Německo povolí homosexuálům manželství a adopci děti, Merkelová čelila ostré kritice

Berlín - Německý Spolkový sněm dnes dle očekávání schválil změnu občanského zákoníku, podle které bude párům stejného pohlaví umožněno uzavírat manželství a adoptovat děti. V dnešní debatě, na jejímž začátku předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert vyzval k vzájemnému respektu, zazněly názory obou stran.

O návrhu na zavedení manželství pro všechny, jak se mu v Německu říká, se v parlamentu bezvýsledně debatovalo už několik let. CDU/CSU svým poslancům umožnila, aby hlasovali podle svého svědomí, a nikoli podle stranických not.

Novele se díky tomu dostalo podpory také od 75 zákonodárců konzervativní unie, což je více, než se čekalo. Pro byli i všichni přítomní poslanci za sociální demokracii a opoziční Zelené a Levici. Celkem pro návrh hlasovalo 393 ze 623 přítomných poslanců, kancléřka Angela Merkelová mezi nimi nebyla. Výsledek ocenila řada poslanců potleskem ve stoje, někteří dokonce odpalovali barevné konfety.

Sociální demokraté a opoziční Zelení a Levice argumentovali například tím, že manželství homosexuálů řadě lidí něco přinese, a přitom nikomu nic nevezme. Lidé, kteří za sebe chtějí převzít zodpovědnost, mají podle nich mít možnost vstoupit do manželství. Nejčastějším protiargumentem CDU/CSU bylo tvrzení, že manželství je základem rodiny a že homosexuálové už nyní mohou uzavírat registrované partnerství, a nejsou tak diskriminováni.

"Manželství pro všechny je schváleno. Díky tomu existuje nyní v Německu pro všechny, kdo se milují, jednota a právo a svoboda," napsal na twitteru šéf sociálních demokratů Martin Schulz. "Právo je pro všechny stejné. Konečně také u manželství pro všechny. Čas na to už dávno dozrál," uvedl jeho stranický kolega a ministr spravedlnosti Heiko Maas. "Manželství pro všechny. Nic nebere. Dává vše," poznamenal zase předseda opozičních Zelených Cem Özdemir.

Ne všichni poslanci se ale v rozpravě, na niž někteří dorazili s duhovými šálami nebo kravatami, drželi Lammertovy výzvy k respektu. Sociální demokrat Johannes Kahrs tvrdě zaútočil na kancléřku, která podle něj od roku 2005 podporovala diskriminaci homosexuálů. Její vyjádření, v němž v pondělí naznačila změnu svého postoje, označil za trapné a ubohé.

"V posledních letech jsme krok po kroku odstranili veškerou diskriminaci párů stejného pohlaví," řekla novinářům Merkelová. Hodně podle svých slov v poslední době přemýšlela o otázce dětí a nakonec dospěla k přesvědčení, že by páry stejného pohlaví měly mít možnost je adoptovat. Pokud jde o manželství, je kancléřka přesvědčena, že ústava dává manželství zvláštní ochranu jako svazku muže a ženy. "Pro mě je manželství, tak jak je v ústavě, manželstvím muže a ženy, a proto jsem dnes návrh zákona nepodpořila," poznamenala.

Bez problémů by dnešní změna, která má jasnou podporu veřejnosti, měla projít i za týden ve Spolkové radě. Německo se dnešním rozhodnutím přidává ke 20 státům, které párům stejného pohlaví umožňují na celostátní úrovni vstupovat do manželství. Od roku 2001 mohli homosexuálové ve spolkové republice uzavírat takzvané registrované partnerství. Tuto možnost mají od roku 2006 také v Česku.

Související

Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Homosexuálové manželství Německo Konzervativní unie CDU/CSU Angela Merkelová adopce

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy