První "blacklist" v dějinách? Cornelius Sulla: Muž, který terorem změnil antický Řím

HISTORIE - Takzvaná krize římské republiky (133 - 27 př. n. l.) je dobou občanských válek, které předznamenávaly brzký nástup císařství. Asi nejznámější postavou této éry je Gaius Julius Caesar, nicméně zdaleka nebyl první, kdo si pro sebe uzurpoval absolutní moc. Zaznívají dokonce názory, že prvním římským císařem byl již Lucius Cornelius Sulla.

Občanská válka mezi "optimáty" ("sullovci", tedy konzervativní senátorský blok) a "populáry" ("mariovci", kteří prosazovali další demokratizaci státního zřízení na úkor senátu) z 80. let 1. století př. n. l. vynesla do čela římské říše Sullu (138 – 78 př. n. l.)

Důvod, jak se dostal k moci, nabízí například řecký historik Plútarchos (46 – 127 n. l.): „Je-li rozštěpen národ, i zloduch pak dosáhne pocty, jako tehdy v Římě, kde byl lid tak pokažen, a římské státní zřízení (tj. republikánské) trpělo všemi neduhy. A proto nebylo nikterak divné, že se Sulla dostal k vládě tam, kde ve shromážděních zabíjeli syny konzulů, kde hned sahali po zbraních, kde si za zlato a stříbro kupovali vojáky, kde zaváděli nové zákony ohněm a mečem a násilím potlačovali ty, kteří se jim stavěli na odpor.“

Sulla se poprvé pokusil reformovat římskou republikánskou ústavu v roce 88 př. n. l., když se urychleně vrátil z války proti Mithridatovi VI., aby "osvobodil" Řím od mariovců. Podle dochovaných pramenů (historik Appiános, 90 - 160 n. l.) táhl s vojskem do centra Říma a na úsvitu svolal lid do shromáždění. "Bylo navrženo, aby nebylo předloženo lidu nic, co by napřed neprojednal senát. Mělo se tak zabránit tomu, aby chudí a opovážliví nedávali svým hlasováním podnět k dalším rozbrojům, místo aby platila opatření bohatých a rozvážných."

Především byla omezena moc tribunů lidu. Ti měli nebývalé pravomoci a vlastně vládli Římu. Byli dokonce osobně nedotknnutelní. Sulla tedy jednoznačně směřoval k autokracii – s pomocí armády okleštil pravomoci nejmocnějších úředníků a dosadil do senátu své stoupence. Poté se opět vydal bojovat proti Mithridatovi, vládci Bosporské říše (dnešní severovýchodní Turecko).

Na podzim roku 83 př. n. l. se Sulla vrátil do Říma (s Mithridatem byl uzavřen mír) a následující léta vešla do dějin po názvem "Sullova diktatura". V roce 82 př. n. l. lidové shromáždění ustanovilo Sullu zvláštním zákonem ("Lex de Sulla dictatore") neomezeným vládcem na dobu neurčitou s titulem "Dictator legibus scribundis et rei publicae constituendae" (diktátor pro sepsání zákonů a uspořádání státu).

Prameny tvrdí, že "Sulla osobně pokládal za žádoucí, aby se za dané situace obnovila v Římě hodnost diktátora, ačkoli se od této zvyklosti ustoupilo už před čtyřmi sty lety." Sulla prý nechtěl tento úřad zastávat neomezeně dlouhou dobu (to by bylo ústavně nepřípustné; diktátor mohl být zvolen jen na půl roku), nýbrž jen tak dlouho, "až v Římě, Itálii a celé říši ustanou rozbroje a bude platit pevný řád."

Sulla vydal soubor zákonů k uspořádání státu - Corneliovy zákony (Leges Corneliae), jimiž do praxe uvedl to, o co se pokusil již v roce 88 př. n. l. V platnosti byly až do roku 70 př. n. l., kdy je Caesar a Pompeius pozměnili.

Asi nejtvrdším opatřením byl "Lex de proscriptione", který zavedl proskripce. Šlo o veřejný seznam nepohodlných lidí, kteří mohli být kýmkoli beztrestně zabiti. Tento "blacklist“ mohl být kdykoli průběžně doplněn o další jména. Proskripcím padlo za oběť asi 90 senátorů a 2600 jezdců (šlechticů). Sulla si dále nechal zřídit tělesnou stráž, respektive jakousi osobní armádu (sbor takzvaných corneliů měl 10 tisíc mužů). Další zákon zvýšil počet senátorů z 300 na 600 (v senátě zasedalo 75 procent Sullových přívrženců).

"Lex de provinciis ordinandis" zavedl praxi, kdy konzul (či prétor) musel být nejprve jeden rok v Římě (tj. velel armádě na území celé Itálie až po říčku Rubicon) a teprve následující rok odcházel do provincie s titulem prokonzul (či proprétor) a armádě mohl velet jen ve "své" provincii. Proprétor spravoval již pacifikovanou provincii, prokonzul pak tu, v které bylo zapotřebí mít armádu neustále. Tohoto zákona později využili římští císařové, kteří byli většinou konzulové a prokonzulové zároveň, čímž získali vrchni velení nad celou římskou armádou a neomezenou moc ve všech provinciích.

Sulla bývá za ústavní změny kritizován. Na jeho obhajobu lze ovšem říct, že to byl právě on, kdo začal tak ohromnou říši systematicky spravovat. Řím byl původně jen město a přilehlé oblasti, čemuž odpovídala i skromná městská správa. Její efektivita ale vzala za své, jakmile začali Římané dobývat Evropu. Jak mohl úředník (konzul) sídlící v Římě mít kontrolu například nad Hispánií? Není proto divu, že se našlo pár "dobrodruhů", kteří odmítali příkazy z města Řím poslouchat a zřizovali si vlastní vojska. To už se ale dostáváme k občanské válce mezi Caesarem a Pompeiem.

Ještě na skok zpět k Sullovi. Často se řeší otázka, proč se roku 79 př. n. l. dobrovolně vzdal moci. Tento fakt nedokázala pochopit již antická historiografie: Plútarchos se přiklání k názoru, že důvodem rezignace byla nemoc a únava (Sulla zemřel zakrátko v roce 78 př. n. l.).

Appiános uvádí, že Sulla byl přesycen válkou i Římem a oblíbil si venkovský život. "Je neuvěřitelné, že neměl strach prohlásit se za řadového občana, ačkoli v jeho válce přišlo o život více než deset tisíc mladých mužů a ačkoli sám zahubil mezi svými nepříteli devadesát senátorů, asi patnáct konzulů, dva tisíce šest set jezdců včetně vyhnanců, jejich majetek zabavil a mnoho mužů dal pohodit bez pohřbu. Nezalekl se ani jejich příbuzných doma, ani psanců, ani měst, jimž zničil akropole, strhl hradby, vzal pozemky, peníze, výsady. Takovou měl tento muž odvahu a štěstí. Propustil svou tělesnou stráž a sám se s přáteli procházel dlouhý čas na foru. Lid na něj stále pohlížel se strachem."

Související

Více souvisejících

římská říše historie Lucius Cornelius Sulla

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

před 44 minutami

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda vyzvala k dalším evakuacím z východní části Rafahu

Izraelská armáda vyzvala k dalším evakuacím z východní části Rafáhu na jihu Pásma Gazy a také z oblastí na severu tohoto palestinského území, kde od října probíhají boje s radikálně islamistickým hnutím Hamás. Informoval o tom deník Haarec.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy