V Německu se nebezpečně vyostřila atmosféra. Na vině je i AfD, soudí experti

V Německu se v posledních letech výrazně vyostřila politická i společenská debata. Vidět je to třeba při diskuzích v parlamentu, kde se množí napomínání poslanců kvůli nevhodným příspěvkům, nebo při veřejných vystoupeních kancléřky Angely Merkelové (CDU), která nezřídka musí čelit smršti nadávek. V extrémních případech se napětí a hněv přelije do fyzických útoků proti politikům, jaký v pondělí v Brémách zažil poslanec nejsilnější opoziční strany, Alternativy pro Německo (AfD) Frank Magnitz. Právě protiimigrační AfD přitom podle odborníků k vyhrocení situace výrazně přispívá.

"V každém případě je možné sledovat polarizaci v politické kultuře Německa," říká politolog z univerzity v Düsseldorfu Stefan Marschall. Je to podle něj vidět na volebním chování Němců nebo právě debatách v parlamentu, které jsou často vedeny agresivněji a vyúsťují ve tvrdé spory. "Určitě to má něco společného i se vzestupem AfD. AfD z té polarizace výrazně profituje a také ji dále podporuje," podotýká.

#AfD Bremen chairman & Bundestag MP, Frank Magnitz, assaulted & hospitalised by 3 perpetrators in #BremenNational spokesman @Joerg_Meuthen called the assault a “cowardly and disgusting plot.”Snapshot of Selected Incidents aimed at AfD politicians & Property in #Germany pic.twitter.com/mm6gJl8QSy

— Intelligence Fusion - Europe (@IF_europe) 8. ledna 2019

"V té hře, kterou hrají, potřebují někoho, kdo je jejich nepřítelem. Mají binární uvažování - my jsme ti dobří, establishment jsou ti špatní," vysvětluje zase Ulrich Brückner ze Stanfordovy univerzity. Příkladů takových prohlášení je přitom celá řada - od označování Merkelové za zrádkyni národa, přes výzvy k odstranění jedné vládní političky až po prohlášení, že AfD bude současnou vládu pronásledovat.

Opinion: A plea for calm after #AfD's Frank #Magnitz attackedREAD MORE:??? https://t.co/1J3GGPv4mC pic.twitter.com/GPn4VNFr5S

— DW Politics (@dw_politics) 8. ledna 2019

Marschall dále poukazuje na to, že k rozdělení společnosti přispívají i témata jako migrace, o níž se dodnes vedou ostré spory, nebo prostředky jako sociální sítě, na nichž nejsou radikální vyjádření žádnou výjimkou. Tyto tendence s sebou podle něj mohou nést vážné nebezpečí. "Když se prohlubuje polarizace, politická kultura trpí konflikty a dominuje jí spor, tak se nedá vyloučit, že se to někdy promění také v násilné činy," říká politolog.

Za pravdu mu dávají statistiky německých úřadů z posledních let, v nichž je od roku 2015 možné vysledovat výrazný nárůst politicky motivovaných trestných činů. V roce 2016 jich bylo rekordních 41.549, předloni pak 39.505. Za 20.520 z nich byli zodpovědní pravicoví radikálové, za 9752 levicoví extremisté.

K nejzávažnějším politicky motivovaným trestným činům, mezi něž se vedle těch násilných počítají i majetkové nebo propagandistické delikty, patří za poslední léta ze strany německých pachatelů útok na Magnitze a napadení dvou dalších politiků v letech 2015 a 2017. Předtím k podobnému činu došlo naposledy v roce 2004. I to ukazuje, jak se situace změnila.

Mnohem typičtější než takového fyzické útoky jsou ale slovní výpady proti politikům, nadávky nebo výhrůžky jejich rodinám či poškozování stranických kanceláří. Následky vzrůstajícího napětí ve společnosti zdaleka nepociťují jen politici, terčem hněvu se stávají i další veřejně činné osoby, třeba dobrovolníci pomáhající běžencům nebo provozovatelé muzeí.

Zakladatelce organizace na pomoc uprchlíkům Moabit Hilft Dianě Hennigesové tak třeba někdo opakovaně vyhrožoval likvidací dětí, šéfovi jednoho z berlínských muzeí věnovaných nacismu Ennovi Lenzemu zase zabitím nebo sexuálním zneužitím.

"Sledujeme, jak nenávist pořád stoupá," říká Lenze, kterému podle jeho slov chodí kolem 50 výhrůžek měsíčně, nejčastěji od německých neonacistů, a musí tak nezřídka být pod policejní ochranou. Jiné řešení, než se situaci prostě postavit a vydržet ji, zatím nemá. "Jenom proto, že se to nějakým náckům nelíbí, by člověk neměl končit, ale naopak to dělat dále," míní.

Související

Frank Magnitz

Video z útoku na politika AfD. Německá policie zveřejnila záběry

Německá policie dnes zveřejnila záběry z pondělního útoku na poslance a šéfa regionální odbočky strany Alternativa pro Německo (AfD) v Brémách Franka Magnitze. Za informace, které povedou k dopadení pachatelů a jejich odsouzení, nabízí státní zastupitelství v Brémách odměnu 3000 eur (77.000 Kč).

Více souvisejících

Frank Magnitz (AfD) Alternativa pro Německo (AfD) Německo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj v USA (13. prosince 2023).

Biden se na oslavách výročí Dne D setká se Zelenským

Americký prezident Joe Biden se setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským během oslav 80. výročí Dne D ve francouzské Normandii a na setkání skupiny G7 v Itálii. Diskutovat budou o situaci Kyjeva v boji proti Rusku, uvedl ve středu Bílý dům. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR)

Vedení ÚSTR: Čelíme obviněním z vyprázdněnosti, ústav přitom vstává jako Fénix z popela

Vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v reakci na komentář historika Matěje Bílého ze začátku května požádalo o možnost poskytnout pro EuroZprávy.cz rozhovor s tím, že si přeje uvést věci na pravou míru. Odpovědi poskytl ředitel ÚSTR Ladislav Kudrna a jeho náměstek Kamil Nedvědický. Oba reagovali na obvinění z netransparentního rozdělování prémií či odborné ostrakizace, ředitel Kudrna se navíc obhajoval, že jeho habilitační práce nebyla plagiátem.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie pátrá po pachateli vraždy v Jevíčku. (5.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vražda v Jevíčku: Policie stanovila hlavního podezřelého

Policie od úterního večera vyšetřuje vraždu ženy v Jevíčku na Svitavsku v Pardubickém kraji. Kriminalisté již stanovili hlavního podezřelého ze závažného trestného činu, pachatel je pro tuto chvíli na útěku. 

před 4 hodinami

včera

Záporožská jaderná elektrárna

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny zůstává nejistá

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) Rafael Mariano Grossi při úvodním projevu před Radou guvernérů IAEA varoval před situací v Záporožské jaderné elektrárně, největší svého druhu na Ukrajině a desáté největší na světě. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala prozradil, kdy se Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Česko se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. Termín záleží na dokončení rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Následně požádá o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy. Dnes to oznámil premiér Petr Fiala.

včera

včera

včera

Krajní pravice má možnost změnit EU. Xenofobní a nacionalistická rétorika je na vzestupu

Krajní pravice je před volbami do Evropského parlamentu na vzestupu. Silné francouzské, italské a německé strany mohou zapříčinit totální proměnu imigrační a environmentální politiky EU. Dle průzkumů na ně čeká až čtvrtina křesel. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy