Katalánský expremiér dostal účet za referendum. Úřad po něm chce astronomickou sumu

Katalánský expremiér Artur Mas a několik členů jeho regionální vlády má zaplatit státu 4,9 milionu eur (asi 127 milionů Kč) za zneužití veřejných peněz k uspořádání nezávazného hlasování o nezávislosti Katalánska v roce 2014. Rozhodl o tom španělský nejvyšší kontrolní úřad. Proti verdiktu se lze odvolat, informovala dnes místní média.

Masovi, který stál v čele regionální vlády od prosince 2010 do ledna 2016, už loni v březnu španělský soud zakázal po dva roky zastávat veřejnou funkci. Kratší zákaz výkonu veřejné funkce dostali tehdy další členové jeho regionální vlády Joana Ortegová, Irene Rigauová či Francesc Homs. Všichni byli odsouzeni za nezávislé hlasování, které v roce 2014 uspořádali přes zákaz ústavního soudu.

Největší položku v částce, kterou musí regionální exministři zaplatit, činí nákup asi 7000 počítačů. Obvinění se ale v této věci hájili tím, že počítače zůstaly posléze školám, kde se hlasování konalo. Další položkou byly výdaje na informační kampaň před hlasováním z 9. listopadu 2014.

Masova vláda původně před čtyřmi lety chystala referendum. Když ho ale ústavní soud zakázal s tím, že je protiústavní, rozhodl Mas vyhlásit "občanskou konzultaci o politické budoucnosti Katalánska", kterou pak organizovali dobrovolníci. I takto nazvané hlasování ale zakázal před jeho konáním ústavní soud. V plebiscitu se tehdy 80 procent hlasujících vyslovilo pro nezávislé Katalánsko, účast ale činila jen asi 37 procent.

Mas a členové jeho vlády ale na rozdíl od některých svých nástupců v úřadě neskončili ve vězení, protože prokuratura je obvinila jen z ignorování verdiktů soudu, a nikoli ze zpronevěry.

Nástupce Artura Mase v úřadu katalánského premiéra Carles Puigdemont a jeho regionální vláda uspořádali loni 1. října referendum o nezávislosti, které rovněž před tím ústavní soud zakázal. Kromě toho pak regionální vláda iniciovala rezoluci o vyhlášení nezávislosti, kterou schválil koncem října regionální parlament. Kvůli tomu část bývalého vedení Katalánska čelí obžalobě ze vzpoury a zpronevěry a několik politiků je už přes rok ve vazbě. Proces, v němž jim hrozí trest až 25 let vězení, má začít v lednu či únoru.

Související

Španělsko, ilustrační fotografie.

Ve Španělsku rychle přibývá nakažených, Katalánsko zavírá noční podniky

Španělsko zažívá rychlý růst počtu lidí nakažených koronavirem a některé regiony kvůli tomu před Vánoci zavádějí nové restrikce. V Katalánsku se od pátku zavřou noční podniky a setkávat se bude smět nanejvýš deset lidí najednou. Některé provincie se chystají navrhnout povinné nošení roušek i venku, napsal dnes list El País.
Katalánsko, ilustrační foto

Katalánsko od pátku ruší téměř všechna zbývající covidová opatření

Katalánsko od pátku ruší téměř všechna zbývající opatření, která v tomto španělském regionu platila kvůli pandemii covidu-19 v různé formě od loňského jara. Mimo jiné se tak opět budou moci z plné kapacity zaplnit fotbalové stadiony i vnitřní prostory restaurací. Informují o tom místní média. Podle katalánského deníku La Vanguardia má tento region mírné zpoždění v uvolnění opatření oproti mnoha jiným oblastem Španělska.

Více souvisejících

Katalánsko Artur Mas (expremiér Katalánska) referendum Španělsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy