Itálie nepoleví v tvrdém přístupu k migraci. Výhrůžky nikam nevedou, ohradil se Brusel

Řím/Brusel - Itálie hodlá vytrvat v nekompromisním přístupu v otázce migrace i na dnešní schůzce vysokých představitelů několika zemí EU. Italský vicepremiér Luigi di Maio dnes zopakoval, že 150 migrantům z lodi Diciotti vláda nedovolí se vylodit, pokud jim s nimi EU nepomůže. Italský premiér Guiseppe Conte v té souvislosti uvedl, že EU nedostála svým základním hodnotám - solidaritě a odpovědnosti, chová se pokrytecky a Itálie z toho vyvodí důsledky

Di Maio už ve čtvrtek pohrozil zastavením italských příspěvků do unijního rozpočtu, pokud Brusel Itálii s migranty z lodi Diciotti nepomůže. Mluvčí Evropské komise (EK) Alexander Winterstein na to dnes reagoval slovy, že "výhrůžky nikam nevedou". 

Podle mluvčí Evropské komise (EK) Tove Ernstové nebyla dnešní schůzka svolána kvůli dané kauze, ale obecně k problému migrace. Zúčastnili se jí zástupci Malty, Itálie, Španělska, Řecka, Lucemburska, Belgie, Německa, Francie, Irska a Nizozemska, napsala agentura Reuters. Belgie a Maďarsko informovaly, že žádné běžence z lodi Diciotti nepřijmou.

Na lodi je asi 150 migrantů, podle agentury ANSA je většina z nich z Eritreje. Migranti dnes ráno začali držet hladovku, ale odpoledne s ní skončili. Italský ministr vnitra Matteo Salvini ke zprávě o hladovce na twitteru uvedl, že "v Itálii žije pět milionů lidí v absolutní chudobě (z toho 1,2 milionu dětí)".

"Itálie zachránila už statisíce životů během několika předchozích let a ostatní země EU to neuznávají. Po pěkných slovech o solidaritě žádáme konkrétní činy," uvedl dnes italský ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi s odkazem na masový příliv migrantů z Afriky do Itálie přes Středozemní moře v posledních letech.

Už v červnu a v červenci pomohly některé země Itálii a také Maltě s migranty, kteří se vylodili v jejich přístavech. Nyní ale italská vláda povolila lodi v přístavu zakotvit, ale vylodit dovolila jen třem desítkám nezletilých a předtím asi 13 vážně nemocným.

Salvini tento týden obvinil pětici zemí EU (Irsko, Německo, Malta, Portugalsko a Španělsko), že nesplnily svůj slib a nepřevzali část ze 450 migrantů, kteří se vylodili 16. července v sicilském přístavu Pozzallo a které slíbili převzít. Podle Salviniho svůj slib splnila dosud pouze Francie.

Tvrdý Salviniho přístup k migraci ale přináší body jeho politické straně Liga, kterou by podle nynějších průzkumů volilo kolem 30 procent voličů, uvedl dnes server Euroactiv. V březnových volbách přitom tato strana získala 17,3 procenta hlasů.

Kvůli migrantům na lodi Diciotti zahájil tento týden prokurátor ze sicilského města Agrigento Luigi Patronaggio vyšetřování kvůli podezření z únosu, zatím proti "neznámému pachateli". "Vyšetřují, zda ti, kteří se ilegálně dostali na loď, byli uneseni," komentoval vyšetřování Salvini.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd) Matteo Salvini (Liga severu) Itálie

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 21 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy