Německá armáda dostane více peněz, von der Leyenová přesvědčila ministra financí

Berlín - Německo navýší vojenský rozpočet pro rok 2019. Ministr financí Olaf Scholz se po sporu s ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou o financování armády rozhodl v rozpočtu pro nadcházející rok uvolnit o 675 milionů eur (17,6 miliardy korun) více, než se dosud plánovalo.

Dnes o tom informoval list Handelsblatt s tím, že v nadcházejícím roce by měla armáda hospodařit s 42,9 miliardy eur (1,1 bilionu korun), což je o čtyři miliardy eur více, než má vojsko k dispozici letos.

Podle Von der Leyenové je vyšší vojenský rozpočet nutný, poukazuje na dodržování mezinárodních závazků, jejichž financování je bez dodatečných peněz ohrožené. Větší výdaje do zbrojení požaduje po Německu Severoatlantická aliance, neboť Berlín podobně jako většina států aliance včetně České republiky neodvádí na armádu přislíbená dvě procenta hrubého domácího produktu.

To v minulosti kritizoval zejména americký prezident Donald Trump. V květnu ve svém prohlášení Německo označil za člena Severoatlantické aliance, který nedostatečně přispívá k fungování organizace. „Německo musí dávat více peněz. Stejně i Španělsko a Francie. Není spravedlivé, co udělali Spojeným státům," zopakoval před několika dny.

Letos by spolková republika na obranu měla vynaložit 38,5 miliardy eur (bilion korun), což představuje 1,24 procenta jejího HDP. Do roku 2024 chce Berlín výdaje navýšit až na 1,5 procenta výkonu ekonomiky, což bude odpovídat 60 miliardám eur (1,56 bilionu korun). Experti nicméně stávající investiční plán kritizují jako podhodnocený.

Související

Více souvisejících

Německá armáda Německo Ursula von der Leyenová

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 27 minutami

Aktualizováno před 36 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy