Evropu čeká Den D? Volby v Německu jsou za dveřmi

Berlín - Předvolební průzkumy fandí Angele Merkelové, vypadá to, že již tento víkend obhájí své čtvrté volební období. Jenom vítězství však o budoucnosti nerozhodne, ve hře jsou i další faktory, které můžou pozměnit směřování německé politiky.

První zásadní věcí je koalice. Současnou velkou koalici tvoří Křesťanskodemokratická unie (CDU) a její sesterská Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU) společně s Sociálnědemokratickou stranu Německa (SPD). Jenže Angela Merkelová (CDU) a Martin Schulz (SPD) jsou nyní rivalové a není jasné, zda spolu budou chtít spolupracovat i v budoucnosti.

Kromě toho bude důležitý i volební výsledek SPD. Strana již několikrát naznačila, že v opozici být nechce, a předvolební průzkumy jí předpovídají 20 až 23 procent. To je oproti CDU docela málo a s vítězstvím SPD se už nepočítá, přesto tříprocentní nejasnost může mít vliv na koalici. Pokud sociální demokraté získají méně jak 20 procent, může to sloužit jako záminka pro Merkelovou, jak dát najevo, že strana již není významná.

Voliči si budou muset taky vyjasnit své stanovisko vůči Alternativě pro Německo (AfD), pro kterou průzkumy představují horskou dráhu. Občas stěží prolomí pětiprocentní hranici, jindy má zase šanci stát se třetí největší stranou ve Sněmu. Kolik hlasů a mandátu nakonec získá může ovlivnit budoucí vládní strategii vůči uprchlíkům a žadatelům o azyl.

Očekává se i návrat Svobodné demokratické strany (FDP), která v minulosti byla v koalici jak s CDU, tak i s SPD. V minulých volbách však strana získala jen 4,8 procent a nepřekročila tak uzavírací klauzuli a skončila bez mandátů. Předseda Christian Lindner prohlásil, že pokud mají jít do vlády, tak jedině pod podmínkou, že získají ministerstvo financí. To však dělá vrásky Francouzům, kteří jsou nejsilnějším německým partnerem v Evropě.

V neposlední řadě si je třeba i uvědomit, že roztržka mezi CDU a CSU přetrvává, i když strany kandidují společně. Největším kritikem Merkelové za její vítací politiku byl Horst Seehofer, předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska . CSU je v Bavorsku nesmírně populární, strana zde vládne bez koaličního partnera už prakticky od poválečných dob.

Pro Merkelovou je soudržnost s CSU zásadní, bez toho nikdy nezískají 35 procent hlasů, jak jim nyní předpovídají předvolební průzkumy. Kancléřka však čelí kritice z vlastního tábora a pokud se strany znovu nesjednotí, může to být konec Velké koalici.

Související

Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Zemské volby v Sársku s náskokem vyhráli sociální demokraté

Sociální demokraté (SPD) v dnešních volbách do regionálního parlamentu v západoněmecké spolkové zemi Sársko drtivě zvítězili s 43,5 procenta hlasů. Vyplývá to z prozatímního konečného výsledku, který zveřejnila volební komise. Lídryně SPD Anke Rehlingerová tak v premiérském křesle vystřídá Tobiase Hanse z Křesťanskodemokratické unie (CDU), která skončila se značným odstupem druhá.

Více souvisejících

Volby v Německu koaliční vyjednávání Angela Merkelová Martin Schulz (předseda Evropského parlamentu)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy