Dříve opovrhovaná strana všechny převálcovala. Dokáže rebelské Hnutí pěti hvězd vládnout Itálii?

Řím - Hnutí pěti hvězd, dříve zcela irelevantní politická strana, si v nedělních volbách do italského parlamentu získala přízeň 32 % voličů. Jak je možné, že se jí podařilo takhle rychle postoupit do pozice nejsilnější samostatné strany, která má šanci se ujmout vedení? Využije jí?

Když v pondělí večer slavilo Hnutí pěti hvězd svůj volební triumf, chyběl v příslušném hotelu pouze jediný člověk, a to jeho zakladatel Beppe Grillo, italský komik a herec. Místo euforie z velkého úspěchu dříve opovrhované strany, zvažoval tento 69letý pán veškerá rizika její účasti na vládě.

Ostatně není se, čemu divit. Jedna věc je kritizovat vládnoucí elity a druhá věc převzít po nich pomyslnou štafetu, a pak se snažit plnit mnohdy nerealizovatelné předvolební sliby. 

Antisystémové strany si toto dobře uvědomují, a proto aktivní účast na vládě zpravidla odmítají. Hrozí jim totiž, že budou muset vést stejnou politiku jako strany, proti nimž dříve brojily, a tím pádem ztratit přízeň svých voličů.    

Zřejmě proto se Grillo nechal v lednu slyšet, že i v případě jasné výhry, nebude Hnutí pěti hvězd vládnout, ale zůstane v opozici.

"Říkat, že bychom mohli vládnout je stejné jako říkat, že by panda mohla sníst syrové maso. My jíme pouze bambus," takto odpověděl Grillo na otázku ohledně možného vstupu do vládní koalice.

Nicméně to, zda bude, či nebude Hnutí pěti hvězd vládnout, nezáleží na Grillovi, nýbrž na současném předsedovi Luigi Di Maiovi. Už v pondělí, kdy byly známy výsledky italských voleb, řekl britskému deníku The Guardian, že si dovede představit vyjednávání o vládě, a že už si připravuje vlastní seznam podmínek koaliční smlouvy, který nazval "anti-politikou".

"Grillo zůstává hlavním odpůrcem Di Maiova plánu. Vítězství té strany je však tak velké a zcela jasné, že by podle mého názoru byla i škoda, kdyby se Di Maiovy plány neuskutečnily," řekl Jacopo lacoboni, redaktor deníku La Stampa 

Hnutí pěti hvězd vzniklo na pozadí finanční krize roku 2009 a s ní souvisejícího nárůstu nespokojenosti italských voličů. Právě nespokojenost a touha po změně byly pravděpodobně tím katalyzátorem, který mu možná zajistí ministerská křesla. 

Program Hnutí pěti hvězd je velmi zvláštní v tom, že kombinuje obsahuje jak levicové, tak i pravicové prvky. V prvních fázích své existence prosazovalo referendum o euru. Později šířilo konspirační teorie o očkování a autismu. Nyní slibuje boj s nelegální migrací, všeobecný základní příjem a větší veřejné výdaje. 

S kým do vlády?

Velkou otázkou pro Di Maia zůstává, s jakou stranou jít případně do vlády, aby dosáhl alespoň 40 %. Politologové předpokládají, že přemluví Demokratickou stranu, která zatím tvrdí, že odchází do opozice. Dalším možným scénářem je koalice s malou levicovou stranu Svoboda a rovnost, která je součástí středolevé koalice (italsky: Centrasinistra). Jinou variantou je vláda s krajně pravicovou Ligou Severu.

Poslední varianta je však zřejmě vyloučená, protože předseda Ligy Severu a italský europoslanec Matteo Salvini tvrdí, že by vládu chtěl sestavit on. Ačkoliv by Hnutí pěti hvězd a Liga Severu měly průniky, zejména v oblasti boje s migrací, je jejich spolupráce téměř vyloučená, protože oba lídři bojují o post premiéra.

Související

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

Více souvisejících

Itálie Hnutí pěti hvězd Beppe Grillo (Hnutí pěti hvězdiček) Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy