Zbývá 66 dní do brexitu: Barnier varuje, že Britové budou platit! Pomůže „dodatek" ke smlouvě?

Michel Barnier, hlavní vyjednavač Evropské unie (EU) o brexitu, toho má vážně dost. Podle něj rozhodnutí Spojeného království opustit politickou Evropu s eventualitou „no deal" (bez smlouvy) rozhodně neznamená, že Britové nebudou platit „fakturu za rozvod". Informuje o tom agentura AFP.

V rozhovoru, který Michel Barnier poskytl 66 dní před datem odchodu Velké Británie z Evropské unie (EU) několika evropským novinám. „Vždy jsme říkali jednoduchou věc: úplnost požadavků zapojení Spojeného království jako země a člena EU budou respektována", i když „bude mnohem obtížnější je respektovat v případě tzv. no deal", uvedl Barnier v rozhovoru pro francouzský Le Monde, který publikuje rovněž polská Rzeczpospolita a luxemburský Luxemburg Wort.

Britové budou platit, je to mezinárodní právní závazek!

Smlouva, kterou urputně vyjednával mezi Londýnem a Bruselem, byla ale odmítnuta velkou většinou v britském parlamentu, což ale předpokládá zároveň vyrovnání podílu, který Velká Británie v letech 2014-2020 v rámci víceročního finančního rozpočtu přijala. Tento rozpočet zahrnuje i přechodné období, jež bylo dohodnuto ve smlouvě.

Text neuvádí přesné finanční vyúčtování, ale je v něm zanesena metoda výpočtu. Britská vláda předkládala výši v rozpětí 40 až 45 miliard euro, což nebylo dosud oficiálně ze strany EU potvrzeno. Michel Barnier připomíná, že „angažmá má právní povahu z pohledu mezinárodního práva". „Nedokáži si představit, že Britové nebudou respektovat své mezinárodní závazky," dodává.

V rozhovoru se Barnier několikrát vrací k tomu, že „příští gesto", jež by odblokovalo konečné přijetí smlouvy o rozchodu, musí přijít ze strany Britů, neboť právě oni se nacházejí v „okamžiku pravdy" a podle něho zároveň „potřebují čas". O možnosti nového termínu, jenž by posunul datum brexitu, se ale Barnier přímo nezmínil.

Stačí dodatečné „politické prohlášení" ke smlouvě?

Premiérka Theresa Mayová se pokouší v současnosti najít většinu, jež by ji podpořila k novým diskusím s Evropskou unií, zatímco britští poslanci se zdají být odhodlaní převzít celou záležitost s blížícím se datem 29. března, na kdy je naplánován brexit - „do svých rukou". „Myslím, že zodpovědná dohoda by se mohla podobat smlouvě, která tu je," rozvádí Barnier úvahu s odkazem na stávající smlouvu, která byla zatím odmítnuta.

Podle nejvyššího vyjednavače brexitu může dojít „rychle k posunu", pokud dojde zároveň k „politickému prohlášení", jež by jako text bylo přiloženo jako nekonfliktní k smlouvě o vystoupení, a nabídlo obrysy vztahů mezi Londýnem a EU pro časy, nadcházející po brexitu, informuje Luxemburger Wort. Kakofonie, která se od „britské politické třídy" živě rozléhá, posiluje podle Barniera obavy o brexitu bez dohody. Barnier naznačil, že sedmadvacítka členů EU posiluje v tyto dny přípravy právě na tuto eventualitu.

Stovky celních stanovišť již bylo vytvořeno, a byla rovněž přijata opatření, aby „letadla mohla přistávat", řekl Michel Barnier. Ale „no deal" nemůže být viděn jako doplněk „minidealu" v situaci, která by se nazývala, jak mají Angličané rádi: „business as usual".

Související

EU

NÁZOR: Házení viny na EU je u politiků známka populismu, naznačuje profesor

Nedávný útok Michela Barniera na pravomoci Evropského soudu mnohé překvapil, konstatuje Alberto Alemanno v komentáři pro server Politico. Profesor práva působící na Vysoké škole obchodních studií v Paříži pokládá otázku, jak je možné, že někdejší hlavní vyjednavač EU pro brexit se změnil z horlivého zastánce unijní integrity ve vlasteneckého obhájce francouzských zájmů.

Více souvisejících

Michel Barnier Brexit Mayové EU (Evropská unie) Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy