Europoslanci vyzvali k návratu k Schengenu bez kontrol

Štrasburk - K návratu k schengenskému prostoru bez vnitřních kontrol i k zapojení Rumunska a Bulharska do tohoto mechanismu dnes v rozpravě na plenárním zasedání ve Štrasburku vyzvali poslanci Evropského parlamentu. Podle eurokomisaře pro otázky vnitra a migrace Dimitrise Avramopulose v posledních třech letech Schengen bojoval s největšími výzvami za dobu své existence.

Během rozpravy, která by měla být ve středu zakončena přijetím nelegislativního usnesení, debatovali europoslanci o možnostech, jak posílit vzájemnou důvěru členských států ve fungování schengenského prostoru, který má umožnit volný pohyb osob mezi zúčastněnými zeměmi. V souvislosti s migrační krizí, která postihla Evropu v roce 2015, totiž řada zemí EU včetně Německa, Švédska či Rakouska zavedla kontroly na svých hranicích, které jsou z pohledu Schengenu považovány za "vnitřní".

Podle komisaře Avramopulose by se dočasné kontroly na hranicích v žádném případě neměly stát trvalým řešením. "Kontroly na vnitřních hranicích by měly zůstat výjimkou," uvedl. Zároveň ale zdůraznil, že je nutné, aby schengenský systém zachovával mobilitu a zároveň garantoval bezpečnost.

Ke kritice přetrvávajících kontrol na hranicích některých členských zemích uvnitř schengenského prostoru se přidala i řada europoslanců. Například zástupce liberální frakce ALDE uvedl, že kontroly na vnitřních hranicích už nejsou potřebné a měly by okamžitě skončit.

Avramopulos i někteří poslanci také vyzvali, aby do schengenského prostoru byly přijaty Bulharsko a Rumunsko, které jsou členy Evropské unie od roku 2007. Kritéria pro vstup do prostoru volného pohybu obě země splnily již v roce 2011.

Český europoslanec Tomáš Zdechovský v rozpravě vyjádřil nespokojenost nad současným fungováním schengenského prostoru. Kontroly na vnitřních hranicích podle něj nejsou způsobem, jak zvýšit bezpečnost občanů. Co v Schengenu chybí, je podle něj vymahatelnost práva. "Aby všechny členské státy dodržovaly, co mají," zdůraznil Zdechovský.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Charanzová a Zdechovský jsou nejvlivnější čeští europoslanci v Bruselu

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je 22. nejvlivnějším členem Evropského parlamentu (EP). Vychází to z analýzy webu eumatrix.eu, která dlouhodobě hodnotí vliv evropských poslanců v Bruselu. Před ním se z českým zástupců umístila na šesté příčce místopředsedkyně EP Dita Charanzová (Renew). Evropská lidová strana (EPP) se zároveň stala nejvlivnější politickou skupinou v EP.

Více souvisejících

europoslanci schengen EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy