Putinovi kleptokrati? Mayová čelí tlaku, aby bojovala s ruskými špinavými penězi

Londýn/Moskva - Vlivná komise britského parlamentu dnes vyzvala vládu premiérky Theresy Mayové, aby zesílila boj proti přílivu ruských "špinavých peněz" do Londýna. Finanční služby v britské metropoli ruští "kleptokrati" napojení na prezidenta Vladimira Putina podle poslanců využívají k praní špinavých peněz a obcházení hospodářských sankcí vůči Moskvě. Mluvčí britské vlády v reakci na výzvu uvedl, že je kabinet odhodlán proti finančním machinacím bojovat. Kreml výzvu označil za součást britské rusofobní hysterie.

Spojené království podle zahraničního výborů Dolní sněmovny zavírá oči před tím, že "kleptokrati a lidé, kteří porušují lidská práva, využívají londýnskou City k praní špinavých fondů, aby obešli sankce". Laxní přístup britské vlády podle výboru peníze dává "přímo do rukou režimů, které by mohly poškodit Spojené království, jeho zájmy a jeho spojence".

Ve zprávě nazvané "Moskevské zlato: Ruská korupce ve Spojeném království" kritizují členové parlamentního výboru vládu premiérky Mayové, jejíž rétorika je podle nich po případu otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v jihoanglickém Salisbury sice silná, nenásledují ji ale žádné činy.

"Navzdory silné rétorice může prezident (Vladimir) Putin a jeho spojenci pokračovat v zajetých kolejích a schovávat a prát své výnosy z korupce v Londýně," stojí ve zprávě. Peníze, které se v britské metropoli "perou", může podle britských poslanců ruský prezident využít kdykoli k "podvracení mezinárodního systému založeného na pravidlech".

"Spojené království musí dát jasně najevo, že korupce pramenící z Kremlu už není vítána na našich trzích a že budeme jednat," uvedl předseda výboru Tom Tugendhat, který je členem konzervativní strany premiérky Mayové. Podle Tugendhata byla dosavadní reakce na chování Ruska "letargická" a byla důkazem toho, "že nemáme odvahu je zastavit".

Výbor vyzval vládu premiérky Mayové, aby v boji proti praní špinavých peněz z Ruska spolupracovala i s Evropskou unií, zeměmi skupiny G7 a Spojenými státy.

"Spojené království zaujalo vedoucí roli v celosvětovém boji proti nezákonnému financování a zločinci by neměli mít pochyb o tom, že si přijdeme pro ně, jejich majetek a jejich peníze," uvedl mluvčí britské vlády v reakci na výzvu poslanců. "Jsme odhodláni vyhnat špinavé peníze a ty, kteří je perou, pryč ze Spojeného království a využijeme všechny pravomoci, které máme, abychom si došlápli na ty, již ohrožují naši bezpečnost," dodal.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova je výzva zahraničního výboru britské Dolní sněmovny důkazem "rusofobní hysterie v Británii" a dalším z kroků v budování "neférové konkurence" ruským podnikům.

Už dopoledne náměstek britské ministryně vnitra pro bezpečnost Ben Wallace v první reakci na zprávu poslanců uvedl, že Británie využije "všechny nástroje, které má k dispozici, aby si došlápla na ty, kteří ohrožují naši bezpečnost".

Už v únoru Wallace oznámil, že hodlá zpřísnit boj proti praní špinavých peněz v Británii. Ruští oligarchové podezřelí z korupce budou podle něj muset například vysvětlit, jak přišli k penězům, kterými financují svůj luxusní životní styl v Británii.

Podle odhadů se v Británii se ročně "vypere" v přepočtu 2,6 bilionu korun z nelegální činnosti.

Související

Ursula von der Leyenová

Brexit zpečetěn. Lídři EU podepsali dohodu, britští poslanci ji schválili

Britští poslanci dnes ve druhém čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli proti. Nyní se dokumentem zabývá Sněmovna lordů. Po schválení v horní komoře, které britská média považují za hotovou věc a které se očekává pozdě v noci, musí dohodu podepsat královna Alžběta II.
Brexit, ilustrační foto

Brexit: Rozvod Británie s EU byl turbulentní, trval přes čtyři roky

Referendum o brexitu, kterým Britové v červnu 2016 vyslovili souhlas s odchodem z EU, odstartovalo pracná vyjednávání s konečným cílem dosáhnout obchodní dohody mezi EU a Británií. Ke svému konci dospěla po mnoha odkladech až dnes, kdy úřad britského premiéra Borise Johnsona oznámil, že se obě strany dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období.

Více souvisejících

Theresa Mayová Velká Británie Rusko Vladimír Putin oligarchové

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy