Dáme sbohem internetu? Politici letos světovou síť zcela pohřbili, tvrdí odborník

Londýn - Světová síť? Příštím roce už to nejspíš přestane platit, obává se technický poradce Mark Scott. Během roku 2017 došlo k několika menším změnám k přístupu a užíváni internetu, dohromady však přinášejí řadu omezení pro uživatele. Dá se tak říci, že je to konec internetu tak, jak ho známe.

"Takže tady to máte - letošní rok se zapíše do dějin jako mezník, kdy politici zničili celosvětovou síť," domnívá se Mark Scott. Začalo to poněkud nepatrně, Evropská unie rozšířila pravidla pro digitální soukromí a psaní nenávistných zpráv na internetu, což mnozí považují za omezení svobody projevu, a končí to nepříliš slavným zrušením síťové neutrality, které si odhlasovali američtí poslanci před několika dny. Podle odborníků se tím vrátí vývoj internetu o roky nazpátek.

Pryč jsou doby, kdy lidé z Filadelfie nebo Paříže měli přístup k těm samým informacím, za těch samých podmínek a rychlosti. To bylo koneckonců hlavním existenčním důvodem světové propojenosti, ať už to vedlo k dobrým nebo špatným výsledkům. Jenže internetové globalizaci je konec, světová síť se rozděluje podle lokálních regulací.

Internet měl být místem, kde se lidé potkávají bez ohledu na hranice a vzdálenost. Ale s tímhle přístupem se budeme muset v roce 2018 rozloučit. Celosvětová síť je totiž pro politiky a regulátory těžko ovladatelná, můžou ji však rozdělit a každému nabídnout jen regionální přístup. Tím více se tak dostáváme do totalitního režimu po vzoru Číny, kde lidé mají nyní zakázáno celou řadu světových stránek a sociálních sítí.

V Evropě sice nikdo nic nezakázal, ovšem když rychlost připojení bude omezená, uživatelé se začnou z těchto virtuálních komunit vytrácet."Například zrušení síťové neutrality ve Spojených státech amerických může mít velmi brzo dopad i na Evropu, která se zákonem může inspirovat," domnívá se Scott. Síťová neutralita předpokládá, že internetový poskytovatel ponechává všem stránkám stejný rychlostní přístup.

To znamená, že by neměl být rozdíl mezi tím, abyste se z Prahy dívali na oblíbené české seriály na internetových televizích, nebo pokud raději preferujete americký Netlix. Zrušením neutrality se však může stát, že připojení k Netflixu bude tak pomalé, že bez ohledu na vaše preference, přístup k americké televizi bude tak pomalý, že vám nezbývá nic jiného, než se podívat na ty české seriály.

Politici, kteří hlasovali pro zrušení síťové neutrality, argumentovali hlavně výhodami pro lidi. Internetoví poskytovatelé totiž nyní mají možnost vytvořit lidem balíčky na "míru". Kdo využívá třeba sociální sítě, vystačí si se základem, pokud však chcete mít i nadále rovný přístup ke všem stránkám, nejspíš si budete muset připlatit peníze.

"Samozřejmě v Číně, ale třeba i v Turecku, Rusku nebo na Filipínách postupně vzniká jakýsi seznam státem povolených stránek, kam lidi mohou volně chodit. Znamená to, že jaké stránky jsou režimu nepohodlné, k těm se prostě sníží rychlost připojení a lidé tam postupně začnou chodit," varuje Mark Scott. Podobné tendence, ač se tvářící jako uzpůsobení se zákazníkům, vidíme i ve dvou největších demokratických blocích na světě - Spojených států amerických a Evropské unii.

Související

Více souvisejících

internet EU (Evropská unie) USA (Spojené státy americké) svoboda

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy