Mayová zažije debakl? Přesvědčit odpůrce brexitové dohody se nedaří, píše BBC

Nabídka britské premiérky Theresy Mayové, jíž se snaží na svou stranu před úterním hlasování získat odpůrce své dohody o brexitu, nepřináší podle BBC kýžený úspěch a stala se spíše předmětem kritiky. Mayová ve čtvrtek naznačila, že se zákonodárci jedná o možnosti, že by parlament získal kontrolu nad spuštěním takzvané irské pojistky. Premiérce nevyšel ani plán na debatu o brexitové dohodě s lídrem opozice Jeremym Corbynem. Po BBC dnes oznámila i stanice ITV, že duel v neděli vysílat nebude. Podle některých britských médií Mayová nyní uvažuje také o tom, že by se hlasování o dohodě mohlo odložit.

Takzvaná irská pojistka je jedním z hlavních terčů kritiky zastánců tvrdého brexitu z řad konzervativců, ale i členů severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která drží menšinovou vládu Mayové u moci. Pojistka by měla zajistit, že na hranici mezi Irskem a Severním Irskem nevznikne ostře střežená hranice v případě, že se Británie s EU během přechodného období po brexitu nedohodne na budoucích vztazích.

Mayová ve čtvrtek BBC řekla, že by poslanci mohli dostat prostřednictvím dodatku k zákonu kontrolu nad spuštěním pojistky. Předsedkyně DUP Arlene Fosterová dnes ale návrh označila za "legislativní fušeřinu", která by nic nezměnila na závazné mezinárodní dohodě.

Konzervativní poslanci, kterých se podle britského listu The Sun proti vládní dohodě o brexitu staví již více než 100, označili snahu premiérky přesvědčit některé z nich tímto ústupkem za "zoufalou". Například Steve Baker řekl, že nabídka Mayové je "volbou mezi dvěma zly" a "přesvědčí jen málokoho".

Otázka Severního Irska a budoucího režimu na jeho hranici s Irskou republikou, která zůstává členem EU, byla jedním z hlavních sporných bodů jednání o brexitové dohodě. Podle uniklého dokumentu britské vlády, o kterém dnes informoval list The Times, by mohlo Irsko v případě, že by Británie opustila Unii bez dohody, trpět nedostatkem potravin a jeho hrubý domácí produkt (HDP) by mohl klesnout o sedm procent. Británii by HDP ve stejném případě podle dokumentu klesl o pět procent. Podle The Times uniklý dokument vytváří tlak na Dublin, aby ustoupil ze svých požadavků ohledně irské pojistky.

Ministři britské vlády se dnes vydali na cesty do regionů Spojeného království, aby získali podporu obyvatel pro dohodu vyjednanou v Bruselu. Premiérka Mayová se chtěla pokusit veřejnost na svou stranu získat mimo jiné nedělní debatou, v níž se měla utkat s lídrem opozice Jeremym Corbynem. V úterý veřejnoprávní stanice BBC oznámila, že duel vysílat nebude, neboť se strany nedokázaly shodnout na navrhovaném formátu přenosu. Dnes plán na vysílání debaty zrušila i soukromá stanice ITV. Stanice Channel 4 uvedla, že v neděli odvysílá debatu s vysoce postavenými politiky, Mayová a Corbyn ale mezi nimi nebudou.

Předseda labouristů Corbyn v komentáři zveřejněném v levicovém listu The Guardian označil dohodu vyjednanou Mayovou v Bruselu za "zpackanou" a za "monumentální a zničující neúspěch pro naši zemi". Podle něj není dohoda dobrá ani pro zastánce, ani pro odpůrce brexitu. Hrozby Mayové, že by odmítnutí její dohody znamenalo brexit bez dohody nebo žádný brexit, jsou podle něj falešné.

"Alternativní plán labouristů by znovu otevřel jednání o našem budoucím vztahu s EU a umožnil by nám opustit zničující (irskou) pojistku," napsal Corbyn. Pokud parlament brexitovou dohodu v úterý odmítne, bylo by podle něj nejlepší, aby se konaly předčasné volby. Pokud by nebylo možné je uspořádat, na stole podle něj zůstává i možnost druhého referenda.

Labour's alternative plan could command a majority in parliament and bring the country together.Read my article here: https://t.co/zsPutnJDHN pic.twitter.com/pX4bOmdg7f

— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) 7. prosince 2018

O brexitové dohodě vyjednané vládou premiérky Mayové se má hlasovat již příští úterý. V britských médiích se nicméně množí spekulace, že by se hlasování mohlo ještě odložit. Mluvčí Mayové to sice ve čtvrtek popřel a také Andrea Leadsomová, která dojednává vládní záležitosti v Dolní sněmovně, zveřejnila program, ve kterém je hlasování naplánováno na úterý. Vlivný konzervativní poslanec Graham Brady ale řekl, že by uvítal odklad hlasování, aby bylo možné vnést více světla do problému kolem irské pojistky.

Související

Ursula von der Leyenová

Brexit zpečetěn. Lídři EU podepsali dohodu, britští poslanci ji schválili

Britští poslanci dnes ve druhém čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli proti. Nyní se dokumentem zabývá Sněmovna lordů. Po schválení v horní komoře, které britská média považují za hotovou věc a které se očekává pozdě v noci, musí dohodu podepsat královna Alžběta II.
Brexit, ilustrační foto

Brexit: Rozvod Británie s EU byl turbulentní, trval přes čtyři roky

Referendum o brexitu, kterým Britové v červnu 2016 vyslovili souhlas s odchodem z EU, odstartovalo pracná vyjednávání s konečným cílem dosáhnout obchodní dohody mezi EU a Británií. Ke svému konci dospěla po mnoha odkladech až dnes, kdy úřad britského premiéra Borise Johnsona oznámil, že se obě strany dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období.

Více souvisejících

Theresa Mayová Brexit Velká Británie Jeremy Corbyn Demokratická unionistická strana (DUP)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy