Spor o Franka neutichá. Měl by zůstat v Údolí padlých, žádá rodina diktátora

Rodina někdejšího španělského diktátora Franciska Franka tvrdí, že jedinou alternativou vůči přenesení jeho ostatků do rodinné hrobky v madridské katedrále je jejich ponechání v Údolí padlých. Právní zástupce rodiny Luis Felipe Utrera-Molina španělskému listu El País řekl, že rodina s vládou o záležitosti nevedla žádná oficiální nebo vážná jednání.

Španělská vláda slíbila, že příští rok ostatky kontroverzního vůdce, který zemřel v roce 1975, přemístí na jiné místo. Generál, který stál v čele Španělska od roku 1938 do své smrti, je v Údolí padlých nedaleko Madridu pohřben spolu s 34.000 oběťmi z obou táborů občanské války, kterou rozpoutal, což mnozí považují za nedůstojné.

Frankova rodina s exhumací nesouhlasí, ale podle místních médií jí nemůže právní cestou zabránit. Navrhla proto, aby byly ostatky pohřbeny v katedrále Panny Marie Almudenské, kde má zaplacenou hrobku. To ale španělská vláda odmítá, protože se obává, že by se katedrála mohla stát prostorem pro manifestace na podporu frankismu.

Frankovi vnuci nyní tvrdí, že rodina je odhodlána použít všechny prostředky k zabránění exhumace. "Jedinou alternativou k přemístění do Almudeny je to, že bude ponechán v Údolí padlých," řekl španělskému listu Utrera-Molina, který zastupuje sedm Frankových vnuků.

Právník rovněž tvrdí, že mezi rodinou a vládou neproběhla žádná jednání a že při kontaktech s církví "na nejvyšší úrovni" ze strany církve nezazněl požadavek, aby se rodina hrobky v katedrále vzdala.

O záležitosti v pondělí ve Vatikánu jednala místopředsedkyně vlády Carmen Calvová se státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem. Podle vicepremiérky se dohodli, že církev a vláda se budou snažit najít řešení situace a že ostatky Franka, až budou exhumovány, nebudou moci být pohřbeny v madridské katedrále.

Utrera-Molina řekl, že si prohlášení Vatikánu v úterý a ve středu několikrát pečlivě přečetl a že v textu nalezl několik důvodů k optimismu ohledně zájmů, které zastupuje. Prohlášení především poukazuje na to, že Vatikán se k nejlepšímu místu pro uložení Frankových ostatků nikdy nevyslovil, pokud budou exhumovány, a že proti jejich přenesení nebude nic namítat, pokud o tom rozhodne příslušný orgán.

V madridské katedrále Panny Marie Almudenské byla například loni pohřbena Frankova dcera Carmen. Další hrobku má Frankova rodina na hřbitově ve čtvrti El Pardo na okraji Madridu, kde je pohřbena Frankova manželka Carmen Poloová.

Související

Francisco Franco

Diktátor Franco byl exhumován a přemístěn. Zbabělost, zlobí se jeho vnuk

Po 44 letech dnes španělská vláda exhumovala ostatky španělského diktátora Franciska Franka, který byl po smrti v listopadu 1975 pohřben v památníku v Údolí padlých. Přes odpor Frankovy rodiny, ale se souhlasem parlamentu i nejvyššího soudu byly ostatky přemístěny na hřbitov na madridském předměstí El Pardo, kde se konal soukromý obřad a kde je pohřbena i Frankova manželka. Nedaleko hřbitova proti exhumaci protestovalo přes dvě stovky Frankových příznivců.

Více souvisejících

Francisco Franco Španělsko

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy