Vzpoura proti Merkelové: Mladí sociální demokraté odmítají koalici. CSU to vidí jinak

Berlín/Mnichov - Šéf německých mladých sociálních demokratů Kevin Kühnert je proti velké koalici CDU/CSU a SPD. Skeptická je vůči další velké koalici také značná část německé veřejnosti. Předsednictvo Křesťanskosociální unie (CSU) se dnes v Mnichově nicméně jasně vyslovilo pro zahájení koaličních rozhovorů se sesterskou CDU a se sociální demokracií.

"Cíl pro tento týden je jasně daný. Od pátku máme na stole výsledky sondovacích rozhovorů, a teď je tak možné diskutovat o tom, na čem se konzervativní unie a SPD dohodly. Dopředu jsem vyjadřoval velkou skepsi nad další velkou koalicí, teď se to dá bohužel ještě jednodušeji zdůvodnit. Řada centrálních cílů SPD totiž v dohodě není," řekl dnes Kühnert zahraničním novinářům v Berlíně.

Vyjednávačům za sociální demokracii se podle něj nepodařilo prosadit důležité požadavky ve zdravotnictví nebo daňové politice a naopak museli skousnout hořké pilulky třeba v migrační a azylové oblasti, kde se strany dohodly na tom, že by do Německa nemělo ročně přicházet více než 180.000 až 220.000 běženců. "Podle našeho chápání je to horní hranice (pro příjem běženců) a něco, co SPD nemůže přijmout," uvedl.

28letému Berlíňanovi, který v čele mladých sociálních demokratů stojí od konce loňského roku, ale nevadí jen programové ústupky jeho strany, vymezuje se i proti stylu vládnutí velké koalice, kterou Německo mělo osm z uplynulých 12 let. Pod vedením kancléřky Merkelové podle něj velká koalice neřešila důležité otázky budoucnosti, ale stále je odkládala, ať už to byla důchodová reforma nebo přijetí razantních opatření pro ochranu klimatu.

Připomíná také, že zatímco v roce 2005 šla SPD do velké koalice s volebním ziskem více než 34 procent hlasů, v loňských parlamentních volbách už jich získala jen 20,5 procenta. Postupné oslabování strany, které vedle Kühnerta i řada dalších sociálních demokratů přičítá působení ve velké koalici pod Merkelovou, je podle něj potřeba zastavit. SPD nyní potřebuje čas na obnovu, je přesvědčen.

"V Německu jsou potřeba jiné politické modely," poznamenal také Kühnert, podle něhož by nejlepším řešením nynější složité situace byla podpora menšinové vlády CDU/CSU ze strany sociálních demokratů.

Merkelová takovou konstelaci důrazně odmítá, protože by podle ní nemusela být dostatečně stabilní. Šéf SPD Martin Schulz o možnosti podpory menšinové vlády dříve uvažoval, pak ale tuto myšlenku opustil.

"My jsme jasně hlasovali pro zahájení koaličních vyjednávání, protože jsme velmi spokojeni s výsledky sondovacích rozhovorů," uvedl dnes generální sekretář CSU Andreas Scheuer v narážce na sondovací rozhovory ukončené v pátek, s jejichž závěry už souhlasilo vedení CDU i SPD.

Někteří sociální demokraté mluví o tom, že v případných koaličních rozhovorech bude možné znovu otevřít i otázky, na kterých už v sondovacím vyjednávání byla shoda. "Kdo si myslí, že výsledek sondovacích rozhovorů je automaticky koaliční smlouvou, ten se samozřejmě mýlí," uvedl místopředseda SPD Thorsten Schäfer-Gümbel.

CSU to ale hlasitě odmítá - podle ní nelze takto postupovat, zvláště když je dosavadní dohoda výsledkem složitých a mnohahodinových jednání. Navíc, jak připomněl Scheuer, už řada vedoucích představitelů sociální demokracie tuto dohodu odsouhlasila. Podobně to vidí i CDU.

Devět z deseti Němců má podle průzkumu pro televize RTL a n-tv za to, že o ní CDU/CSU a SPD vyjednávají jen proto, že se žádná jiná možnost vlády nerýsuje. I přesto za současné situace velkou koalici podporuje 45 procent lidí, 26 procent by upřednostnilo nové volby a 25 procent menšinovou vládu. Zajímavé také je, že si 67 procent dotázaných nepřeje, aby se šéf SPD Martin Schulz stal v příští vládě ministrem. Mezi příznivci sociální demokracie ho ve vládě chce vidět dokonce jen 30 procent lidí.

Související

Více souvisejících

Německo Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Martin Schulz (předseda Evropského parlamentu) Angela Merkelová

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 8 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 8 hodinami

Blinken kritizuje Izrael: Zabíjíte civilisty, ale vůdce Hamásu jste neutralizovat nedokázali

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli kritizoval postup Izraele ve válce v Pásmu Gazy. Izraelská taktika podle něj způsobila velký počet civilních obětí, ale nedokázala neutralizovat vůdce hnutí Hamás. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy