Merkelová jde ke dnu. Popularita vládní koalice mizerná, strmě rostou Zelení

Koalice německých vládních stran se od voleb v roce 2017 potýká s výrazným poklesem popularity, naopak ekologické uskupení Zelení zažívá raketový nárůst obliby. V září 2017 se Zelení dostali do Spolkového sněmu jako poslední z šesti úspěšných stran, nyní jsou ve dvou aktuálních průzkumech televizí ZDF a ARD druhým nejsilnějším politickým subjektem.

V roce 2017 získali Zelení od voličů 8,9 procenta hlasů, v aktuální sondáži Deutschlandtrend podniknuté ARD jim podporu vyslovilo 19 procent respondentů, což je nárůst o dva procentní body za týden. ARD poznamenala, že popularita Zelených je nejvyšší od září 2011.

Zatímco Zelení sílí, tandem Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové a sesterské bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), kterou vede ministr vnitra Horst Seehofer, podporu ztrácí. Aktuálně má podle ARD konzervativní unie CDU/CSU 25 procent, ve srovnání s předchozím týdnem si o jeden procentní bod pohoršila. Ve volbách přitom získala 32,9 procenta hlasů.

Dobře si nevede ani sociální demokracie SPD, která tvoří s CDU/CSU vládní koalici, také ta podle ARD oproti minulému týdnu o jeden procentní bod klesla na aktuálních 14 procent.

Protiimigrantská strana Alternativa pro Německo (AfD) se v sondáži ARD stále drží na 16 procentech, o jeden procentní bod na 11 procent si polepšili svobodní demokraté (FDP) a jeden procentní bod na aktuálních devět procent ztratila Levice.

Jako druhou nejsilnější německou stranu vidí Zelené také Politbarometer televize ZDF, která poznamenala, že ekologické uskupení po úspěchu v zemských volbách v Bavorsku neopouští příznivý vítr. V Bavorsku skončili Zelení druzí a nyní by je podle ZDF na spolkové úrovni volilo 20 procent respondentů. Ještě na konci září to bylo o tři procentní body méně.

Obliba unie CDU/CSU v průzkumu ZDF podobně jako u ARD klesá, nyní by ji podpořilo 27 procent respondentů, zatímco v září jich bylo 28 procent. SPD by pak dostala 14 procent hlasů. ZDF poznamenala, že aktuální výsledek vládní koalice je dosud nejhorší, jaký v Politbarometeru získala.

V Politbarometeru AfD zůstává s 16 procenty, FDP s osmi procenty a Levice s deseti procenty.

Související

Více souvisejících

Konzervativní unie CDU/CSU Německo průzkumy Alternativa pro Německo (AfD) FDP (Svobodná demoratická strana Německo)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 24 minutami

před 46 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy