Německo povolí homosexuálům manželství a adopci děti, Merkelová čelila ostré kritice

Berlín - Německý Spolkový sněm dnes dle očekávání schválil změnu občanského zákoníku, podle které bude párům stejného pohlaví umožněno uzavírat manželství a adoptovat děti. V dnešní debatě, na jejímž začátku předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert vyzval k vzájemnému respektu, zazněly názory obou stran.

O návrhu na zavedení manželství pro všechny, jak se mu v Německu říká, se v parlamentu bezvýsledně debatovalo už několik let. CDU/CSU svým poslancům umožnila, aby hlasovali podle svého svědomí, a nikoli podle stranických not.

Novele se díky tomu dostalo podpory také od 75 zákonodárců konzervativní unie, což je více, než se čekalo. Pro byli i všichni přítomní poslanci za sociální demokracii a opoziční Zelené a Levici. Celkem pro návrh hlasovalo 393 ze 623 přítomných poslanců, kancléřka Angela Merkelová mezi nimi nebyla. Výsledek ocenila řada poslanců potleskem ve stoje, někteří dokonce odpalovali barevné konfety.

Sociální demokraté a opoziční Zelení a Levice argumentovali například tím, že manželství homosexuálů řadě lidí něco přinese, a přitom nikomu nic nevezme. Lidé, kteří za sebe chtějí převzít zodpovědnost, mají podle nich mít možnost vstoupit do manželství. Nejčastějším protiargumentem CDU/CSU bylo tvrzení, že manželství je základem rodiny a že homosexuálové už nyní mohou uzavírat registrované partnerství, a nejsou tak diskriminováni.

"Manželství pro všechny je schváleno. Díky tomu existuje nyní v Německu pro všechny, kdo se milují, jednota a právo a svoboda," napsal na twitteru šéf sociálních demokratů Martin Schulz. "Právo je pro všechny stejné. Konečně také u manželství pro všechny. Čas na to už dávno dozrál," uvedl jeho stranický kolega a ministr spravedlnosti Heiko Maas. "Manželství pro všechny. Nic nebere. Dává vše," poznamenal zase předseda opozičních Zelených Cem Özdemir.

Ne všichni poslanci se ale v rozpravě, na niž někteří dorazili s duhovými šálami nebo kravatami, drželi Lammertovy výzvy k respektu. Sociální demokrat Johannes Kahrs tvrdě zaútočil na kancléřku, která podle něj od roku 2005 podporovala diskriminaci homosexuálů. Její vyjádření, v němž v pondělí naznačila změnu svého postoje, označil za trapné a ubohé.

"V posledních letech jsme krok po kroku odstranili veškerou diskriminaci párů stejného pohlaví," řekla novinářům Merkelová. Hodně podle svých slov v poslední době přemýšlela o otázce dětí a nakonec dospěla k přesvědčení, že by páry stejného pohlaví měly mít možnost je adoptovat. Pokud jde o manželství, je kancléřka přesvědčena, že ústava dává manželství zvláštní ochranu jako svazku muže a ženy. "Pro mě je manželství, tak jak je v ústavě, manželstvím muže a ženy, a proto jsem dnes návrh zákona nepodpořila," poznamenala.

Bez problémů by dnešní změna, která má jasnou podporu veřejnosti, měla projít i za týden ve Spolkové radě. Německo se dnešním rozhodnutím přidává ke 20 státům, které párům stejného pohlaví umožňují na celostátní úrovni vstupovat do manželství. Od roku 2001 mohli homosexuálové ve spolkové republice uzavírat takzvané registrované partnerství. Tuto možnost mají od roku 2006 také v Česku.

Související

Více souvisejících

Homosexuálové manželství Německo Konzervativní unie CDU/CSU Angela Merkelová adopce

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy