Tony Blair: Zastavte příliv uprchlíků, jinak jich dorazí miliony

Londýn - Bývalý britský premiér Tony Blair se domnívá, že pomoc rozvojovým zemím migrační krizi nezastaví. Jenže pokud si neporadíme se situací teď, čeká nás v budoucnu příchod milionů další uprchlíků ze Sahelské oblasti. Vytvořit koordinovaný plán, který předejde katastrofě, je nezbytný pro Afriku i Evropě, pro jeho dodržení je potřeba vytvořit alianci mezi Evropou, Afrikou a arabskými státy v perském zálivu.

Sahel je krajinná oblast, která se rozkládá přes subsaharskou Afriku od Sahary na severu až po sudánskou Savannu na jihu. Jedná se o velmi suché území ohrožené dezertifikací. Zdejší státy patří mezi ty nejchudší, kde lidi nemají, co jíst, vlády jsou slabé a nestabilní, probíhají zde etnické nepokoje a lidí jsou náchylní k příklonu k radikalismu.

Populace v regionu navíc rychle narůstá, do roku 2050 by zde mohlo žít až 200 milionů lidí. Rozvojová a humanitární pomoc už zdaleka na místní problémy nestačí. Vysoká nezaměstnanost nahrává zločincům a pašerákům, z lidí se stávají otroci a ženy často nucené k prostituci, klimatické změny zapříčinily ještě větší sucho, plodiny je stále těžší vypěstovat a dobytek umírá na hlad nebo nedostatek vody. Není divu, že spousta mladých odtud utíká se snem lepšího života.

Lokální konflikty a ozbrojení extrémisté zhoršují situaci. Boko Haram, al-Kájda a další hnutí za nezávislost patří jen mezi hrstku nejaktivnějších militantních skupin, které zde terorizují obyvatelé a bojují proti vládním silám. Instituce Tonyho Blaira provedla analýzu prostředí a došla k závěru, že rozvojová a humanitární pomoc zde má jen malý vliv. nezáleží na tom, kolik milionů eur pošleme do Afriky, životní úroveň to nezmění.

Podle Tonyho Blaira je neefektivita spojená s nespoluprací vládních špiček, které mnohdy pomoc zatěžují. Problémů v oblastí je natolik, že je vlády nestíhají řešit, pomoc občanům v nouzi pak zcela přenechávají zahraničním charitativním organizacím, které dodávají jídlo, pitnou vodu a léky. 

Je proto potřeba vytvořit komplexní plán, který nepomůže zemím pouze finančně, ale i technicky podpořit místní vládu v jejích snahách o stabilizaci a rozvoj. To znamená, že by Evropa měla poskytnout materiály a odborníky, kteří v zemi pomůžou vybudovat funkční infrastrukturu, která bude základem pro budoucí prosperující stát. Přemýšlet by se mělo i o vojenské pomoci, protože ozbrojené síly nestačí na radikály. Tohle by neměla být vnímána jako investice do Afriky, nýbrž jako investice do budoucnosti Evropy, tvrdí Tony Blair. Zabezpečením regionu zabráníme tomu, aby miliony lidí utíkali ze Sahely pryč.

Související

Více souvisejících

Tony Blair uprchlíci Imigranti z Afriky a Blízkého Východu afrika

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy