Salvini a Le Penová vytvořili Frontu svobody, má "vyčistit" bruselský bunkr

Šéf italské euroskeptické strany Liga Matteo Salvini a předsedkyně francouzského krajně pravicového Národního sdružení (bývalé Národní fronty) Marine Le Penová dnes s výhledem na květnové volby do Evropského parlamentu (EP) představili koalici Fronta svobody. Informoval o tom deník La Repubblica. Pokud to bude možné, budou mít obě uskupení také společnou kandidátku, řekl Salvini.

Le Penová se přitom na společné schůzce se Salvinim v Římě distancovala od plánu Steva Bannona, bývalého poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa. Bannon se snaží spojit všechny nacionalistické a populistické síly Evropy v rámci svého uskupení s názvem Hnutí (The Movement).

"Naše představy o Evropě, zemědělství, práci a boji s imigrací se shodují," řekl Salvini o stanoviscích Ligy a Národního sdružení. "Jsme také proti nepřátelům Evropy, jimiž jsou (předseda Evropské komise Jean-Claude) Juncker a (eurokomisař pro měnové otázky, daně a cla Pierre) Moscovici, kteří se skrývají v bruselském bunkru," dodal Salvini, který je zároveň italským ministrem vnitra.

Salvini v posledních týdnech opakovaně útočil na Evropskou komisi, Junckera a Moscoviciho, kteří kritizují Řím za návrh rozpočtu s vysokým deficitem, připomněla agentura AFP.

"Nebojujeme společně se Salvinim proti Evropě, ale proti EU, abychom Evropu zachránili," řekla Le Penová, podle níž se z unie stal "totalitní systém". Šéfka francouzských nacionalistů má v plánu volby do EP vyhrát a prosadit "Evropu národů", kde moc přejde od evropské byrokracie zpět k lidem, poznamenala agentura Bloomberg.

Deník La Repubblica informoval, že kongres italského odborového svazu UGL, kde se Salvini a Le Penová setkali, je pro ně také příležitostí uvést společnou koalici do evropských voleb - Frontu svobody.

Volby do EP budou "vyvrcholením revoluce zdravého rozumu, do níž se nevyhnutelně zapojuje celá Evropa", myslí si italský ministr vnitra. "EU pošlapala hodnoty solidarity a nyní se blížíme historickému okamžiku. V květnu dosáhneme takové unie, která se odrazí od jiných hodnot a postaví se proti globalizaci," řekla Le Penová.

Ta se zároveň distancovala od hnutí Steva Bannona. "Pan Bannon nepochází z evropské země. Je to Američan. Navrhnul vytvoření nadace, která by evropským nacionalistickým stranám nabízela studie, sondáže a analýzy. Ovšem jedinou politickou silou, která z evropských voleb vzejde, jsme my a my sami si taky Evropu uspořádáme," konstatovala LePenová se Salvinim po boku.

Salvini se s Bannonem setkal v září. Spolupráci s bývalým Trumpovým poradcem už také odmítly rakouská krajně pravicová Svobodná strana Rakouska (FPÖ) a německá protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Maďarský premiér Viktor Orbán řekl, že "věci, které se netýkají Maďarska, ho nezajímají". Schůzka Bannona s českým prezidentem Milošem Zemanem skončila neshodou ve věci amerických cel uvalených na Čínu, vypočítává dosavadní neúspěchy někdejšího poradce Bílého domu agentura AFP.

Související

Více souvisejících

Marine Le Pen Matteo Salvini (Liga severu) EU (Evropská unie) Fronta svobody (Le Penová a Salvini) Steve Bannon Evropské volby 2019

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy