Obraz Slovenska se drolí. Rezignace Kaliňáka je kalkul, píšou světová média

Bratislava - Politické krize na Slovensku si všímá i světový tisk. Například list Financial Times napsal, že Ficův kabinet je na pokraji kolapsu. Problémy, které dvojnásobná vražda vynesla na povrch, podle švýcarského listu Neue Zürcher Zeitung existují i v řadě jiných zemí ve východní části Evropské unie.

Ohlášená rezignace slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka je krok, kterým si chce vláda Roberta Fica zajistit přežití. Občanské protesty to ale podle serveru Spiegel Online nezastaví.

"Donedávna bylo Slovensko považováno za vzorovou středoevropskou zemi - mimo jiné i kvůli tomu, že se její politický vývoj liší od Maďarska a Polska. Po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, která se podobala popravě, se tento obraz začíná drolit," napsal Spiegel Online. "Denně vyplouvají na povrch nové aféry," dodal.

"Vraždy (Kuciaka a Kušnírové) vrhly světlo na obvinění z hluboce zakořeněné korupce na Slovensku," napsal britský list The Financial Times. Také on upozornil, že Fico se v minulých letech snažil přivést svou zemi do "evropského hlavního proudu" a na rozdíl od Polska či Maďarska v jednání s EU mírnil svou euroskeptickou a protiimigrační rétoriku.

Podle německého listu Die Welt Slováci cítí, že demokracie je v jejich zemi ohrožena. "Pokud v odpovědi na pokus umlčet jeden hlas pozvednou svůj hlas tisíce, nemůže vláda lid ignorovat," napsal deník v reakci na oznámenou Kaliňákovu rezignaci. Odchod kontroverzního ministra ale podle něj nestačí. "Hrozí nebezpečí, že vláda rezignaci ministra vnitra využije k tomu, aby se rychle vrátila ke každodenní agendě," napsal Die Welt. Podle něj by Kaliňákův odchod měl lidem na Slovensku dodat odvahu, aby "neumlkli, vydrželi a dál bojovali za to, aby Kuciakův případ a jeho rešerše měly právní následky".

Švýcarský Neue Zürcher Zeitung (NZZ) se v komentáři vrací obecněji k vraždě Kuciaka a jeho snoubenky. "Jednu věc reakce na Kuciakovu vraždu ukazuje: zabití novináře představuje i na východě Evropy tabu, nepřijatelný útok na svobodu. To by sice mělo být samozřejmé, stává se to ale samozřejmým stále méně vzhledem k hrozbám a útokům, jakým mnoho novinářů v tomto regionu čelí," uvedl list.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko Robert Fico vláda SR Ján Kuciak Financial Times Robert Kaliňák

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 10 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy