Ve slovenských Košicích někdo rozmístil nástražné bomby

Dnes po poledni otřásly slovenskými Košicemi dva výbuchy. O řízený odpal nástražného zařízení se postarali pyrotechnici z místní policie. Celý případ je nyní předmětem vyšetřování, neznámému pachateli hrozí až 10 let vězení.

Místní nahlásili nález nástražného výbušného zařízení ve 12:42. Přivolaní policisté vzápětí uzavřeli okolí a přímo z náměstí Laca Novomeského a nedaleké bytovky evakuovali 60 lidí. Po půl druhé hodině odpoledne následovaly podle očitých svědků dva nikterak silné výbuchy krátce po sobě.

„Podle informací, které mám, šlo o nástražný systém. Ten byl před malou chvilkou deaktivován,“ řekl přítomným zástupcům médií starosta košické čtvrti Staré Město Igor Petrovčík krátce po 14. hodině.

Toto je předmět nalezený dnes po poledni v Košicích. Zda se jedná o reálnou výbušninu, nebo jen maketu, zjišťuje na místě policejní pyrotechnik. pic.twitter.com/iG3H4sy5k0

— Týdeník Policie (@TydenikPolicie) 5. ledna 2019

O hodinu později potvrdili úspěšnou likvidaci tří válečků výbušniny s rozbuškou i policisté. Nástražné zařízení bude předmětem dalšího vyšetřování, začalo rovněž stíhání neznámého pachatele. Tomu hrozí až 10 let odnětí svobody.

„Byla jsem připravená jít do města, už jsem se obouvala ve dveřích. V tu chvíli se objevili hasiči s tím, že před bytovkou je bomba a všichni máme opustit svoje byty,“ popisuje evakuaci paní Eva, která nevyužila služeb přistaveného evakuačního autobusu hasičů. Přechodný azyl v něm nalezlo 24 lidí.

„Starostou jsem přibližně měsíc, ale ani jako občan Starého Města si na nic podobného nevzpomínám. Bližší informace mi vyšetřovatel zatím nedal. Šlo to na expertízu a ta ukáže, o co šlo. Ale bylo to nebezpečné,“ konstatoval Petrovčík.

„Zda šlo v daném případě o nástražný výbušný systém, bude předmětem dalšího expertního zkoumání, které může směřovat k odhalení totožnosti zatím neznámého pachatele,“ upřesnila v sobotu večer mluvčí krajské policie v Košicích Lenka Ivanová.

Související

Ukrajinská armáda

Ukrajina se za rok stala jednou z nejzamořenějších zemí nevybuchlou municí na světě

Za poslední rok zabily miny na Ukrajině 185 civilistů a několik stovek jich zranily, píše server Ukrajinska pravda. Země, která se už déle než rok brání ruské vojenské agresi, se podle něj stala jednou z nejzamořenějších nevybuchlou municí na světě. Ukrajina se s tímto problémem bude vypořádávat několik desetiletí a kompletní vyčištění území bude stát miliardy dolarů, upozorňuje list.

Více souvisejících

bomby policie Policie SR Slovensko

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

Putin vyslyšel Pašinjana. Stahuje ruská vojska z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských vojsk a pohraničníků z určitých částí Arménie na žádost arménské vlády. Toto rozhodnutí oznámil prostřednictvím agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího Dmitrije Peskova.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy