Evropa loni zažila povstání proti politické korektnosti, tvrdí Orbán

Budapešť - Evropané, které umlčela politická korektnost a jejichž hlasu nikdo nenaslouchal, v loňském roce povstali. V tradičním projevu o stavu své země to dnes řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Znovu také obvinil amerického finančníka maďarského původu George Sorose, že chce prostřednictvím podpory některých organizací tajně ovlivňovat maďarskou politiku.

Samotní Maďaři mají podle premiéra "povstání" proti "náhubku politické korektnosti" už za sebou. Odbyli si ho podle něj v roce 2010, kdy dali ve volbách nadpoloviční počet hlasů jeho pravicové straně Fidesz. Pod jeho vedením vláda během posledních sedmi let vybudovala "vlastní politicko-hospodářský systém", který je ušitý na míru potřebám a vkusu Maďarů.

Za příklad maďarské rebelie Orbán označil to, že jeho vláda "poslala domů" Mezinárodní měnový fond (MMF), když v roce 2014 předčasně vyrovnala svůj úvěr, který si vzala v roce 2008.

Psali jsme: Orbán se pustil do lídrů EU: Reagujete neuroticky. Trump si může dělat, co chce. Nic nám do toho není Maďarsko dál brojí proti Sorosovi. Padlo jeho vážné obvinění Orbán vyzval: Vraťme Evropě její velikost  

Uplynulý rok rovněž dokázal, že liberální zřízení, které podle Orbána vládne světu, je možné změnit. Dokazují to příklady britského referenda o vystoupení země z Evropské unie, americké prezidentské volby, pád italské vlády po referendu o volební reformě či maďarské lidové hlasování o uprchlických kvótách EU, uvedl předseda vlády.

V migrační krizi se Budapešť postavila na odpor dřívější americké vládě, Bruselu a "dokonce i Berlínu" a dokázala stavbou plotu na své jižní hranici ochránit před migrační vlnou Maďarsko "a jen tam mimochodem i Evropu". "Skutečné uprchlíky samozřejmě přijmeme," dodal Orbán.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán EU (Evropská unie) politici

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kurti obvinil Západ z appeasementu vůči Srbsku. Bojí se sblížení Srbska s Ruskem, tvrdí

Kosovský premiér Albin Kurti v pátek obvinil západní představitele z "appeasementu" vůči Srbsku, přičemž tvrdí, že jejich ústupky pramení z přehnaných obav, že se Bělehrad sblíží s Moskvou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy