NATO se zlobí, nesouhlasí s udělením Nobelovy ceny za mír

Brusel - Generální tajemník Severoatlantická aliance Jens Stoltenberg nesouhlasí s rozhodnutím Nobelového výboru, který letošní cenu za mír udělil Mezinárodní kampani za zrušení jaderných zbraní (ICAN). Podle představitelů NATO zůstane organizace i nadále nukleární aliancí, která bude své členy bránit před hrozbami.

Jens Stoltenberg v pátek také odsoudil Mezinárodní smlouvu o zákazu jaderných zbraní, o jejíž prosazení se snaží právě ICAN. Tři světové jaderné velmoci přitom patří mezi členy NATO - Francie, Velká Británie a Spojené státy. Na shromáždění OSN se v červenci 2017 122 států přihlásilo k podpoře zákazu, jediné Nizozemí zvedlo ruku proti a zbytek zejména evropských zemí se hlasování protestně nezúčastnilo.

Nobelův výbor v prohlášení uvedl, že ICAN dostala ocenění za upozorňování na "katastrofické humanitární důsledky jakéhokoli použití jaderných zbraní a za své průkopnické úsilí o dosažení smluvního zákazu takových zbraní". Stoltenberg v reakci řekl, že chválí snahu o dosažení mezinárodní bezpečnosti, ale samotná smlouva o zákazu jaderných zbraní je špatná a naopak by mohla mír narušit, protože tu vždy budou státy, které mezinárodní dohody nedodrží.

"NATO by mělo sloužit k tomu, aby udržel světový mír a vytvořil takové podmínky, kdy už nebude potřeba jaderných zbraní," oznámil Stoltenberg s tím, že v tomhle je jejich snažení za jedno s ICAN. "Ale zákaz jaderných zbraní nás blíže k tomuto cíli nedovede, naopak roky snažení příjdou nazmar," dodává generální tajemník. Podle něj současná hrozba nedovoluje členům NATO zachovat se jinak, než zachovat svůj nukleární arzenál.

Letos bylo na Nobelovu cenu za mír nominováno 318 kandidátů, mezi nimiž bylo 215 jednotlivců a 103 organizací. Za favority byla pokládána i šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová, která pomohla v roce 2015 vyjednat dohodu s Teheránem o omezení jaderného programu, bývalý šéf americké diplomacie John Kerry a íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Mezi dalšími spolufavority figurovali papež František, dobrovolní záchranáři v Sýrii přezdívaní Bílé helmy nebo Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Související

Donald Trump

Donald Trump byl nominován na Nobelovu cenu za mír

Bývalý americký prezident Donald Trump byl znovu navržen na udělení Nobelovy ceny za mír. Kongresmanka za Republikány Claudia Tenney tvrdí, že Trump sehrál klíčovou roli při zprostředkování mírových dohod mezi Izraelem a arabskými zeměmi - Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem - v roce 2020. 

Více souvisejících

nobelova cena Jaderné zbraně ICANN NATO

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy