Počet přicházejících migrantů klesl, návraty neúspěšných žadatelů jsou ale dál pomalé

Brusel - Evropský komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos dnes informoval, že krizový režim v souvislosti s migrační krizí v Evropské unii postupně končí. Počty nelegálních přechodů na hlavních migračních trasách do EU podle Evropské komise v roce 2017 klesly o 63 procent. Přesto to ale prý neznamená, že je všem problémům konec.

„Nemělo by to znamenat, že bychom měli propadnout uspokojení nebo, že naše práce končí," komentoval komisař výrazně nižší letošní počty příchozích. "Migrace u našich občanů stále vyvolává velké obavy a měla by také být i nadále naší hlavní prioritou," uvedl dnes první místopředseda komise Frans Timmermans.

Avramopulos poukazuje na to, že míra návratů neúspěšných žadatelů o azyl je na evropské úrovni nadále neuspokojivá, především v souvislosti s Tureckem. V důsledku toho se podle něj situaci na řeckých ostrovech opět zhoršuje.

Evropská komise zveřejnila údaje, ze kterých vyplývá, že bylo v roce 2016 vráceno mimo území EU jen necelých 46 procent těch, kdo vráceni být měli. Česko přitom podle stejné statistiky dokázalo vrátit jen desetinu z více než 3700 neúspěšných žadatelů o azyl.

Unie se snaží navracení usnadnit dohodami se zeměmi původu migrantů, v nedávné době se EU dohodla například s Bangladéšem. Intenzivnější mají nyní být jednání s Pobřežím slonoviny, Senegalem a Mali a co nejdříve mají být dokončeny dohody o zpětném přebírání osob s Tuniskem a Nigérií. Evropská pobřežní a pohraniční stráž by měla ještě tento měsíc navrhnout nové kroky, jak členské země v návratových operacích podpořit.

Dohoda s Tureckem z jara 2016 sice výrazně omezila příchody migrantů z Turecka do Řecka, problémem ale dál zůstává situace v centrálním Středomoří. Tam se především ekonomičtí migranti z Afriky dál pokoušejí přeplout k italským břehům.

Avramopulos dnes zdůraznil, že plně sdílí obavy OSN a dalších mezinárodních organizací ohledně situace uprchlíků v detenčních centrech na území severoafrické Libye. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn v úterý dokonce spolupráci EU a Libye na omezení přílivu migrantů označil za nehumánní.

To ale Avramopulos odmítl s tím, že by se Husajn měl před podobnými vyjádřeními informovat u svého kolegy, vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Filippa Grandiho. „Pracujeme na všech frontách, abychom pomohli vyřešit strašlivou situaci v Libyi a abychom těm lidem poskytli ochranu," řekl. Snížení migračního tlaku podle Avramopulose znamená, že je možné nabídnout rozšíření legálních cest, jak se do EU dostat. Stávající programy umožnily legální příjezd, například z uprchlických táborů v Turecku, více než 25.700 lidem s právem na mezinárodní ochranu. V září komise oznámila nový program, v jehož rámci se má do října 2019 přemístit nejméně 50.000 nejzranitelnějších uprchlíků, zejména na trase přes centrální Středomoří. Šestnáct členských států unie se dosud zavázalo přijmout více než 34.400 osob.

Komisař dnes také připomněl, že dva roky od zahájení činnosti přispívá svěřenský fond EU pro Afriku ke zvýšení stability v oblasti podporou hospodářského rozvoje a dalšími aktivitami v zemích, které čelí krizím různé povahy a nouzovým situacím.

Související

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 
Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) uprchlíci Dimitris Avramopulos

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 50 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy