Hnutí žlutých vest se zvrtlo: Šíří nenávist, extremismus a konspirační teorie

Už od prvních protestů proti vyšší dani z pohonných hmot se s krajními proudy hnutí žlutých vest pojí nesnášenlivost a konspirační teorie, napsala agentura AP. Po jedenáct týdnů nepokojů se tyto okrajové názory hnutím, které nemá vůdce a je rozptýlené po celé Francii, šířily a nabírají na síle. Ozvaly se antisemitské výpady proti bankovnímu sektoru, skupina žlutých vest v metru slovně napadla přeživší holokaustu, útoku čelilo i několik novinářů a objevilo se dokonce tvrzení, že vláda si vymyslela teroristický útok, aby odpoutala pozornost od demonstrantů.

Protesty doprovázejí střety mezi účastníky a pořádkovou policií. Úřady se obávají, že ústředí hnutí ovládli extrémisté a hrozí návrat do temných období francouzské minulosti.

V sobotu se k novináři, který v Paříži natáčel jinak klidný průvod, přitočil muž ve žluté vestě, homofobně jej osočil a dodal: "Pracuješ pro Židy." Nikdo z davu se k němu sice nepřipojil, ale také mu nikdo neodporoval.

Pozitivnějším znamením bylo neplánované setkání skupiny žlutých vest s "lidským řetězem", který si v centru Lyonu připomínal oběti holokaustu. Většina rozbouřených demonstrantů nakonec za oběti držela minutu ticha.

A grenade hits the anti-riot police during last #giletsjaunes protests in #Paris, Place de Bastille. #France #Macron pic.twitter.com/TTNVO8N6HG

— Ali Özkök (@Ozkok_) 29. ledna 2019

Účastníci jednoho z prvních průvodu žlutých vest, který se konal v Paříži v listopadu, nesli francouzské vlajky a skandovali "Tohle je náš domov" - dvojsečný slogan, který zpravidla zaznívá na shromážděních krajně pravicového Národního sdružení. Zatímco jeho vůdkyně Marine Le Penová v heslu spatřuje "projev lásky" k Francii, kritici v něm slyší protiimigrační podtóny.

V prosinci skupina žlutých vest ukázala v pařížské čtvrti Montmartre antisemitský pozdrav. Zpívali přitom píseň, jejíž původce, komik Dieudonné M'Bala M'Bala, byl několikrát odsouzen za rasismus a antisemitismus. Gesto rukou a píseň se nazývají "la quenelle". Zatímco posunek je variací nacistického pozdravu, v písni se naráží na sionistické spiknutí. Dieudonné oboje označuje za protisystémové symboly.

#YellowVests so white?Why are France's minorities hesitant to join the #GiletsJaunes movement? https://t.co/EBm5SDXyyi pic.twitter.com/ZGyBg9S0t6

— Al Jazeera English (@AJEnglish) 29. ledna 2019

Ten samý den muž ve žluté vestě v metru slovně napadl přeživší holokaustu. Žena skupinku předtím požádala, aby zmíněné gesto nedělali. Jeden z demonstrantů ji řekl, že plynové komory - v jedné z nich zemřel její otec - nikdy neexistovaly. Novinář, který incidentu přihlížel, uvedl, že na obranu ženy se nikdo neozval.

V popředí pařížských protestů bylo možné zahlédnout ty nejznámější zástupce antisemitismu. Jeden z nich, Hervé Ryssen, se objevil na titulní stránce týdeníku Paris Match - na fotografii stojí u Vítězného oblouku tváří v tvář policistům. Ryssen byl několikrát odsouzen za antisemitismus a podněcování diskriminace. Minulý týden jej soud znovu shledal vinným z popírání holokaustu.

Vládní mluvčí Benjamin Griveaux konstatoval, že protesty se město od města liší. Minulý týden řekl, že během některých z nich se projevili "polovojenští účastníci, kteří mají blízko ke krajní pravici". Mezi nimi byl i bývalý voják Victor Lenta, jenž bojoval po boku ruských separatistů na Ukrajině.

Jako výrazné hlasy hnutí žlutých vest se prosadili řidič kamionu Éric Drouet a youtuber Maxime Nicolle, kteří patří mezi první organizátory hnutí žlutých vest.

Fondation Jean-Jaurès (FJJ), expertní skupina napojená na francouzskou Socialistickou stranu, tvrdí, že jak Drouet, tak Nicolle jsou potajmu napojení na francouzskou krajně pravicovou stranu. Drouet podle FJJ sdílel protiimigrační videa a na facebooku se účastnil diskusí o spiknutí sionistů, bank a médií.

Nicolle několikrát veřejně zpochybnil oficiální vylíčení útoku na vánočním trhu ve Štrasburku, kde ozbrojený muž v prosinci zabil pět lidí. K činu, který zhatil protesty žlutých vest plánované na následující týden, se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Nicolle a další z řad žlutých vest tvrdí, že se nejednalo o teroristický čin a že vláda z jeho načasování profitovala.

V mnoha debatách žlutých vest na facebooku se také objevují konspirační videa o Rothschildech, rodině francouzských židovských bankéřů, která figuruje i v centru globálních konspiračních teorií. Hlavní terč protestů, prezident Emmanuel Macron, jehož politika podle žlutých vest straní bohatým, přitom v minulosti pracoval v investiční bance, kterou rodina Rothschildů vlastní, připomíná agentura AP.

Související

Emmanuel Macron

Ve Francii se opět protestuje kvůli důchodové reformě, Macron odmítá ustoupit

Novými demonstracemi a omezeními v dopravě dnes ve Francii pokračuje stávka pracovníků státní sféry vyvolaná vládním plánem důchodové reformy. Na železnici je v provozu oproti normálu 60 procent rychlovlaků TGV a méně než polovina běžných souprav, výrazně zůstává narušená hromadná doprava v Paříži. Hlavním městem odpoledne společně vyrazili na pochod železničáři a stoupenci tzv. hnutí žlutých vest, informovala francouzská média.

Více souvisejících

Demonstrace v Paříži extremismus Francie Antisemitismus projevy nenávisti

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 6 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

Z Rafahu uteklo před hrozící invazí už sto tisíc lidí

Více než 100.000 lidí uprchlo za uplynulých pět dní z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedl v pátek Dětský fond OSN (UNICEF) podle agentury Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy