Itálii hrozí volební pat. Kampaní hýbou uprchlíci a ekonomika

Řím - Podle analytiků je možné, že ani levice, ani pravice, ani populisté nezískají v italských volbách parlamentní většinu. Hlavními tématy kampaně je hospodářská situace a migrace. Volební místnosti budou otevřeny v neděli 4. března od 07:00 do 23:00. Oficiální výsledky by měly být zveřejněny v pondělí nejdříve ve 14:00.

Předvolební boj přinesl také několik překvapení: do politiky se vrátil Silvio Berlusconi; dříve separatistická Liga severu odstranila ze svého loga slovo "sever" a snaží se získat voliče i na jihu.

O přízeň voličů se uchází tři hlavní politické bloky: koalice pravého středu, strany levého středu a populistické Hnutí pěti hvězd (M5S). Toto protisystémové hnutí, které vede jednatřicetiletý Luigi Di Maio, je sice podle prognóz nejsilnější politickou stranou (28 procent voličů), ale volby podle všeho vyhraje středopravá koalice. Tu zformovala strana Vzhůru, Itálie (FI) Silvia Berlusconiho s protiimigrační a euroskeptickou Ligou severu (LN) Mattea Salviniho a uskupením Bratři Itálie Giorgie Meloniové (celkem 37-38 procent hlasů). Levicová koalice kolem nyní vládnoucí Demokratické strany (PD) expremiéra Mattea Renziho by podle průzkumů mohla získat 26-28 hlasů, uvedla agentura AFP.

Objem italské ekonomiky je stále o 5,7 procenta nižší než před začátkem krize v roce 2008 a země v hospodářském růstu pořád zaostává za eurozónou. Nezaměstnanost v Itálii dosahuje 10,8 procenta. Nemálo voličů, zejména pak na jihu, láká slib populistů, kteří chtějí zavést všeobecný měsíční základní příjem 780 eur (19.800 Kč) pro chudé. Jak PD, tak Berlusconi slibují zvýšení důchodů. Demokraté chtějí nadto poskytnout rodinám dávku 400 eur (10.200 Kč) měsíčně na každé dítě do tří let. Jak ale poznamenala agentura ANSA, celý středopravý blok stojí proti úsporným opatřením. Milánský mediální magnát Berlusconi také oživil svůj dávný sen - rovnou daň. Kritici považují většinu těchto předvolebních slibů za nereálné.

K italským břehům se od roku 2013 dostalo více než 690.000 běženců, hlavně ze subsaharské Afriky.

Migraci nyní za klíčový problém považuje už 30 procent voličů, kdežto během voleb v roce 2013 ji za důležitou otázku považovalo jen pět procent voličů. Agentura AFP v této souvislosti upozorňuje, že úřadující vládě PD se podařilo díky kontroverzním dohodám s oficiální libyjskou vládou a libyjskými milicemi od léta 2017 snížit počet nově příchozích o 70 procent. Nejvýrazněji proti migraci vystupují strany Liga severu a Bratři Itálie, které hlásají vyhoštění stovek tisíc migrantů de zemí původu.

Pokud ani jeden z bloků nezíská parlamentní většinu, zemi do sestavení většinové koalice dál povede vláda Paola Gentiloniho z PD. Pozorovatelé hovoří o třech možných povolebních konstelacích. Evropští partneři by si v případě povolebního patu patrně nejvíce přáli širokou koalici proevropských stran, které by dominovala Renziho PD a Berlusconiho FI. Druhou variantu představuje protievropsky laděná koalice Ligy severu s Hnutí pěti hvězd, uvedla AFP.

Pokud by středopravou koalici volilo přes 40 procent voličů, mohla by získat i parlamentní většinu a sestavit vládu. Berlusconi a Salvini se pro takový případ domluvili, že premiéra vybere ta úspěšnější strana. Prognózy v rámci koalice přisuzují o 4-5 procentních bodů více Berlusconiho formaci. Kontroverzní politický matador se nyní ovšem premiérem stát nemůže. V roce 2013 byl pravomocně odsouzen za daňové úniky a šest let nemůže zastávat veřejné funkce.

Související

Itálie, ilustrační fotografie.

Polovině Italů se nezamlouvá myšlenka předčasných voleb

Zhruba polovina Italů si myslí, že předčasné volby v září jsou špatné pro jejich zemi. Pozitivně je hodnotí 39 procent Italů, ukázal průzkum, který dnes zveřejnila stanice Sky News. Největší popularitě se z politiků těší prezident Sergio Mattarella a premiér v demisi Mario Draghi. Šanci na úspěch ve volbách ale má blok pravicových stran.
Řím, ilustrační fotografie.

V Itálii začaly místní volby, rozhodnou i o novém vedení Říma

V Itálii dnes začaly volby, v nichž se rozhodne o zastupitelstvech více než 1100 měst, včetně Říma, Milána, Neapole či Turína. Konají se též regionální volby v Kalábrii. S napětím je sledováno mimo jiné hlasování v italské metropoli, kde současná starostka Virginia Raggiová zřejmě nepostoupí do druhého kola.

Více souvisejících

volby v Itálii Itálie Liga Severu (Itálie) Hnutí pěti hvězd Silvio Berlusconi Matteo Renzi uprchlíci Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 18 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

Ukrajinské tajné služby přiznaly atentáty na spolupracovníky Kremlu zodpovědné za válečné zločiny

Ukrajinské tajné služby vykonávají atentáty na lidi zodpovědné za válečné zločiny a útoky proti ukrajinským občanům. V rozhovoru pro soukromou ukrajinskou televizní stanici ICTV to řekl šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maluk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy