Francie zakáže spalovací motory u aut. Ekologové novinku vítají

Francouzský ministr životního prostředí Nicolas Hulot minulý týden na tiskové konferenci oznámil, že Francie se vzdá aut, která jezdí na benzín či diesel. Podle jeho plánu by se tak mělo stát nejpozději do roku 2040. Ministr toto oznámil společně se sérií dalších environmentálních opatření, které jsou součástí politiky nového prezidenta Emmanuela Macrona.

Ministr Hulot odhalil francouzské plány na absolutní zákaz automobilů, které jako pohonnou hmotu využívají naftu či benzín. Sice uznal, že tento nový cíl „umístí pod tlak francouzské automobilky“, ale zároveň se podle něj prý pracuje na projektech, které nový směr automobilovému průmyslu umožní.

Součástí plánu je i to, že chudší domácnosti dostanou možnost vyměnit svá znečišťující vozidla za čistější a ekologičtější variantu. Tato informace přišla pouhé dva dny poté, co automobilka Volvo oznámila, že od roku 2019 plánuje vyrábět pouze elektrická a hybridní vozidla.

Hulot dále oznámil, že od roku 2022 přestane Francie využívat k výrobě elektřiny uhlí a do nových efektivních způsobů její výroby hodlá investovat až 4 miliardy euro (více než 100 miliard korun). Letošní oznámení jsou součástí pětiletého plánu, který má podporovat čistou energii a splnit podmínky, ke kterým se země zavázala v Pařížské dohodě. (dohoda o omezení emisí CO2 po roce 2020 – pozn.red.)

Ministr dále prohlásil, že vláda chce „udržet svou vedoucí pozici“ v boji proti klimatickým změnám. „Chceme jasně ukázat, že boj proti změně klimatu může vést k vylepšení každodenního života Francouzů,“ vysvětlil Hulot. Mezi jeho další oznámení pak patřily plány na konec dovážení palmového oleje a neudržitelným způsobem pěstované sóji. Sklízení těchto produktů totiž přispívá k odlesňování Země, zejména v Amazonském deštném pralese a v Kongu.

Automobilky jsou připravené, ekologičtí aktivisté jásají

Výrobce automobilů Hyundai považuje nápad za odvážné vizionářské prohlášení, ale s konkrétním řešením počká podle toho zda a v jaké podobě bude novela schválena. Je však prý připraven se přizpůsobit.„Máme v zásobě vyzkoušené a prověřené pokročilé alternativní technologie pohonu, které jsou schopné spalovací motory nahradit, bude-li to třeba,“ uvedl pro EuroZprávy.cz ředitel Oddělení vnějších vztahů společnosti Hyundai Petr Vaněk.

Krok francouzského ministra uvítal předseda Dětí Země Miroslav Patrik. Děti Země se zaměřují na ochranu životního prostředí. „Zákaz používání spalovacích motorů ve Francii bereme jako pozitivní krok, neboť se tím může jednak urychlit rozvoj a využití ekologičtějších technologií pro mobilitu, ale hlavně to může změnit náš pokřivený pohled na rizika a negativa automobilové kultury,“ řekl pro náš server Patrik. Automobilová kultura nám podle něj už přerůstá přes hlavu..

Parlament bude o zákonu hlasovat pravděpodobně v průběhu letošního podzimu. Francie není jedinou zemí, která má spadeno na spalovací motory. Nizozemí a Norsko se již dříve vyjádřili, že by se jich chtěli zbavit do roku 2025 a Německo s Indií oznámilo podobné plány na rok 2030.

Související

Více souvisejících

Francie evropa zákony auto Emmanuel Macron Nicolas Hulot hyundai

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy