Dárcovská konference k Sýrii? OSN očekává sumu 4,4 miliardy dolarů

Brusel - Částku 4,4 miliardy dolarů (92 miliard Kč) na humanitární pomoc lidem v Sýrii slíbili v letošním roce poskytnout mezinárodní dárci na konferenci v Bruselu. Na její závěr to dnes oznámil evropský komisař pro humanitární pomoc a řízení krizí Christos Stylianidis. Potvrdil tak očekávání šéfa humanitárních operací OSN Marka Lowcocka, který před novináři tuto částku zmiňoval už odpoledne. Česko letos přispěje 222 miliony korun, tedy podobnou částkou jako loni, řekl ČTK a Českému rozhlasu náměstek ministra zahraničí Ivo Šrámek.

"Loni jsme tu slíbenou částku i o něco překročili. Což bych řekl, že je chvályhodné, protože řada slibů, které se na různých konferencích dávají, se ne vždy naplní," poznamenal Šrámek.

Když dnes v Bruselu své závazky potvrdili zástupci všech více než osmi desítek účastnických organizací, komisař Stylianidis doplnil, že na příští rok a dál bylo dnes na humanitární pomoc přislíbeno navíc ještě 3,4 miliardy dolarů (přes 71 miliard Kč).

Částka, kterou OSN a další mezinárodní organizace využijí na humanitární podporu více než 13 milionů Syřanů, je o něco nižší, než předpokládali organizátoři konference, tedy OSN a Evropská unie. V minulých dnech očekávaly přinejmenším dorovnání loni přislíbené částky 5,6 miliardy eur (přes 140 miliard Kč).

Lowcock ale připomněl, že někteří významní dárci, jako například Spojené státy, zatím konkrétní příspěvky na letošní rok oznámit nemohou. Důvodem jsou pokračující vnitrostátní debaty o rozpočtu.

Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová před novináři zdůrazňovala i další klíčový význam schůzky. Tím je podle ní fakt, že u jednoho stolu se sešli zástupci stran, které mají v syrském konfliktu zásadně odlišné zájmy a postoje.

"Uvědomme si, že před pouhým týdnem jsme byli na pokraji obrovské regionální, pokud ne globální konfrontace. Vojenské konfrontace, která plynula z nesmírně dramatického chemického útoku," upozornila Mogheriniová. Společně se zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou upozornila na faktickou paralýzu hluboce rozdělené Rady bezpečnosti OSN.

Rusko, které dnes na konferenci mezi mnoha ministry zahraničí zainteresovaných zemí zastupoval velvyslanec při EU Vladimir Čižov, v syrské krizi podporuje režim prezidenta Bašára Asada.

Čižov dnes při příchodu na jednání před novináři litoval, že Damašek jako "zástupce syrského lidu" nebyl na konferenci pozván. V úterý se jiné části rozsáhlého jednání účastnili zástupci syrské občanské společnosti a nevládních organizací.

Zástupci EU a OSN opakovaně žádají Rusko, ale také Irán a Turecko, aby splnily své sliby z kazašské Astany a aby v Sýrii pomohly svým vlivem na Asada prosadit trvalé příměří. Podle Mogheriniové a De Mistury neexistuje vojenská alternativa k politickému řešení syrské krize prostřednictvím "smysluplných" rozhovorů pod garancí OSN v Ženevě. Ty se nyní ocitly prakticky ve slepé uličce.

V důsledku sedm let trvajícího syrského konfliktu potřebuje podle OSN humanitární pomoc 13,1 milionu lidí - ze země uprchlo 5,6 milionu a uvnitř Sýrie žije mimo své domovy dalších 6,6 milionu lidí. Domů, či do toho, co z jejich domovů zbylo, se v loňském roce vrátilo jen 840.000 osob.

Snahy o pomoc potřebným narážejí na nedostatečné financování. Potřeby humanitárních programů organizovaných OSN a jejími nevládními partnery byly letos naplněny ani ne z 23 procent. Z potřebných 3,5 miliardy dolarů bylo k dispozici méně než 800 milionů.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie EU (Evropská unie) humanitární krize OSN

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy