Tvrdé protesty "žlutých vest": Blíží se konec současného systému?

Protesty žlutých vest ve Francii pokračovaly již pátý víkend v řadě, poukazuje levicový filozof Slavoj Žižek v komentáři pro server The Independent. Člen Slovinské akademie věd a profesor Lublaňské univerzity připomíná, že původně malé hnutí přerostlo v široký nesouhlas s novými ekologickými daněmi na paliva považovanými za útok na obyvatele venkova, kde neexistuje veřejná doprava.

Příklad levicového populismu

Hnutí se posléze rozrostlo a nyní předkládá množství požadavků, včetně vystoupení z EU, nižších daní, vyšších důchodů a zvýšení kupní síly běžných Francouzů, konstatuje Žižek. Připouští, že jde o typický příklad levicového populismu a využití nesourodého hněvu lidí, kde na jedné straně stojí požadavek nižších daní a levnějších paliv a na druhé vyšších výdajů do vzdělávání a zdravotnictví či ekologického chování.

Zvýšení daně na palivo považuje filozof za pouhou záminku k protestům, ale dodává, že šlo o součást opatření boje s globálním oteplováním. "Není divu, že Trump s entusiasmem podpořil žluté vesty s poznámkou, že jedním z (jejich) požadavků je, aby Francie odstoupila od Pařížské dohody," píše Žižek. Míní, že hnutí ovšem spadá do specifické francouzské levicové tradice veřejného protestu proti politickým elitám.

Oproti roku 1968 je revolta žlutých vest přízemější a směřuje proti velkým městským oblastem, což zamlžuje její levicovou orientaci, konstatuje akademik. Připomíná, že komentátoři se ptají, zda energie protestů pomůže spíše Le Penové, či nové levici, zatímco jádro hnutí zdůrazňuje jeho čistě protestní ráz a distancuje se od etablovaných politiků.

Podle filozofa je jasné, že protestující ve skutečnosti nevědí, co chtějí a nemají vizi uspořádání společnosti, pouze směsici požadavků, které stávající systém nedokáže naplnit, ačkoliv se na něj demonstranti obracejí. "Tento rys je zásadní: jejich požadavky vyjadřují jejich zájmy zakořeněné ve stávajícím systému," deklaruje Žižek. Neměli bychom podle něj zapomínat, že protesty se obracejí na nejvyšší autoritu systému, kterou je ve Francii prezident Macron.

Protesty značí konec Macronova snu, nadšení z Macrona, který nabízel naději nejen porážkou pravicových populistů, ale také novou vizi evropské progresivní identity, což mu vyneslo podporu celé plejády filozofů, konstatuje Žižek. Podotýká, že každý, kdo kritizoval limity Macronova projektu, býval označován za stoupence Le Penové, avšak dnešní protesty konfrontují Macronovy příznivce se "smutnou pravdou".

Macronovo televizní poselství z 10, prosince označuje akademik za slabé, kompromisní, omluvné, nepřesvědčivé a postrádající vizi. Připouští, že prezident může nabízet to nejlepší ze stávajícího systému, ale jeho politika vychází z liberální demokracie a osvícenského technokratismu.

Jediné realistické řešení

Žižek přesto s protesty souhlasí jen podmínečně, jelikož levicový populismus podle něj nepředstavuje reálnou alternativu stávajícího systému. Pokládá otázku, co by se stalo, kdyby žluté vesty nakonec dosáhly svého, získaly moc a operovaly v hranicích současného systému. "Zřejmě druh ekonomické katastrofy," odpovídá si filozof.

Za řešení akademik nepovažuje ani tak odlišný společensko-ekonomický systém, který by dokázal splnit požadavky protestujících, jelikož již proces radikální transformace systému by tyto požadavky proměnil a nastolil nová očekávání. Pokud si vezmeme například cenu paliv, není podle filozofa nutné její snížení, ale spíše odstranění naší závislosti na ropě z ekologických důvodů a změna našeho stylu života, nikoliv pouze způsobu dopravy, což platí i daních, zdravotnictví a vzdělávání.        

"To samé platí o našem velkém eticko-politickém problému: jak řešit příliv uprchlíků?" pokračuje Žižek. Řešení nespatřuje v otevření hranic v rámci hledání kolektivní viny Západu za kolonizaci, jelikož takový krok by pouze nahrál těm, kteří podněcují konflikt mezi migranty a místními pracujícími a staví do popředí své nadřazené morální postoje. Spor mezi zastánci otevřených hranic a protipřistěhovaleckým populismem je navíc podle filozofa jen druhotným konfliktem, který má zamlžit potřebu změny stávajícího mezinárodního ekonomického systému, který vede k růstu migrace.

Profesor si pokládá otázku, zda lze pouze trpělivě čekat na změnu. Nemyslí si to, jelikož již nyní lze realizovat umírněná opatření, která však podryjí základy stávajícího systému. Za příklad uvádí celkovou reformu finančního sektoru, který definuje pravidla pro poskytování úvěrů a investic, přičemž naznačuje možnost zavedení nových regulací zamezujících zneužívání zemí třetího světa, z nichž přicházejí uprchlíci.

Motto francouzských demonstrací z roku 1968 Buďme realisté, požadujme nemožné! je podle filozofa nadále relevantní, pokud ho jistým způsobem posuneme. Žádat nemožné znamená bombardovat současný systém požadavky, které nedokáže splnit- ať jde o otevřené hranice, lepší zdravotní péči či vyšší platy -, vysvětluje Žižek. To však považuje za hysterickou provokaci dnešních vládnoucích technokratických expertů, po které musí následovat další zásadní krok, a to požadavek nemožných změn samotného systému.

"Ač se takové změny zdají nemožné, jasně vyplývají z našich ekologických a sociálních problémů a nabízejí jediné realistické řešení," uzavírá filozof.

Související

Více souvisejících

demonstrace ve Francii Slavoj Žižek (filozof) Francie migrace

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy