Sexuální zvrhlík, který předpověděl pád Bastily. Kdo byl Markýz de Sade?

Markýz de Sade je znám pro své specifické sexuální choutky a literární tvorbu ve stejném stylu. Málokterý šlechtic strávil tolik času útěky či ve vězení jako on. To ale není to jediné, čím se kontroverzní spisovatel 18. století proslavil.

Dětství

Donatien Alphonse François de Sade se narodil v červnu roku 1740 v paláci Condé. Jeho matka, Marie-Éléonore pocházela z rodů Condé-Bourbonů, proto Donatien vyrůstal v paláci Condé. Jeho matka doufala, že se Donatien spřátelí s mladým princem Louisem Josephem de Bourbon. Donatien se o něho ale nezajímal a po konfliktu byl poslán na výchovu k jeho strýci, abému de Sade. Donatiena vychovalo služebnictvo, které mu splnilo každé přání. Už od dětství se Donatien začal projevovat jako svéhlavé a rozmazlené dítě.

Válka a manželství

V patnácti letech se přidal do francouzské armády, kde začal jako podporučík. Později se stal plukovníkem a dostal se do vedení pluku dragounů. S nimi se zúčastnil sedmileté války. Po jejím skončení v roce 1763 se Donatien rozhodl z armády odejít.

Protože jeho situace nebyla příliš příznivá, potřeboval si najít ženu s bohatým věnem. Začal se dvořit dceři smírčího soudce de Montreille, který mu však svou nejmladší odmítl vydat. Místo toho nabídl de Sademu sňatek s jeho nejstarší dcerou Renée-Pélagie de Montreuil. S ní měl de Sade dva syny a dceru. 

První problémy

De Sade byl neklidný a již v prvním roce sňatku způsobil první skandál. Pozval si prostitutku. To by sice nebyl takový problém, ovšem de Sade se nespokojil s obvyklými službami, místo toho ji bičoval. Ta se pak obrátil na policii a de Sade za to strávil patnáct dní ve vězení, propuštěn byl na rozkaz krále Ludvíka XV.

Po několik let později něco podobného provedl žebračce, která později utekla a všechno řekla veřejnosti.  Obvinění bylo sice později staženo, de Sade však stejně na několik měsíců skončil ve vězení.

Největším z těchto skandálů byla orgie, kterou pořádal v roce 1772 v Marseille. Orgie se účastnil on, jeho sluha a pět žen. K potěšení si pomáhal bičíkem, problémem však bylo to, že přitotrávil dvě prostitutky kantharidinem, který se používal jako afrodiziakum.

Markýz trávil dlouhou dobu cestováním po Itálii, když vyšly najevo jeho další zvrhlosti. Pokusil se utéct spravedlnosti ve Francii, ovšem jeho tchýně, která měla dost jeho potíží, zařídila, aby byl zatčen v Itálii. V italském vězení de Sade strávil přibližně pět měsíců. Později se vrátil na svůj zámek v La Coste. než byl dopaden a odsouzen.

Vězení a revoluce

De Sade byl odsouzen k pobytu ve vězení Vincennes. Při přepravě sice utekl, ale později byl dopaden. Tam však strávil jen několik měsíců, než byl na začátku roku 1782 kvůli špatnému zdraví přesunut do vězení v Bastile.

V období předrevolučních nepokojů 2. července 1789 de Sade křičel z okna. Vyzýval davy, aby napadly a dobily Bastilu. To samozřejmě nepotěšilo vedení věznice. Prý křičel: „Vraždí tu vězně!“ Dva dny po tom byl přemístěn do ústavu pro duševně nemocné v Charentonu kousek od Paříže. K pádu Bastily, který začal Velkou francouzskou revoluci, došlo dvanáct dní po tomto markýzově výstupu.

O necelý rok později byl propuštěn a jeho manželce se podařilo nechat se s ním rozvést. De Sade se pokusil vydělat si psaním, ale nebyl v tom příliš úspěšný. Později se jako „Občan de Sade“ přidal k Národnímu konventu, kde se dostal k poměrně vysokým pozicím.

Návrat do Charentonu

V roce 1801 přikázal Napoleon zatknout autora knih Justine a Juliette. Tím nebyl nikdo jiný než de Sade. Původně ho poslali do vězení Sainte-Pélagie, jeho rodina se později do problému vložila a de Sade se vrátil do Charentonu, kde zůstal až do své smrti.

Dílo

De Sade psal romány, které byly označovány různými styly, často jako pornografie. Mezi jeho nejznámější díla patří Justine, Juliette a 120 dní sodomy. V knihách se věnuje sexualitě, náboženství, zákonům i genderu. Měl ambiciózní snahy ukázat temnou stran lidstva, ale obvykle spadal do stereotypu sexuálních aktů a jeho ospravedlnění.

Související

Ústav pro studium totalitních režimů. Komentář

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

Více souvisejících

historie Francie knihy sex Markýz de Sade

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy