Řecká města se změnila ve smrtící labyrinty? V reakci na požár budou zbourány tisíce nelegálních budov

Atény - Po červencovém ničivém lesním požáru nedaleko Atén Řecko zbourá tisíce nelegálně postavených staveb. Řádění ohnivého živlu si vyžádalo přes 90 mrtvých,

Oznámil to dnes premiér Alexis Tsipras, jehož vláda čelí kritice, že při neštěstí reagovala pomalu. Desítky obětí v letovisku Mati se během požáru nedokázaly vymotat z labyrintu špatně navržených ulic. V oblasti Attiky, která zahrnuje i hlavní město Atény, bude ihned zahájena demolice 3200 načerno postavených budov, uvedl Tsipras.

"Chaos nelegální výstavby, která ohrožuje lidské životy, už nelze dál tolerovat," řekl Tsipras v přístavu Lavrio jižně od letoviska Mati, kde při požáru přišlo 23. července o život nejméně 91 lidí. Všechny budovy, které představují nebezpečí, budou podle něj strženy. "Je to náš závazek vůči mrtvým, a tím spíše i vůči živým," dodal.

Načerno postavené budovy jsou nedílnou součástí řecké krajiny. Status mnohých z nich jednotlivé řecké vlády postupně legalizovaly během všeobecných amnestií. To kritici označují za nepatřičný, ale efektivní způsob, jak si zajistit hlasy.

Desítky takových staveb se nacházely i v Mati, kde vznikl nepřehledný labyrint ulic a nelegální výstavba bránila přístupu k pobřeží.

Neštěstí mělo i politický dopad. V pondělí na svůj post rezignoval šéf řecké civilní obrany. V neděli oznámil úřad premiéra, že byli odvoláni šéfové řecké policie a hasičů. Místní policie údajně ve zmatku řidiče směřovala přímo do požáru. Desítky lidí zemřely, když se pokoušely z vozů uniknout.

Opozice tvrdí, že úřady nedostály rychle svým povinnostem, to ale Tsiprasova vláda odmítla a připomněla, že nelegální výstavba se rozbujela během mandátu předchozích vlád.

Související

Více souvisejících

Alexis Tsipras Řecko požáry v Řecku

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy