Mělo jít o chloubu EU, teď je z ní skandál. Jak skončí projekt Rødby?

Kodaň/Brusel - 19 kilometrů dlouhý tunel Rødby v Dánsku a Puttgarden v Německu se má stát výstavní skříní nadnárodních dopravních projektů, které mají spojit Evropu od polárního kruhu až po Maltu. Zároveň se také stal prvním sporným projektem a pro ostatní další podobné stavby se může stát precedentem, informuje Politico.

Evropská unie na projekt v roce 2015 uvolnila 700 milionů euro. Proti tomuto podali žalobu provozovatelé trajektů. Podle nich se jedná o nekalou podporu. Poslední slyšení u evropského soudního dvora bylo 26. dubna a rozhodnutí by mělo padnout na podzim.

Dánská vláda vyhověla provozovatelům trajektů a upravila cenu za použití tunelu tak, aby i oni byly stále konkurenceschopní. Cesta tunelem by pro osobní auto tedy měla stát 66 eur, zatímco převoz trajektem stojí 66,25 eur. Cena pro kamiony by měla být kolem 200 eur.

Tunel by mělo využívat až 3,3 miliony automobilů a 35 000 vlaků. Cestu z Německa do Kodaně by měl tunel zkrátit na polovinu. Původně se počítalo, že tunel bude otevřen v roce 2025, ale soudní spory prodloužily předpokládaný termín spuštění celého díla do provozu na rok 2028. Podle expertů je však reálný až rok 2030.

Cely spor napjatě sledují státy, ve kterých se podobné projekty chystají. Může se totiž stát precedentem pro podobné soudní pře. Pokud Evropský soudní dvůr provozovatelům vyhoví, může to spustit  lavinu žalob a zcela podobné evropské dopravní projekty zablokovat.   

Související

Varšava

EU versus Polsko: Problém s mocným zákonem o potírání ruského vlivu míří k soudu

Evropská komise učiní první krok v soudním řízení proti Polsku kvůli jeho zákonu o nepatřičném ruském vlivu, který by podle kritiků mohl vést k zákazu výkonu veřejných funkcí opozičních politiků, oznámila dnes agentura Reuters. Formální výzva bude odeslána ve čtvrtek s tím, že Varšavě tím dnem začne běžet dvouměsíční lhůta pro zjednání nápravy. Ještě nedávno byla Polsku vyměřována sankce jednoho milionu eur denně. 

Více souvisejících

Soudní dvůr EU EU (Evropská unie) dánsko tunel

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy