Severní Irsko čekají důležité předčasné volby. Ovládl je brexit, kampaň byla plná urážek

Belfast - Seeverní Irsko čekají ve čtvrtek předčasné parlamentní volby. Jsou důsledkem lednového rozpadu společné vlády unionistů a republikánů, systému zakotveného před téměř 20 lety v mírové dohodě, jež ukončila dlouholetý konflikt v zemi.

Roztržku mezi Demokratickou unionistickou stranou (DUP) a separatistickou republikánskou stranou Sinn Féin vyvolal skandál kolem programu obnovitelných energií, který premiérka Arlene Fosterová z DUP zavedla v roce 2012, když byla ministryní. Program měl prostřednictvím štědrých subvencí přimět podniky, aby přešly z tuhých paliv na ekologicky šetrnější alternativy. Podle BBC se ale ukázalo, že na dotace nebyly stanoveny žádné stropy a program tak nejspíš bude stát daňové poplatníky o stovky milionů liber více, než se předpokládalo.

Vládní krize, k níž přispěly také spory o to, zda povolit sňatky osob stejného pohlaví nebo zavést irštinu jako úřední jazyk na úrovni angličtiny, vyvrcholila odstoupením místopředsedy vlády Martina McGuinnesse ze Sinn Féin. Strana odmítla jmenovat jeho nástupce a britský ministr pro Severní Irsko James Brokenshire neměl vzhledem k dohodě o sdílení moci mezi unionisty a republikány jinou možnost než vyhlásit předčasné volby.

Kampaň ovládla především otázka brexitu

Zatímco DUP jej podporuje, Sinn Féin nikoli. Jeho důsledkem by totiž patrně bylo znovuzavedení hranice mezi Severním Irskem a členem unie Irskem. Zrušení hraničních kontrol zhruba před deseti lety bylo přitom podle francouzského listu Le Monde jedním z nejvýraznějších symbolů dosaženého míru. Irští nacionalisté se nyní obávají opětovného zavedení hraničních kontrol. Unionisté zase varují před novými tlaky na sjednocení Irska, pokud by většinu v parlamentu získali zástupci Sinn Féin, jak předpovídají někteří pozorovatelé.

Právě Sinn Féin a DUP podle analytiků nejspíš opět vzejdou z voleb jako nejsilnější strany. Analytici proto očekávají, že jednání o vytvoření kabinetu budou složitá.

Ačkoli nikdo nepředpokládá, že by se do Severního Irska vrátilo násilí, které si ve třech desetiletích před takzvanou Velkopáteční mírovou dohodou z roku 1998 vyžádalo životy více než 3600 lidí, podle pozorovatelů hrozí po volbách ochromení činnosti vlády.

I přes výzvy Londýna i Dublinu k umírněnosti byla kampaň před volbami zvlášť vyhrocená a plná urážek. Mnoho voličů už je ale podle Reuters unaveno politickým hašteřením a ve čtvrtek plánuje zůstat doma. "Je to jen banda starých lidí mimo realitu, která žije v minulosti a bojuje s problémy, které už neexistují," řekl Reuters Samuel Hamilton (29), který pracuje jako kontrolor v restauraci s rychlým občerstvením. Jít volit se nechystá.

Související

Násilí v Severním Irsku dnes připomínají například obrazy na domech. Rozhovor

25 let od schválení Velkopáteční dohody. Sektářské násilí v Severním Irsku utichlo, konflikt ale nebyl zcela vyřešen, upozorňuje Váška

Před 25 lety, 22. května 1998, byla ve dvou referendech, které proběhly v Irsku a Severním Irsku, schválena Velkopáteční dohoda. Jejím cílem bylo ukončit období nazývané Troubles, neboli násilný konflikt v Severním Irsku mezi katolickými zastánci sjednocení Irska a protestantskými stoupenci setrvání v unii s Velkou Británií. Dohoda si vyžádala obrovské nasazení všech zúčastněných stran, připomíná v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Váška z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy v Praze. Odborník na moderní britské dějiny podotýká, že po uzavření dohody sice nastalo nejlepší období v dějinách Severního Irska, přesto však v regionu začínají sílit protesty a kritika dohody ze strany radikálnější části unionisté komunity.  

Více souvisejících

Severní Irsko Velká Británie Sinn Féin (irská nacionalistická strana)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 34 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy