Éra stíhaček MiG-29 je u konce? Neštěstí v Polsku vyvolalo bouřlivou debatu

Je čas skončit se stíhačkami MiG-29, vybízí dnes polský tisk domácí politiky k rozhodnutí o náhradě těchto strojů. V pondělí se totiž u Varšavy zřítila další stíhačka někdejší sovětské konstrukce. Podle televize TVN 24 byla vyrobena před 30 lety a sloužila původně v československém a pak v českém letectvu. Pilot se stačil katapultovat a jeho život není ohrožen, ujistilo velení ozbrojených sil. Další lety těchto stíhaček dočasně zakázalo.

"Letouny MiG-29 jsou jedny z nejlepších stíhaček v dějinách, ale jejich čas končí. Pokud naše země není s to postarat se o údržbu flotily těchto stíhaček, pak jsou politici povinni přijmout příslušné rozhodnutí. Závisí na něm životy pilotů," zdůraznil opoziční list Gazeta Wyborcza. "Až další piloti budou usedat do kabin těchto stíhaček, jejich rodiny budou ustaraně poslouchat zprávy médií," dodal.

Zatímco pondělní katastrofu pilot přežil, loni v červenci pilot zahynul, protože selhal nejen letoun, ale i vystřelovací sedadlo.

#PolishAirForce MiG-29 from 23rd tactical airbase crashed shortly after takeoff. The pilot managed to eject, in stable conditionpics ©FB/Ratownictwo Powiatu Węgrowskiego#Poland #MiG29 #SiłyPowietrzne #aviation #aircraft #airforce #military #wojsko #samoloty #samolot #lotnictwo pic.twitter.com/Tk9vpaI4kp

— FrogFootTV (@FrogFootTV) 4. března 2019

Jiný MiG-29 se před půldruhým rokem zřítil do lesa u základny Mińsk Mazowiecki, připomněl deník. Ministra obrany Mariusze Blaszczaka přitom obvinil, že není s to sérii těchto katastrof vysvětlit, ani zaručit bezpečnost pilotů, zato volá po nákupu amerických stíhaček F-35, přestože není jasné, kdy se tak stane a kde na to vezme peníze.

"Co je horší - dodnes nevíme, co zavinilo předchozí katastrofy. Je to výsledek obchodní války s Ruskem a rostoucího nedostatku náhradních dílů, které nenahradily nejrůznější padělky? Anebo je to důsledek odchodu nejlepších specialistů za nynější vlády?" ptá se deník. Připomněl, že ministerstvo obrany ještě minulý měsíc tvrdilo, že letadla MiG jsou bezpečná a mohou létat až do roku 2030. Bulhaři si ale stroje tohoto typu nechávají opravovat v Rusku, Maďaři sice měli novější migy, ale přestali s nimi létat v roce 2010 a teď je prodávají. Češi a Němci své letouny prodali Polsku.

Další nehoda letounu MiG-29 je důvodem k naléhavému rozhodnutí o nákupu nových letadel, apeluje rovněž deník Rzeczpospolita. Připomněl, že hlavní síla polského letectva sice spočívá ve 48 stíhačkách F-16 americké výroby, ale v letectvu už 35 let slouží desítky stíhacích bombardérů Su-22 a také jen o málo mladší stíhačky MiG-29.

"O nástupci těchto strojů ještě sovětské konstrukce armáda hovoří od roku 2017, ale z neznámých příčin se rozhodnutí stále odkládá," připomíná Rzeczpospolita. Sliby ministra obrany, že nákup nových strojů je prioritou, jsou podle listu příliš málo. Teď nastal čas jednat. "Životy pilotů jsou nejdůležitější, ale politici si musejí být vědomi, že pokud teď nerozhodnou, pak naše letectvo zakrátko ztratí schopnost efektivně fungovat," zdůraznil.

Stíhačky MiG-29 byly podle vojáků a odborníků tím nejlepším, co měla někdejší Československá lidová armáda ve sféře letecké techniky k dispozici. Byly vyvinuty v 70. letech, do výzbroje sovětské armády se dostaly v roce 1983. V dubnu 1989 dorazil první letoun i do Československa. Část "devětadvacítek" po rozdělení společného státu zdědilo Slovensko, v české armádě sloužily jen krátce. V roce 1995 směřovaly do Polska výměnou za vrtulníky Sokol určené pro záchrannou službu.

Související

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Ukrajinští piloti vídají své kolegy umírat. I proto si přejí americké F-16

Ukrajinští piloti ve starých stíhačkách mnohdy bojují o život proti modernějším ruským strojům. Ty totiž mají na ukrajinském nebi převahu i přes probíhající protiofenzívu. Přáli by si letouny F-16, které jim umožní spolehlivější manévrování a odpalování raket. Velení v Kyjevě jejich potřeby zohledňuje a západní země na Spojené státy už tlačí s výcvikem letců z Ukrajiny na tyto stroje. 
Stíhačka ukrajinské armády, ilustrační fotografie.

Slovensko už předalo Ukrajině všechny slíbené stíhačky MiG-29

Slovensko už předalo Ukrajině všech 13 slíbených stíhaček MiG-29, informovalo dnes ČTK slovenské ministerstvo obrany. Odevzdání strojů sovětské konstrukce schválila vláda premiéra Eduarda Hegera před měsícem v rámci dalšího balíku své vojenské pomoci Kyjevu, který od loňského února čelí vojenské invazi Ruska.

Více souvisejících

MiG-29 Polsko armáda Polsko Letecké nehody

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Aktualizováno před 21 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 37 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

před 53 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy