Zmizí církev z očí veřejnosti? Irský gay premiér a papež řeší ožehavou otázku

Dublin - Irský premiér Leo Varadkar, který se mimo jiné také otevřeně hlásí k homosexuální orientaci, což by v dříve přísné katolické zemi bylo naprosto nemyslitelné, přijal návštěvu papeže Františka. Oba se při této příležitosti vyslovili pro vznik nového vztahu mezi církví a státem. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Ačkoliv se Irsko po úspěšných ústavních referendech o legalizaci stejnopohlavních sňatků a zrušení zákazu potratů jeví jako otevřená země, katolické tradice v něm zřejmě stále přetrvávají. Ač si je společnost vědomá chyb z dřívější doby, náboženství se úplně zříci nechce. Na druhou stranu je třeba připomínat, že zdejší katolická církev ztratila podporu zdejších lidí kvůli sexuálním skandálům kněží, nuceným adopcím a vykořisťováním "padlých" žen v azylových domech Máří Magdelny.

Právě na toto téma mluvil Varadkar s papežem Františkem. Předmětem jejich rozhovoru byla myšlenka moderní země založené na úzkých vazbách mezi státem a církví, přičemž zůstane zachován princip sekulárního státu nevázajícího se na náboženství. Pro její realizaci je zapotřebí přiznat si chyby z minulých let.

"Musím přijmout odpovědnost za pohlavní zneužívání dětí a mládeže ze strany duchovních. Nezájem církevních představitelů, včetně biskupů a kněží, zabývat se tím, vyvolává patřičné rozhořčení, a vrhá špatné světlo na katolickou církev. Za sebe musím konstatovat, že to dokáži pochopit, a že mi je hanba," řekl papež František. 

Varadkar během setkání s papežem Františkem mluvil nejen o té nejčernější historii katolické církve, ale i o selhání státu a vlastně celé společnosti v dřívějších dobách. Za zmínku stojí nejen sexuální skandály kněžích, ale i prádelny Máři Magdaleny pro "padlé" ženy a nelegální adopce. Nejednalo se bohužel jenom o dílo církví, ale i samotného státu. Však mnoho dívek bylo do církevních zařízeních pro nepohodlné posláno z rozhodnutí státní správy. Nejedná se ale pouze o příběhy z Irska, nýbrž i z Velké Británie, Německa a USA. Nejaktuálnější případ pochází z Pensylvánie. "Rány jsou stále otevřené a naší povinností je udělat maximum, aby se dostalo pochopení a hlavně spravedlnosti všem obětem a přeživším," dodal irský premiér

"Irsko 21. století je úplně jiné, než bylo v minulosti. Je multikulturní, různorodé, méně religiozní a hlavně očištěné od zastaralé legislativy. Společnost už pochopila, že manželství nemusí vždy nutně znamenat jedinou správnou formu soužití, a že ženy mají mít právo rozhodovat o svém těle. Také se ukázalo, že existuje víc forem uspořádání rodiny, než těch tradičních, a že dětem dokáží dát dobré dětství i osamělí rodiče, homosexuální páry, prarodiče apod.," řekl Varadkar.

Náboženství patří do veřejného života

Krátká návštěva papeže Františka v Irsku se nesla hlavně v duchu zachování určitých tradic. Poté, co budou definitivně vyřešeny a hlavně odsouzeny veškeré chyba spjaté s katolickou církví, může se náboženství opět vrátit do veřejného života. Nejedná se ale o jeho opětovné zneužívání pro politické účely. Stát a církve budou spolupracovat, aniž by byly porušeny zásady sekularismu. Religiozita dokáže lidi spojovat.

Papež byl během slavnostního ceremoniálu přivítán hlavně politickými a církevními představiteli. Pětiletá dcera irského ministra zahraničí Simona Coveneyho mu při této příležitosti předala také květiny. V příštích dvou dnech se s papežem setká spousta členů a příznivců katolické církve, kteří se s ním chtějí nejen vidět, ale i jej zároveň vyzvat, aby řešil vnitřní problémy této instituce. Mnozí z nich mají obavy, že se náboženství úplně vytratí z veřejného života, což by ale nechtěli. Aby si však katolická církev opět získala svou morální autoritu, musí přijmout zodpovědnost za své činy.

Související

Leo Varadkar

Irský premiér Varadkar podal rezignaci. Skončil i jako šéf Fine Gael

Irský premiér Leo Varadkar dnes potvrdil zprávy místních médií a oznámil svoji rezignaci. Okamžitě odstupuje z pozice předsedy vládní strany Fine Gael a z křesla šéfa irské vlády odejde ihned, jakmile bude jeho nástupce připravený ujmout se úřadu. Varadkarova rezignace neznamená automaticky nové volby v Irsku, neboť jej může nahradit jiný zástupce Fine Gael.

Více souvisejících

irsko Vatikán Papež František římskokatolická církev Leo Varadkar

Aktuálně se děje

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy