Strach z migrantů je iracionální? Evropa udělala jednu zásadní chybu, píše prestižní list

Většina uprchlíků, kterým se podařilo dosáhnout evropských břehů, byla podrobená lékařské prohlídce, při níž byly zjištěny četné zdravotní problémy, které jim způsobily nejen nepříznivé podmínky při cestě přes Středozemní moře, nýbrž i špatné zacházení v místě jejich domoviny. Nyní jejich neutěšené situace zneužívá italský krajně pravicový ministr vnitra Matteo Salvini pro svou antiimigrační politickou kampaň. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Itálie jako taková byla migrační krizí zatížená nejvíc. Nelze se proto divit, že se to pak projevilo i na výsledku březnových parlamentních voleb, z nichž pak následně vyšla vládní koalice populistů a extremistů. Ti přímo revolučně změnili dřívější politiku italských premiérů Mattea Renziho a Paola Gentilioniho a naopak začali přísun dalších běženců odmítat. Některé lodě s uprchlíky buď uvízly v italských přístavech, nebo byly odkloněny k jiným břehům.

Paradoxní na tom celém je, že se Salvini coby předseda Ligy Severu nyní staví na stranu obyvatel jihu, zejména Sicílie, která se podle něj nesmí stát sběrným táborem, ačkoliv sám dříve vedl kampaň proti obyvatelům jižní Itálie, které považoval v podstatě za napůl Afričany. 

A přitom se Itálie z historických důvodů musela s přijímáním přistěhovalců vypořádat už dávno před vypuknutím utečenecké krize, zejména po pádu režimu Muammara Kaddáfího. Ostatně sousední Libye byla dříve její kolonií. Taktéž je všeobecně známo, jak se s uprchlíky z jiných afrických zemí v porevoluční Libyi zachází.

Mučení a zotročování černochů není ničím ojedinělým. Navíc v roce 2005 během parlamentního vyšetřování vyšlo najevo, že sběrné tábory vybudované na evropském území, a to na žádost tehdy ještě Kaddáfiho, který byl u moci, mají přímo otřesné hygienické podmínky. Navíc se zjistilo, že jsou do nich utečenci často přiváženi násilím. Z toho pak vyvstává otázka, co vedlo k tomu, že bezradní italští voliči dostali k moci Ligu Severu a Hnutí pěti hvězd.

Evropa se nepřipravila na nevyhnutelné

Jestli existuje něco, co Evropa nejvíc podcenila, tak je to vybudování společné azylové politiky. Samy evropské mocnosti léta žily z kolonií, v nichž se po získání nezávislosti dostali k moci autoritáři. Po jejich svržení nastal v těchto zemích chaos, který měl za následek útěk masy lidí za lepším do zemí jejich bývalých kolonizátorů. To, že vypukne přímo migrační krize, která nejvíc zatíží takzvané první bezpečné země, mezi něž kromě Itálie patří také Španělsko a Řecko, se dalo předpokládat. Chybou ale bylo, že se na to Evropa nepřipravila, a nechala tyto státy se v tom takříkajíc vykoupat. To pak dostalo k moci strany, jako jsou Hnutí pěti hvězd, nebo Liga Severu. 

Problém tedy není na straně migrantů a nevládních organizací, či dokonce Sorosovi, jak politické osobnosti typu Matteo Salvini tvrdí, nýbrž na neschopnosti Evropy, zejména západních mocností, připravit se na nevyhnutelné. Kdyby po událostech nejen v severní Africe, nýbrž i na Blízkém východě, kde vrcholil neúspěšný proces Arabského jara, lépe zkoordinovala budování jednotné azylové politiky, a to ještě před tím, než v Evropě vypukne chaos, nemuselo vůbec dojít k posilování populistů a extremistů. Političtí reprezentanti by se lépe shodli a veškeré summity by se obešly bez zbytečných rozepří.

To se bohužel nestalo a v Evropě se nyní dostávají k moci politici, kteří by za normálních okolností neměli šanci. V Rakousku se na vládě opět podílí krajně pravicoví Svobodní, ve Francii opět posiluje Marine Le Penová, i v ČR, kterého se migrační krize vůbec nedotkla, dosáhla SPD Tomia Okamury relativně slušného výsledku, ve Švédsku si SD taktéž polepšila, to samé v Nizozemí a o německé AfD nemluvě. Nejvýraznější osobností evropského odporu proti přijímání migrantů a proti nevládním organizacím se samozřejmě maďarský premiér Viktor Orbán. Ten své třetí volební období ihned zahájil také averzí vůči filantropovi Georgi Sorosovi. Kromě islamofobie a protimigračních nálad je v Evropě na vzestupu totiž také antisemitismus.

Související

Evropská unie, ilustrační foto

EU opět odkládá řešení migrace, potvrdila eurokomisařka. Přednost má ekonomika

Příčin migrační krize v EU je hned několik. Obecně převládá názor, že nejčastější příčinou jsou válečné konflikty, využívání sociálních dávek nebo absence ochrany hranic EU. V řešení problému s migrační krizí by měla pomoci reforma, ale eurokomisařka Ylva Johanssonová uvedla, že návrh musí být znovu odložen. Přednost má v současné době obnova ekonomiky.

Více souvisejících

migrační krize uprchlíci Matteo Salvini (Liga severu) EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy