Macron vyhrál francouzské volby, utká se s Le Penovou. Ta slaví už nyní

Paříž/Brusel - V dnešním prvním kole francouzských prezidentských voleb zvítězil centristický kandidát Emmanuel Macron. V závěrečném duelu francouzských prezidentských voleb se za 14 dnů střetne s nacionalistkou Marine Le Penovou.

Francouzští voliči v dnešním prvním kole prezidentských voleb rozhodli, že do závěrečného duelu za 14 dnů pošlou centristu Emmanuela Macrona a nacionalistku Marine Le Penovou. S účastí zhruba 78 procent tak hlasující potvrdili předvolební průzkumy veřejného mínění, které oba vedly jako hlavní favority. Poražení soupeři z největších dvou politických stran, François Fillon za Republikány a Benoit Hamon za socialisty, obratem podpořili Macrona proti Le Penové. Tento krok ale odmítl učinit levicový radikál Jean-Luc Mélenchon, podle kterého v postupujícím tandemu v zásadě není jeden lepší než druhý.

Po sečtení 40 milionů hlasů vede Macron s 23,54 procenta, druhá Le Penová má 22,33 procenta hlasů. K volbám se registrovalo asi 47 milionů lidí. Jako poslední se sčítají velká města; finálová dvojice by se tedy už neměla změnit. Konečné výsledky by měly být známy v pondělí časně ráno.

Macron v první reakci slíbil opět stmelit a usmířit občany země a zdůraznil, že bude také usilovat o zisk parlamentní většiny v nadcházejících červnových volbách. Svou politickou stranu Vpřed! (En Marche!) založil teprve před nedávnem, takže ho čeká náročný úkol v budování spojenectví napříč politickým spektrem. Napomoci mu ale může krize, která postihla obě hlavní strany, jejichž kandidáti odešli poraženi.

Kandidátka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová považuje svůj postup do druhého kola francouzských prezidentských voleb za historický výsledek. Při vystoupení po dnešním hlasování vyzvala všechny francouzské vlastence, aby ji podpořili. V sázce je podle ní přežití Francie.

Ve francouzských prezidentských volbách jde o "divokou globalizaci". Tu podle ní právě představuje její soupeř ve druhém kole Emmanuel Macron.

Nastal čas osvobodit francouzský lid od "arogantních elit", řekla Le Penová. Francouzští voliči mají nyní prý šanci na "skutečnou změnu".

"První etapa, která musí vést Francouze do (prezidentského) Elysejského paláce, je za námi. Je to historický výsledek," prohlásila Le Penová. Své vystoupení spolu s nadšenými příznivci zakončila tradičně zpěvem Marseillaisy.

Výsledky dnešních voleb jsou pokládány za nejméně předvídatelné za poslední desetiletí. Oproti minulosti je možné, že ještě po 20:00 SELČ nebudou jasně známa jména dvou postupujících kandidátů.

Podle společnosti IPSOS získal Macron 23,7 procenta hlasů, Le Penová za ním zaostává o dvě procenta. Institut Harris Interactive přisuzuje Macronovi 23 a Le Penové 22 procent hlasů. Podle agentury IFOP má Macron 23,8 a Le Penová 21,6 procenta.

Institut Kantar Sofres nicméně uvádí Macrona a Le Penovou se shodným počtem hlasů - 23 procenta. Společnost IFOP přisoudila Macronovi 23,8 procenta hlasů a Le Penové 21,6 procenta. Kandidát konzervativní pravice François Fillon získal 20,3 procenta hlasů a čtvrtou příčku obsadil vůdce krajní levice Jean-Luc Mélenchon 19,6 procenta.

Podle společnosti Elabe je Macron na 23,7 procenta hlasů, Le Penová na 22 procentech a Fillon s Mélenchonem mají shodně 19,5 procenta. Podle agentury Harris Interactive přesvědčil Macron 24 procent voličů, Le Penová o dvě procenta méně.

Oběma politikům se podařilo porazit tradiční systém dvou nejsilnějších stran, z nichž vycházely dosavadní hlavy státu. Rozhodlo o tom dnešní první kolo voleb, ze kterého vypadlo devět jejich konkurentů, včetně pravicového konzervativce Françoise Fillona a levicového radikála Jean-Luka Mélenchona. Poslední odhady výsledků ukázaly, že pro Macrona hlasovalo kolem 23 procent voličů, Le Penovou kolem 22 procent. Volební účast dosáhla 77 až 80 procent.

U vítězného tandemu by se těžko daly hledat větší protiklady. Jde o představitele zcela protichůdných vizí o dalším směřování země jak z hlediska vnitřní politiky a ekonomiky, tak v rámci Evropské unie. Bývalý bankéř a ministr ekonomiky socialistické vlády Macron chce přinést nové liberální recepty pro příliš sešněrované ekonomické prostředí a v zahraničí politice se hlásí k tradičnímu spojenectví se Západem a k dalšímu budování EU. Le Penová chce naopak ochranářská opatření, uzavření hranic, tvrdé omezení imigrace, opuštění eura nebo rovnou i EU.

Jediným jejich společným jmenovatelem je, že nepatří k žádné z tradičních velkých stran, tedy konzervativní pravici a socialistům, které se doposud střídaly za páté republiky u moci a z nichž vždy doposud pocházel některý z prezidentů. Situace se tak přizpůsobila náladě voličů znechucených stávajícím uspořádáním a toužících po vzniku nové politické scény.

Už od prvních chvil se dá očekávat velké zemětřesení v celém politickém spektru, při kterém budou vnikat nová spojenectví a zanikat ta stará. Poražené velké strany se každopádně otočily proti Le Penové. Fillon i socialista Benoit Hamon, který nedostal ani sedm procent hlasů, podpořili Macrona.

Macron, který si už v předvolební kampani zadal za úkol stmelit levici a pravici, patrně i tak prohloubí trhliny mezi socialisty, jejichž liberální křídlo ho podpořilo a levicové těžce pohořelo s Hamonem. Podobnou gravitační silou zapůsobí na pravicové Republikány Le Penová, která bude přitahovat jejich radikální část, zatímco umírněnější se částečně přikloní k Macronovi. Bude v zájmu konečného vítěze, aby se za něho postavilo co nejsilnější politické uskupení, které projde následně křtem ohně v nadcházejících červnových parlamentních volbách.

Související

Více souvisejících

Emmanuel Macron Francie volby ve Francii Marine Le Pen François Fillon Jean-Luc Mélenchon

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 51 minutami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

OSN spočítala, jak dlouho potrvá renovace Pásma Gazy

Zástupce OSN ve svém pátečním prohlášení upozornil, že odstraňování obrovského množství trosek včetně nevybuchlé munice z palestinského Pásma Gazy bude trvat přibližně 14 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy