Francií se prohnala žlutá vlna, zasáhla i okolní státy. Jaké jsou dopady protestů?

Fakta o takzvaném hnutí žlutých vest, které již měsíc (od 17. listopadu) organizuje velké protestní demonstrace a blokády silnic, nelíbí se jim růst životních nákladů i některé reformy vlády. Jejich akce si vyžádaly několik lidských životů a stovky zraněných a neutichají ani po slíbených ústupcích v hospodářské a sociální oblasti. Rozsáhlá vlna protestů je mnohými považována za největší ve Francii od nepokojů v roce 1968. A rozšířila se i do Belgie a Nizozemska.

Hnutí takzvaných žlutých vest nemá jednoho vůdce, ani se nehlásí k nějaké politické straně. Jeho členové protestují proti ekonomickým reformám prezidenta Emmanuela Macrona a zejména proti plánovanému zvýšení spotřební daně na ropné produkty, které by způsobilo nárůst cen pohonných hmot. Protestujícím také vadí rostoucí nerovnost a to, že jejich příjmy stagnují, zatímco životní náklady stoupají.

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že většina Francouzů považuje nynější protesty za opodstatněné. Nespokojení Francouzi mají pocit, že se o ně kabinet nestará a že jim vládne "prezident bohatých", který je odtržený od reality.

In just a few weeks the #YellowVests have already changed the political landscape in France and won several concessions from the Macron government.This is what the establishment doesn't want you to know: Protesting works. #GiletsJaunes pic.twitter.com/3ZdtllZ6QM

— redfish (@redfishstream) 16. prosince 2018

Hnutí sice vystupuje jako apolitické, podporu mu ale vyjadřují strany krajní pravice i levice - Národní sdružení (dříve Národní fronta) Marine Le Penové a Nepodrobená Francie Jeana-Luka Mélenchona - stejně jako opoziční Republikáni.

Aktivity hnutí, pojmenovaného po typických neonově žlutých reflexních vestách, které jsou povinnou výbavou každého motoristy, předznamenala letos v květnu petice "Za snížení ceny pohonných hmot u pumpy", kterou na webové stránce change.org založila Priscilla Ludoskyová, nyní jedna z mluvčích hnutí. Petici již podepsal víc jak milion lidí.

Poprvé stoupenci hnutí o víkendu 17. a 18. listopadu blokovali nájezdy na dálnice či kruhové objezdy na více než 2000 místech země. Policie použila slzný plyn při rozhánění blokád u vjezdu do tunelu pod alpským masivem Mont Blanc. Demonstrací se tehdy účastnilo na 300.000 lidí, následující sobotu 24. listopadu to bylo přes 100.000 lidí. Třetí sobotu se protestů se zúčastnilo asi 136.000 lidí, minulý víkend zhruba stejně tolik. V sobotu 15. prosince ve Francii protestovalo 33.500 žlutých vest, mnohem méně než dřív.

Pařížské demonstrace žlutých vest podle policie infiltrovali radikálové, kteří poškozovali majetek a vyvolávali potyčky s muži zákona.

Vláda se delší čas stavěla proti požadavkům demonstrantů negativně, až po třetím víkendu od plánovaného zvyšování daní upustila. Protestující však požadují další ústupky, jako je snižování daní, zvýšení minimální mzdy nebo nižší náklady na energie.

Nevoli neutišil ani proslov šéfa Elysejského paláce Macrona v pondělí 10. prosince, který slíbil hospodářská a sociální opatření, která by měla zmírnit dopad reforem na obyvatele.

Plánovaný nárůst cen pohonných hmot ve Francii nejvíce bolí lidi žijící v malých obcích, kteří musejí autem dojíždět za prací, protože jim vláda v rámci šetření zrušila autobusová spojení.

Současná vlna pouličních protestů pod vedením žlutých vest, která se rozlila po celé Francii a rozšířila se i do Belgie a Nizozemska, je nejsilnější od roku 1968.

In the #Dutch city of Tilburg, 4 #GiletsJaunes protest for more democracy. This is the 7th city we are recording protests in today. These 4 heroes deserve some attention. And make sure you join them next week! #Anonymous #GiletJaune #YellowVests #YellowJackets #GeleHesjes pic.twitter.com/8r0gCOh9SZ

— Anonymous ? (@YourMarkLubbers) 15. prosince 2018

Podle britského deníku The Times se násilnosti snaží podněcovat i někteří uživatelé sociálních sítí napojení na Rusko. Na twitteru rozšiřovali fotografie lidí zraněných na demonstracích, které však se současným děním ve Francii nesouvisely, aby podpořili tvrzení o brutalitě francouzské policie.

Levicoví poslanci na protest proti způsobu, jakým se vláda vypořádává s krizí kolem takzvaného hnutí žlutých vest, předložili návrh na vyslovení nedůvěry vládě, který parlament 13. prosince podle očekávání neschválil.

Protesty podle francouzské centrální banky výrazně zpomalí růst francouzské ekonomiky v posledním čtvrtletí tohoto roku. I kvůli tomu část Francouzů již přestala takzvané hnutí žlutých vest podporovat.

Související

Emmanuel Macron

Ve Francii se opět protestuje kvůli důchodové reformě, Macron odmítá ustoupit

Novými demonstracemi a omezeními v dopravě dnes ve Francii pokračuje stávka pracovníků státní sféry vyvolaná vládním plánem důchodové reformy. Na železnici je v provozu oproti normálu 60 procent rychlovlaků TGV a méně než polovina běžných souprav, výrazně zůstává narušená hromadná doprava v Paříži. Hlavním městem odpoledne společně vyrazili na pochod železničáři a stoupenci tzv. hnutí žlutých vest, informovala francouzská média.

Více souvisejících

Demonstrace v Paříži demonstrace ve Francii Emmanuel Macron Francie Nizozemí

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 33 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Valné shromáždění doporučilo přijmout Palestinu do OSN. Česko bylo proti, Slovensko pro

Valné shromáždění OSN v pátek většinově schválilo rezoluci, která zlepšuje postavení Palestinců v rámci OSN a doporučuje přijmout je za plné členy v této organizaci. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy