České republice sankce za odmítnutí kvót nehrozí, tvrdí odborník na evropské právo

Brusel/Praha - Česká republika společně například s Polskem či Maďarskem jednoznačně odmítají kvóty pro přijímání uprchlíků. Evropská unie to bere jako provinění proti pravidlům. To stojí za spekulacemi, že se odmítnutí negativně projeví na čerpání evropských dotací. Situaci pro EuroZprávy.cz osvětlili expert na migraci v EU Marco Funk a ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Evropská unie (EU) se rozhodla řešit migrační krizi tím, že její zátěž bude distribuovat na veškeré členské státy. Přicházející uprchlíky chce přerozdělovat a každý stát by měl přijmout nějaký minimální počet. Některé členské země v čele s Českou republikou však požadavek rázně odmítly. Otázka tedy zní, jaký za "neposlušnost" přijde trest. Hovoří se přitom především o krácení evropských dotačních programů.

„Ačkoliv některé členské státy volaly po propojení mezi relokací uprchlíků a regionálními dotacemi EU, v současné době nad tímto návrhem nepanuje dostatečná shoda,“ uvedl pro EuroZprávy.cz odborník na evropskou migrační otázku z think-tanku European Policy Centre (EPC) Marco Funk.

Podle Funka se sice situace může změnit, ale zdá se, že to spíše není pravděpodobné. „V dohledné budoucnosti se na tom dostatek států pravděpodobně neshodne,“ uklidnil obavy Funk. I přesto však podle něj může hrozit nějaká finanční penalizace.

„I přes to, Česká republika a další země jako Polsko či Maďarsko budou možná muset zaplatit nějakou pokutu,“ upozornil expert. Záleží totiž především na rozhodnutí Evropské komise, která nedávno zahájila proces posuzování, zda se jmenované státy nějak provinily proti evropským stanovám.

Pro výpočet takové pokuty se využívá několik faktorů. Jaká byla důležitost porušených pravidel a jeho dopad. Doba po kterou porušení trvalo a také se bere v úvahu platební schopnost země. Pokuta by vždy měla podle evropského práva mít takovou hodnotu, která konkrétní zemi odradí od opakování prohřešku.

Marco Funk vystudoval evropská studia v Paříži a na Floridě. Jeho hlavním zaměřením v think-tanku EPC je migrace v Evropské unii a její mezinárodní a bezpečnostní aspekty. Dříve pracoval například v Mezinárodní organizaci pro migraci, která sídlí ve Vídni. 

Podle české organizace je krácení dotací reálné

„O krácení fondů pro ty země, které vnímají solidaritu jednostranně, se hovoří už delší dobu a to i v souvislosti s očekávaným výpadkem příjmu po odchodu Británie z EU. To jsou země, které by chtěli jen přijímat a ne poskytovat.,“ uvedl pro EuroZprávy.cz ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Martin Rozumek. Postihnout by to tedy mohlo právě ty země, které nejsou solidární třeba s Itálií či Řeckem.

Podle Rozumka je špatně jak přístup České republiky tak Evropské unie. „S postojem českých politiků nesouhlasíme. Přijmout 100 či 200 lidí by nám vůbec nic neudělalo, třeba nezletilých dětí bez doprovodu," tvrdí Rozumek. Prý by to vypadalo mnohem lépe a nikdo by nás neházel do "višegrádského pytle" a naše argumenty by se začaly brát vážně. 

Evropská unie by zase měla přestat hrozit trestáním a řízením před Evropskou komisí. „Otázka by neměla rozdělovat. Nechal bych státy nabídnout jejich řešení migrační otázky, třeba výraznou finanční či personální pomoc,“ vysvětlil ředitel OPU, podle kterého je celá debata o uprchlících v ČR uměle vyvolaná a je jich tady naprosté minimum. 

„Neměli bychom kvůli tomu riskovat to, že partneři v EU se s námi nebudou bavit a nebudou s námi spolupracovat na třeba mnohem důležitějších tématech,“ dokončil Rozumek.

Související

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Více souvisejících

EU (Evropská unie) dotace uprchlíci Marco Funk (think tank) Česká republika Martin Rozumek

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy