Brexitový plán B? Reakce EU jsou rozpačité: Mayová pouze řekla, co nechce

Britská premiérka Theresa Mayová ve svém dnešním vystoupení k brexitu spíše popsala, jaké varianty možného dalšího vývoje si nepřeje, než aby vysvětlila, jak přesně hodlá britská vláda postupovat dál. Novinářům to dnes v Bruselu řekl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

"Vystoupení vnímáme jako snahu hledat řešení a to je třeba ocenit," podotkl slovenský politik. Po dnešním vystoupení Mayové je tak podle něj nyní jasné, že britská vláda si nepřeje stahovat záměr země z unie odejít, nehodlá pořádat nové referendum a velmi pravděpodobně nehodlá ani žádat o prodloužení nynějšího vyjednávacího období.

Řešení, které by v britské sněmovně umožnilo schválení měsíce připravované dohody o vystoupení, se tak podle Lajčáka bude hledat okolo takzvané irské pojistky.

"Ale ještě musíme slyšet, co to má být," podotkl ministr. Mayová zatím hovořila jen o potřebě širších konzultací uvnitř britské politické scény.

Ta je částí dohody a pro případ, že se strany v následných jednáních o nové podobě vzájemných vztahů nedohodnou jinak, znamená s cílem udržet mezi Irskem a britským Severním Irskem propustnou hranici v zásadě udržení Británie v celní unii s EU. To je však pro část britských poslanců přejících si ostrý rozchod s Bruselem nepřijatelné a ti proto minulý týden v hlasování smlouvu odmítli jako celek.

Podle slovenského ministra není teď důvod měnit cokoliv na nynějším stanovisku EU, kterým je, že text dohody o vystoupení - včetně pojistky pro Irsko - je dobrý a není nutné na něm cokoliv měnit. Unijní jednotu zatím v tomto ohledu narušilo jen Polsko, jehož ministr zahraničí Jacek Czaputowicz dnes v rozhovoru pro média zmínil možnost omezit platnost pojistky na pět let. Lajčák dnes připomněl, že na textu dohody - včetně stávající podoby irské pojistky - se shodlo všech 27 zemí EU i britská vláda.

Reakcí z Bruselu na Mayové vystoupení zatím není mnoho. Z vrcholných představitelů unie zatím jen zmocněnec europarlamentu pro brexit Guy Verhofstadt na twitteru ocenil oznámení, že britská vláda zruší poplatek 65 liber (asi 1900 Kč), který mají platit občané EU žijící v Británii při žádosti o takzvaný status usedlíka.

Welcome the announcement by @theresa_may that the UK will waive settled status fees for EU citizens, a key demand of @Europarl_EN. I hope cross-party co-operation & consultations will really start now, leading to the closest possible EU-UK future relationship. #Brexit

— Guy Verhofstadt (@guyverhofstadt) 21. ledna 2019

Související

Více souvisejících

Brexit Miroslav Lajčák Theresa Mayová EU (Evropská unie) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy