Španělsko se zmítá v politické krizi, předčasné volby budou 28. dubna

Předčasné parlamentní volby se budou ve Španělsku konat 28. dubna. Oznámil to dnes socialistický premiér Pedro Sánchez, jehož citoval list El País. Důvodem je středeční porážka vlády v klíčovém parlamentním hlasování o vládním návrhu rozpočtu na letošní rok. Španělsko tak za necelé čtyři roky zažije třetí parlamentní volby, připomněla agentura AP.

Sánchez je v úřadu od loňského června, premiérem se stal díky hlasování o nedůvěře předchozí vládě lidovců. Průzkumy zatím dávají největší šanci na vítězství Sánchezovým socialistům, kteří by ale opět k sestavení vlády potřebovali podporu dalších stran. Stejně jako ji v případě vítězství budou velmi pravděpodobně potřebovat lidovci, kteří jsou zatím podle průzkumů druzí.

"Při rozhodováním mezi tím neudělat nic a vládnout dál bez rozpočtu nebo pozvat Španěly, aby projevili svůj názor, jsem se rozhodl pro to druhé. Španělsko musí jít dál a rozvíjet se s ohledem na toleranci, úctu, zdrženlivost a zdravý rozum," řekl premiér před televizními kamerami po schůzi vlády. "Navrhl jsem rozpustit parlament a vypsat volby na 28. dubna," dodal. Řádné hlasování se mělo konat až v červnu příštího roku.

España debe seguir avanzando, progresando desde la tolerancia y el respeto. Sin crispación, redistribuyendo la riqueza, reconociendo nuevos derechos y libertades. Para ello, he propuesto la disolución de las Cámaras y la convocatoria de #EleccionesGenerales el 28 de abril. pic.twitter.com/gJqRp0quXJ

— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) 15. února 2019

Podle španělské ústavy navrhuje rozpuštění parlamentu premiér po předchozím projednání věci s vládou. Král poté podepíše příslušný dekret, v němž bude i datum nových voleb.

Vládní návrh rozpočtu v parlamentu neprošel kvůli lidovcům, straně Ciudadanos a menším regionálním stranám včetně dvou katalánských. Socialistům se nepodařilo dostat katalánské poslance na svou stranu kvůli sporu o autonomii Katalánska. Vláda totiž minulý týden přerušila jednání s katalánskou separatistickou vládou o širší autonomii. Pravicová opozice kabinet za dialog s Barcelonou kritizuje.

Podle prognózy, kterou tento týden zveřejnil deník El País, by volby vyhráli socialisté s asi 24 procenty hlasů a druzí by skončili lidovci s 21 procenty. Spojence socialistů koalici Unidos Podemos by volilo 15 procent voličů a spojence lidovců stranu Ciudadanos 18 procent. Alarmující je nárůst ultrapravicové strany Vox, jíž by nyní dalo hlas asi 11 procent voličů.

Španěle tak čekají na jaře krátce za sebou dvoje volby, 26. května jdou totiž k regionálním volbám a volbám do Evropského parlamentu. To může podle některých ovlivnit volební účast u květnových voleb. "Když chcete po občanech, aby šli opakovaně k volbám, budou z toho otrávení a může se tak snížit volební účast," citoval deník El País politologa Lluise Orriolse.

Oboje volby může také ovlivnit právě probíhají proces s katalánskými separatistickými politiky, který začal minulý týden před nejvyšším soudem v Madridu a potrvá nejspíš do dubna. Více voličů tak mohou získat na jedné straně nacionalistické strany v Katalánsku, ale i Baskicku, a na druhé straně ultrapravicová strana Vox, která se procesu účastní jako občanský žalobce. Ve španělském právu funguje více subjektů na straně obžaloby.

Deník La Vanguardia dnes napsal, že nejvyšší soud odmítl přerušit proces kvůli konání voleb s tím, že by tak byla dotčena právě obžalovaných, kteří jsou ve vazbě. I přes velký počet předvolaných svědků (přes 500) soudní zdroje odhadly, že by výslechy v procesu mohly skončit do dubna.

Související

Pedro Sánchez

Španělé uprostřed parného léta volili novou vládu. Sánchez asi jako premiér skončí

Španělé poprvé v historii zamířili k volebním urnám uprostřed parného léta, kdy je spousta lidí na dovolené. Hlas mohlo do nedělní 20. hodiny místního času odevzdat 37 milionů voličů. Více než dva miliony lidí předem využily možnosti korespondenční volby. Podle prvních povolebních odhadů by pravice měla získat většinu. Konečné výsledky mohou být známé kolem půlnoci.

Více souvisejících

volby ve Španělsku Pedro Sánchez Španělsko

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy