Šéf úřadu OLAF zpucoval Babiše: Kauza Čapí hnízdo nebyla zpolitizovaná

Brusel/Praha - Český premiér Andrej Babiš v lednu v souvislosti s kauzou Čapího hnízda uvedl, že Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) není nezávislý a věc je zpolitizovaná jak v České republice, tak v Bruselu. Proti jeho slovům se dnes důrazně ohradil šéf OLAF Nicholas Ilett.

Za 20 své existence úřad OLAF podle Iletta prokázal praktickým způsobem svého fungování, že nezávislý je a svou nezávislost si brání. "Jen velmi zřídka o tom teď někdo pochybuje. Zásadně trvám na tom, aby naše nezávislost nebyla zpochybňována. Nebyli jsme vystaveni vnějšímu vlivu ani v tomto vyšetřování, ani v žádném jiném," řekl Ilett na tiskové konferenci k výroční zprávě OLAF za uplynulý rok.

Babiš je kvůli možnému dotačnímu podvodu trestně stíhán, záležitost ale pokládá za "vylhanou politickou kauzu". Ilettův úřad koncem loňského roku uzavřel vyšetřování Čapího hnízda s tím, že existuje podezření na dotační podvod. České ministerstvo financí pak na konci ledna oznámilo, že farma, která jako malý podnik původně získala padesátimilionovou dotaci, byla vyjmuta z evropského financování.

Šéf OLAF připomněl, že Babiše jako soukromou osobu jeho úřad nikdy nevyšetřoval. "Řešili jsme dotace související s určitou firmou," uvedl. Dotčené společnosti podle Iletta mají právo se v případě pochybností obrátit na soudy jak v České republice, tak i na unijní soud v Lucembursku. "Pokud skutečně mají důvod, ať to udělají. Uvidíme, jak soud rozhodne," řekl.

Ilett, který je britským občanem a OLAF vede od loňského října, dnes také upozornil, že v některých "administrativních kulturách" - včetně jeho vlastní země - je už po několik stovek let běžně uznáváno, že instituce může fungovat, aniž by podléhala vnějším vlivům. "V jiných zemích ale není tak zřejmé, že by vysoký úředník mohl svou činnost vykonávat nezávisle," podotkl.

"Na svém vyjádření trvám a nemám na tom co měnit. OLAF měl v minulosti své korupční aféry," reagoval Babiš. Dodal, že se prokázalo, že činnost úřadu byla zpolitizovaná. 

Vedle Babiše je kvůli podezření z pokusu o dotační podvod u stavby Čapího hnízda stíháno dalších šest lidí - mezi nimi také jeho manželka Monika Babišová, švagr Martin Herodes a Babišovy dvě dospělé děti. Babiš obvinění z podvodu opakovaně odmítá. Policie původně stíhala 11 lidí. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a další tři z nich ale uspěli se stížností proti stíhání.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. v létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, která patří do Babišova svěřenského fondu.

Související

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Nezveřejnit zprávu OLAF o Čapím hnízdu bylo nezákonné, uvedl soud

Rozhodnutí ministerstva financí neposkytnout žadatelům zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o dotační kauze Čapí hnízdo bylo nezákonné. Dnes to uvedl Městský soud v Praze. Pravomocně tak vyhověl správní žalobě organizace Kverulant. V kauze čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

OLAF uzavřel podvody s dotacemi na Slovensku. Navázali jsme na Kuciakovu práci, říká Zdechovský

Evropský úřad pro Odhalování podvodů (OLAF) uzavřel tři případy týkajících se přímých plateb v zemědělství. Vyšetřování ohledně zneužívání dotací inicioval lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský společně se slovenským kolegou Ivanem Štefancem (KDH EPP). Navázali tak na práci investigativního novináře Jána Kuciaka, který byl v únoru 2018 zavražděn. „Vyšetřování potvrdilo, že na Slovensku není dostatečná kontrola u případů, kdy o dotaci na stejný pozemek zažádá velký holding a malý zemědělec, kterému skutečně patří. Také v České republice se prověřují dotace spojené s velkými firmami,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský.

Více souvisejících

OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Andrej Babiš Nicholas Ilett (OLAF) Čapí hnízdo EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy