Dětská knížka Pipi Dlouhá Punčocha je rasistická? Švédská policie musela řešit stížnost znepokojeného občana

Stockholm – Švédská policie musela řešit na první pohled poněkud bizarní udání. Někdo si totiž stěžoval, že děti v knihovně poslouchali CD s příběhy slavné Pipi Dlouhé punčochy, kterou vytvořila populární spisovatelka Astrid Lingrenová. Podle zmíněného udání je ale kniha rasistická, protože obsahuje slovo „negr“ a jeho různé varianty. Informuje o tom server The Local.

Švédský list Expressen píše, že děti v knihovně poslouchaly CD o dobrodružstvích Pipi Dlouhé punčochy. To ale zaslechl jiný návštěvník knihovny, kterého urazilo, že je otec knižní hrdinky popisován jako negerkung – v překladu „černošský král“.

Návštěvník knihovny proto podal formální stížnost na policii, ve které také uvedl, že ve skupině dětí, které příběhy poslouchaly, byly děti různého etnického původu. Marie Gerdinová, vedoucí mateřské školky, kterou zmíněné děti navštěvují, popsala incident jako „politováníhodný" a uvedla, že předpokládala, že literatura v knihovně je vhodná pro děti. 

„Toto není v souladu s hodnotami naší školky," řekl Gerdenová deníku Expressen. „Vedlo nás to k tomu, abychom přezkoumali naše postupy, abychom zajistili, že se to znovu nestane,“ dodala.

Po předání policejní zprávy soudci bylo rozhodnuto, že nebudou podniknuta žádná další opatření.

Jak poukazuje The Local, není to zdaleka poprvé, kdy byly knihy o Pipi Dlouhé punčoše od Astrid Lindgrenové označeny za rasistické. První čtyři knihy o Pippi byly vydávány v letech 1945 až 1948 a kromě popisu Pippina otce jako „černošského krále" je v nich hlavní postava někdy označována jako „černošská princezna" (negerprinsessa). Čínské postavy jsou pak zase vyobrazovány s přehnaně šikmýma očima.

Dcera zesnulé spisovatelky Karin Nymanová nařčení z rasismu ostře odmítá. „Pippi není rasistka. Právě naopak. Není pouze proti dospělosti a zodpovědnosti dospělých, ale ostře se staví také proti násilí na zvířatech. Jistě je tedy i proti rasismu,“ řekla Nymanová v roce 2011 pro britský list Guardian.

„Na tlaky na cenzurování knih Pippi Dlouhé punčochy často upozorňují ti, kteří tvrdí, že Švédsko zašlo v politické korektnosti až příliš daleko. Tato kritika je obzvláště rozšířená v sousedním Dánsku, které má tendenci mít velmi odlišný výhled na otázky týkající se rasy i svobody projevu,“ uvádí server The Local.

Zaměstnanci knihovny Borås, která byla policii kvůli Pippi nahlášena, uvedli, že je důležité zachovat původní verze knih Astrid Lindgrenové, ale že byly učiněny kroky, aby bylo zajištěno, že děti neuslyší potenciálně urážlivá slova. Vedoucí knihovny Åse Hedbergová Karlssonová řekla, že dospělí si musí být vědomi skutečnosti, že se časy změnily.

„Pokud vybíráte pro děti literaturu napsanou před více než 50 lety, můžete si být téměř jisti, že narazíte na jazyk a věci týkající se například pohlaví, které neodpovídají našim současným hodnotám," řekla pro Expressen. 

Související

Jens Stoltenberg, Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Jaderné zbraně na hrancích s Ruskem? Stoltenberg prozradil jeho plány do budoubna

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg přivítal Švédsko jako 32. člena Aliance krátce před plánovaným ceremoniálem vztyčení švédské vlajky před budovou sídla NATO v Bruselu v pondělí. Společně se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem potvrdili, že NATO nemá v plánu umístit stálé základny ani jaderné zbraně ve Švédsku.

Více souvisejících

Švédsko rasismus Knihovny děti

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy