Skripal nemá šanci na uzdravení, tvrdí tvůrce smrtící látky. Británie zvažuje odplatu Rusku

Londýn/Moskva - Agentura Interfax dnes napsala, že bývalý plukovník ruské vojenské rozvědky GRU Sergej Skripal ani jeho dcera Julija nemají po otravě ani při těch nejpříznivějších okolnostech šanci plně se uzdravit. Podle něj je také jasné, že za útokem stojí Rusko.

Interfax se odvolává na Vila Mirzajanova, jednoho z hlavních tvůrců nervové látky Novičok, která pravděpodobně zasáhla ruského agenta pracujícího pro britskou tajnou službu MI6 i jeho dceru.

Mirzajanov tvrdí, že látku Novičok nemohla použít jiná země než Rusko, protože složení substance bylo tajné. "Mohlo to udělat jen Rusko... Můžou to odeslat v diplomatickém zavazadle, kam se jim zlíbí," cituje agentura ruského chemika.

Mirzajanov popsal Novičok jako aerosol desetkrát účinnější než jakákoli jiná látka paralyzující nervový systém. "Vyléčit se z následků je prakticky nemožné, ti lidé jsou odepsáni. Dokonce i kdyby přežili, nikdy se neuzdraví," tvrdí Rus usazený v New Jersey.

Do anglického Salisbury, kde k útoku došlo, přivezli pachatelé dva samostatné neškodné komponenty, které se před útokem smíchají, pokračoval Mirzajanov. "Deset gramů už je příliš. V létě jen dva gramy stačí, aby zabily 500 lidí," prohlásil.

Vil Mirzajanov podle některých ruských médií emigroval do USA v 90. letech minulého století, když v Rusku vyšel jeho kritický článek. Obvinil v něm ruské úřady, že nedodržují mezinárodní závazky, které státům ukládaly zastavit výrobu chemických zbraní.

Ruská média dnes publikují řadu informací zpochybňujících verzi britských vyšetřovatelů. Bývalý ruský hlavní lékař Gennadij Oniščenko novinářům řekl, že látka, která Skripala otrávila, mohla být vyrobena i na Západě. Podle Sergeje Gončarova, jehož ruská média označují za veterána protiteroristických operací, se ruské tajné služby už před několika desetiletími útoků na "přeběhlíky" zřekly.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová chce znovu prověřit několik úmrtí, u kterých je podezření, že by mohly souviset s činností Ruska. Minulý týden předseda parlamentního výboru pro otázky vnitra Ruddovou vyzval, aby se policie znovu zabývala čtrnácti podezřelými úmrtími. Mezi podezřelými případ jsou mimo jiné úmrtí někdejšího ruského agenta Alexandra Litviněnka, nevyjasněná smrt jednoho z nejbohatších ruských podnikatelů Borise Berezovského či předpokládaná otrava ruského podnikatele Alexandra Perepiličného.

"Ochota našich přátel ukázat podporu a solidaritu mi dodala odvahy," uvedl dnes šéf diplomacie Spojeného království Boris Johnson, který vyzdvihl reakci francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela a šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona.

Británie podle Johnsona neustoupí od ultimáta, podle kterého musí Rusko do dnešní půlnoci vysvětlit, jak se nervová látka Novičok, kterou byli Skripal a jeho dcera otráveni, dostala do Británie. "Jinak samozřejmě oznámíme reakci Spojeného království a ta přijde zítra (ve středu)," dodal Johnson.

Mluvčí britské vlády uvedl, že se ve středu sejde Národní bezpečnostní rada, na které její členové zváží reakci na Skripalův případ. Podle britských médií by reakcí mohlo být vykázání ruských diplomatů z Británie či sankce vůči ruských oligarchům z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina, kteří vlastní nemovitosti v Británii. Premiérka Theresa Mayová zatím hrozila jen tím, že nepošle zástupce vlády na fotbalové mistrovství světa v Rusku.

Ruská média také popsala případ náhodné otravy ruského vědce Andreje Železňakova, který v roce 1987 manipuloval s látkou a část jí uniklo do vzduchu. Železňakov okamžitě dostal závrať a před zhroucením do bezvědomí se mu na kůži objevila vyrážka. Vědomí nabyl teprve po deseti dnech. Navzdory léčbě na tajné klinice v dnešním Petrohradu se u něho projevila svalová ochablost, která mu zabránila v tom, aby se znovu postavil na nohy. Brzy nemohl hýbat ani pažemi. Zřejmě následkem jedu trpěl mimo jiné epilepsií a dostal cirhózu jater. Celkově trpěl depresemi a nemohl se soustředit na žádnou činnost. Po soustavném chřadnutí organismu zemřel nakonec v roce 1992.

Související

Chemické zbraně

ROZHOVOR: Rusko se zbavilo chemických zbraní, oznámil před pěti lety Putin. Jistotu nemáme, uvádí Michal Smetana

Vladimir Putin 27. září 2017 avizoval, že Ruská federace dokončila likvidaci svého chemického arzenálu. Ačkoliv bylo prohlášení ve své době vnímáno jako jeden z milníků na cestě k naplnění zákazu této kategorie bojových prostředků, Moskva byla postupem času stále více obviňována z nedostatečného splnění svých závazků v dané oblasti, upozorňuje odborník na jaderné, chemické a autonomní zbraně a teorii odstrašení Michal Smetana v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Docent působící na Katedře bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a vedoucí výzkumné skupiny Experimental Lab for International Security Studies dodává, že kauza otravy agenta Sergeje Skripala ukazuje na přetrvávající existenci nějaké zásoby nervově paralyzujících látek v Rusku a schopnost tamního bezpečnostního aparátu s nimi operovat. Jejich nasazení na ukrajinském bojišti, o kterém se opakovaně spekuluje, ovšem nepovažuje za pravděpodobné.
Sergej Skripal

Británie obvinila dalšího Rusa v případě pokusu o otravu Skripala

Britská policie oznámila, že obvinila třetího Rusa v případě pokusu o vraždu bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala v Salisbury v roce 2018. Za útok nervově paralytickou látkou novičok už Británie v nepřítomnosti stíhá agenty ruské vojenské rozvědky Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu, nově policie obvinila Denise Sergejeva, který podle vyšetřovatelů operaci velel.

Více souvisejících

Sergej Skripal Novičok (nervový plyn) Rusko Velká Británie Boris Johnson Amber Ruddová

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 55 minutami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 18 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

Lipavský: Ruský imperialismus je největší hrozbou. Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ubránila Rusku

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy