Divoký brexit? Británie okamžitě zruší volný pohyb občanů zemí EU

Britské ministerstvo vnitra v pondělí zveřejnilo plán, podle kterého vláda v případě odchodu z Evropské unie bez dohody ihned ukončí unijní pravidla volného pohybu osob pro občany zbývajících 27 zemí EU. Pro delší než tříměsíční pobyt bude Británie od občanů unie požadovat víza. Kromě zemí EU se toto opatření bude týkat také Norska, Islandu, Lichtenštejnska a dále rovněž Švýcarska. Záměr v pondělí oznámil ministr vnitra Sajid Javid.

Pro přechodné období budou občané těchto zemí spolu se svými rodinnými příslušníky moci jezdit do Spojeného království na návštěvy a za účelem studia nebo práce ve stejném režimu jako dosud. Pro pobyty delší než tři měsíce si však občané těchto států už budou muset zažádat o přechodný pobyt. V případě, že budou chtít v Británii zůstat déle než tři roky, budou muset podat žádost již podle nového imigračního systému, který bude spuštěn v roce 2021 a který bude založen na odborné kvalifikaci.

Ministr vnitra Javid uvedl, že Británie tak "poprvé za desítky let získá plnou kontrolu" nad svou hranicí a že "jednou pro vždy" ukončí režim volného pohybu s EU. Naplní tak podle něj referendum o brexitu z roku 2016.

The Immigration Bill I brought before the Parliament today is essential to end free movement, control our borders, and give full protection to Irish citizens in the UK. By voting against it Labour have shown - once again - they are firmly on the side of uncontrolled immigration

— Sajid Javid (@sajidjavid) 28. ledna 2019

Ministr ale také dodal, že vláda zaujme k věci praktický přístup, aby zabránila zmatku a zajistila, že Británie zůstane otevřená obchodu. "Proto zavedeme časově omezené opatření a zajistíme občanům EU přijíždějícím po 29. březnu dočasné povolení k pobytu," sdělil.

Kdo bude chtít zůstat déle než tři měsíce, bude si muset za poplatek vyřídit povolení k dočasnému pobytu a obstát v bezpečnostní prověrce, při níž se bude zjišťovat kriminální minulost. Toto povolení bude mít nejdéle tříletou platnost a ti, kdo budou chtít zůstat nadále, budou muset splňovat podmínky imigračního zákona. Ministerstvo vnitra nezveřejnilo výši poplatků za nové doklady, ale list Financial Times (FT) uvádí, že cena podobných dokumentů se nyní pohybuje mezi 500 a 600 librami (asi 14.000 - 17.000 korun).

Javid zdůraznil, že se tato opatření nevztahují na ty občany EU, kteří už v Británii jsou a jejichž práva jsou chráněna. "Přejeme si, aby zůstali, velmi si jich ceníme," řekl.

Plán ohlášený v pondělí je podle FT méně vstřícný než červnový návrh, který by platil v případě schválení dohody o brexitu. Podle něj by mohli všichni občané EU, kteří by do Británie přijeli do prosince 2020, požádat o přechodný pobyt a po pěti letech tohoto pobytu by pak měli právo zůstat v Británii trvale.

Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v referendu v roce 2016. Vystoupení Británie je naplánováno na 29. března letošního roku. Britská premiérka Theresa Mayová sice s EU připravila dohodu o podmínkách brexitu, parlament ji však odmítl. Odchod Spojeného království z EU bez jakékoliv dohody je proto reálnou variantou.

Související

Více souvisejících

Brexit Velká Británie RUB Sajid Javid (britský ministr)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 8 minutami

před 34 minutami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Policie se vyjádřila k zásahu ve škole na Tachovsku. Mladík skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy