EU má strach. Brexit může přinést nevídaný chaos

Berlín - Evropská unie se připravuje na zahájení konkrétních jednání o podrobnostech brexitu, tedy vystoupení Velké Británie ze skupiny členských zemí. Podle německého deníku Bild má ale strach z unáhlenosti britské vlády, která může způsobit paniku napříč všemi zeměmi.

Evropská unie se podle informací deníku obává, že pokud Británie opustí Unii neorganizovaně, může dojít k poruchám v zásobování a logistickým komplikacím. Vyplývá to z interního dokumentu Evropské komise (EK), který vznikl na jejím zasedání na konci března. 

Hlavní vyjednavač odchodu Británie z EU Michel Barnier tvrdí, že v případě tvrdého brexitu hrozí "chaos na hranicích, problémy v zásobování pro Velkou Británii zejména s čerstvými produkty a také vážné narušení letecké dopravy". To by se promítlo jak do života občanů Británie, tak i do dalších unijních států.

Na možné problémy už upozorňuje například irská letecká společnost Ryanair. Problémy podle ní opravdu hrozí, pokud Brusel a Londýn rychle neuzavřou dohodu o letecké dopravě. Aerolinky totiž letové plány připravují na více než rok dopředu a začátkem roku 2018 už budou rozpisy letů hotové pro rok 2019, kdy Británie Unii definitivně opustí. Jak ale bude odchod vypadat a do jakých oblastí se skutečně promítne ale zatím nikdo nedokáže odhadovat.

Znepokojení mezi společnostmi s mezinárodním přesahem vyvolalo zejména nedávné vyjádření britské premiérky Theresy Mayové, která uvedla, že bude usilovat o tvrdý brexit. Spolu s odchodem Británie z EU se totiž chce stáhnout ze společného kontinentálního trhu. To je situace, které se děsí nejen aerolinie, ale i další firmy podnikající jak na starém kontinentě, tak na britských ostrovech.

Zatím ale není ani jasné, jak bude probíhat samotné jednání. To chce Británie zahájit, až zbylá sedmadvacítka přijme politický rámec rozhovorů, jak jej minulý týden navrhl šéf Evropské rady Donald Tusk. Ten sice odmítl, že by EU Londýn trestala za brexit, Evropská komise ale musí nejprve připravit soubor směrnic pro konkrétní vyjednávání, které budou státy schvalovat kvalifikovanou většinou.

Problémy navíc mohou nastat i mezi jednotlivými zeměmi Spojeného království. Například Skotsko na základě výsledků referenda o brexitu požaduje vlastní referendum, o nezávislosti země, aby mohlo mezi členskými zeměmi EU zůstat. 

Skotská ministryně Nicola Sturgeonová proto žádá, aby Londýn umožnil Skotům uspořádat referendum o nezávislosti dřív, než Británie vystoupí z Evropské unie. O brexitu sice rozhodli britští voliči v referendu loni v červnu, většina Skotů, stejně jako občanů Severního Irska, ale hlasovala pro setrvání v unii.

Skotsko by ale čelilo nemalým vnitropolitickým výzvám. Jedním z hlavních cílů zastánců odštěpení je totiž vybudování vlády s větším množstvím regulací a sociálnějším státem, než jaký dovolí současná konzervativci kontrolovaná vláda v Londýně. Otázkou ale zůstává, jak by se země postavila k politice volného trhu a jaký by zaujala postoj ke zbytku Británie. V prvním případě se komplikace nepředpokládají, v případě druhém by ale Británie mohla své "bývalé kolonii" činit problémy, pokud se Skotsko rozhodne se od ní odloučit.

Související

Více souvisejících

Brexit EU (Evropská unie) Donald Tusk letadla, letectví Ekonomika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Vláda ČR

Piráti v opozici znamenají peklo pro Fialovu vládu. Moci se už znova neujme

Vládní pětikoalici hrozí rozpad. Pokud Piráti vstoupí do opozice, bude pro premiéra Petra Fialu poslední rok působení učiněným peklem. Navíc současné vládní strany nemají mnoho šancí na vítězství ve sněmovních volbách, konajících se příští podzim. Dvě z nich, TOP09 a KDU-ČSL, se bez koalice SPOLU nacházejí v průzkumech pod pěti procenty.

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační foto

Policie obvinila muže, který s nožem vyhrožoval ve škole v Ostravě

Policie pokročila s vyšetřováním incidentu, který řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si tam přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Nyní si vyslechl obvinění. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ivan Bartoš

Piráti: Stávající vláda končí. Byl to podraz, ODS chce vládnout s ANO, kmotři zůstanou kmotry

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše tím, že premiér Petr Fiala navrhl jeho odvolání z vlády, koalice Spolu zahájila cestu ke spolupráci s hnutím ANO. Fiala plánuje ke konci září navrhnout prezidentu Pavlovi Bartošovo odvolání z postu vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj kvůli neúspěchu v digitalizaci stavebního řízení. Od středy bude digitalizaci vést ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

před 3 hodinami

Test rakety Sarmat

Nelichotivá bilance Putinových „superzbraní“

Mediálním prostorem v uplynulém víkendu proletěla zprava, že na ruském kosmodromu Pleseck došlo k masivní explozi, jejíž příčnou mělo být selhání vojenské mezikontinentální balistické rakety RS-28 Sarmat. Pokud je tato hypotéza pravdivá, jedná se o další ukázku skutečného, tristního stavu „superzbraní“, kterými se chlubí ruský autoritářský vládce Vladimir Putin ve snaze šířit strach z vojenské síly své země.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Petr Fiala

Fiala vyhodil Bartoše z vlády

Premiér Petr Fiala (ODS) plánuje navrhnout odvolání Ivana Bartoše, předsedy Pirátů, z funkcí vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Svůj krok zdůvodnil tím, že podle něj Bartoš nezvládá efektivně řídit digitalizaci stavebního řízení. Od středy převezme tuto agendu tým pod vedením ministra dopravy Martina Kupky (ODS).

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Válka v Gaze

Libanon provedl další raketový útok na Izrael

Izraelská armáda během noci na úterý provedla nálety v jižním Libanonu, při kterých zasáhla desítky cílů. Podle izraelské armády, na kterou se odvolává agentura Reuters, sekundární exploze naznačují, že v těchto budovách byly pravděpodobně uloženy zbraně patřící militantnímu hnutí Hizballáh. Uvedl to server Times of Israel.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Konec války s Ruskem je blíž, než si myslíme, prohlásil Zelenskyj

Kyjev se nachází blíže k ukončení války s Ruskem, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí v rozhovoru pro ABC News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy