Evropu teď nejvíce ohrožuje migrace, tvrdí Orbán. Burcoval k ochraně evropské kultury a života

Vídeň – Ve Vídni se dnes sešli rakouský premiér  Sebastian Kurz a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán. Migrace teď představuje největší hrozbu pro budoucnost Evropy, varoval při té příležitosti Orbán.

Maďarský premiér vyzval k zachování schengenského prostoru, což ale podle něj předpokládá důkladné zabezpečení jeho vnějších hranic. Orbán i Kurz podle agentury DPA také prohlásili, že jejich země se chtějí vzhledem k ilegálnímu příchodu mnoha migrantů společně zasadit o silnou ochranu vnějších hranic EU.

„Existuje křesťanská kultura a způsob života, které bychom chtěli chránit," řekl na tiskové konferenci Orbán. Zdůraznil také potřebu zachování identity Evropy a jejich křesťanských základů. Schengenský režim je podle šéfa maďarské vlády možné ochránit, „pokud ho ochránit chceme".

Zdůraznil, že vnější hranice schengenského prostoru by měly zůstat zavřené, aby ty vnitřní mohly dál být otevřené. V současnosti jsou podle něj vnější hranice otevřené a ty vnitřní mají být uzavírány. „To je přesný opak toho, co označujeme jako Schengen," podotkl Orbán. „Já podporuji v té nejradikálnější podobě ochranu vnější hranice tak, jak to učinilo Maďarsko stavbou plotu," řekl maďarský politik, který vyzdvihl příspěvek Maďarska k ochraně vnějších hranic EU. „V Maďarsku nejsou žádní ilegální migranti," dodal.

Oba se shodli, že systém kvót je neúčinným způsobem řešení migrační krize.

Kurz pak uvedl, že Rakousko chce plnit roli mostu mezi visegrádskou skupinou (V4) a ostatními členskými zeměmi EU. Součástí V4 je Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko. "Naším velkým cílem je být staviteli mostu mezi visegrádskými státy a ostatními, západoevropskými státy," citovala rakouského kancléře agentura Reuters. Orbán tuto ambici Rakouska uvítal a poznamenal, že alpská republika vzhledem ke svým dějinám "oběma stranám rozumí".

Spekulace médií o možném rozšíření takzvané visegrádské skupiny o Rakousko však oba odmítli. Kurz podle DPA ujistil, že Rakousko se nechce připojit k eurokritickým visegrádským státům. Alpská republika podle něj usiluje spíš o roli mostu mezi visegrádskými zeměmi a ostatními státy EU. „Musí být naším cílem odbourávat napětí v Evropské unii, abychom se společně stali opět silnějšími," dodal Kurz.

Návštěva kontroverzního maďarského premiéra ve Vídni vyvolala kritiku rakouské opozice. Šéf liberálního uskupení NEOS Matthias Strolz řekl, že Orbán je představitelem "neliberální demokracie". Orbán, označovaný mnohde v Evropě za pravicového populistu, dnes na novinářský dotaz takové nálepkování odmítl. Sám prý považuje za nejlepší demokracii "demokracii bez přívlastků".

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán Sebastian Kurz visegradská čtyřka uprchlíci

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy