Lidský hyenismus: Po požáru v Grenfell Tower na povrch vyplouvají sociální rozdíly

Londýn - Požár výškové budovy Grenfell Tower 14. června 2017 si vyžádal na 80 obětí, přeživší jsou doteď v péči lékařů a psychologů. Již během vyšetřování se na povrch dostaly informace o tom, že na konstrukci budov se nejspíš schválně šetřilo a použity byly jen levné materiály. Kauza však má i sociální dohru, rozdíl mezi chudinou a elitou je v dotčené městské části ohromný.

Grenfell Tower se nachází v části Kensington a Chelsea, kde průměrný roční příjem může klesnou či stoupnout o desítky tisíc liber ročně, jen co překročíte ulici. Oblast, která si získala světovou pozornost kvůli nešťastné nehodě, když zemřelo v plamenech 80 lidí, však sociálních nesrovnalostí skrývá mnohem víc.

Mnozí se teď obávají, zda to nebyl důvod, proč došlo k setření během stavby budov, což nakonec přispělo k rychlému šíření plamenů. Pět měsíců od incidentu musela místní politička Emma Dent Coad řešit zapeklitý problém. Obyvatelé si hlasitě stěžují, že ceny bytů raketově stoupají, jako by si někdo na neštěstí chtěl přivydělat.

Nedávná studie také ukázala, že v městské části je životní úroveň tak nízká, že zdejší obyvatelé se dožívají nízkého věku oproti ostatním Britům jinde. V bohatších částech Knightsbridge se mužů průměrně dočkají dožití až 94 let, v oblasti Grenfell Towe se musí spokojit jen s 72 lety. Od roku 2012 věk dožití klesl až od 6 let.

Podle oficiální statistiky mají zdejší obyvatelé průměrný roční příjem jen 15 tisíc liber (430 tisíc korun), zatímco o pár ulic dál je to už 100 tisíc liber ročně. "Kensington a Chelsea, kde jsem se narodila a vyrůstala, je dokonalým mikrosvětem, kde můžeme vidět vše špatné v zemi na jednom místě," popisuje politička Emma Dent Coad.

Největší problém se týká ovšem bydlení, kromě levných materiálů a konstrukci je nájem stále tak vysoký, že i v malých bytech se musí těsnit celá rodina. To byl i případ pro Grenfell Tower, kde žilo mnohem více lidí, než bylo původně zamýšleno. K problému přispívají hlavně investoři, kteří domy v oblasti skupují ve velkém.

"Přes 6000 bytů a domů je zde vlastněno firmami, které se skrývají v daňových rájích," stěžuje si politička. Vůbec nic komunitě nepřispívají, neinvestují zde, neutrácí peníze, jen odvádějí finance za hranice," domnívá se Dent Coad. Podle ní je v oblasti skoro 10 tisíc bytů, které dlouhodobě nikdo neobývá, přesto nejsou dostupná pro nájem obyčejných lidí, aby to vytvořilo dojen nedostatku a schválně se tak zvedla cena již existujících nájmů.

Co se týče developerů a investorů, na prvním místě jsou u nich peníze. Nejsou to však lidé zodpovědní za blahobyt obyvatel, proto dochází k těmto krizovým situacím. Lidé se buď musí uskromnit a řešit situaci třeba ztrátou soukromí a nabídnout volný prostor ke spolubydlení, či se odstěhovat do okrajových částí města, kde je bydlení o něco levnější.

Související

Ilustrační foto

Kontroverzní konzervativec Rees-Mogg čelí kritice. Mluvil o obětch požáru Greenfell Tower

Vysoce postavený politik britské vládní Konzervativní strany Jacob Rees-Mogg si dnes vysloužil kritiku za poznámku na adresu obětí předloňského požáru výškového domu Grenfell Tower. Podle Reese-Mogga měli lidé z domu použít "zdravý selský rozum" a opustit budovu navzdory tomu, že jim hasiči říkali, aby v ní zůstali. Politik se už za svá slova omluvil, informovala britská média.
Hasiči

Šéfka londýnských hasičů odráží kritiku za postup při požáru Grenfell Tower

Šéfka londýnských hasičů dnes hájila postup svých podřízených při tragickém požáru věžového domu Grenfell Tower po zveřejnění kritických závěrů vyšetřování této události z června 2017. V domě na východě britské metropole tehdy přišlo o život 72 lidí a podle nové zprávy by při lepší připravenosti požárníků bylo obětí méně. Podle šéfky hasičského sboru Dany Cottonové ale její podřízení čelili zcela bezprecedentní situaci, informují britská média.

Více souvisejících

požár výškové budovy v Londýně (14. 6. 2017) Londýn Sociální bydlení

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 2 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 7 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 9 hodinami

USA o útoku na Írán věděly předem. Operaci neschválily

Spojené státy dostaly předem oznámení o izraelském útoku na Írán. Operaci však neschválily, ani se na ní nepodílely, citovala v pátek místní média americké představitele.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy