Mayová obhajovala jednání s labouristy o brexitu, dle tisku má nový plán

Britská premiérka Theresa Mayová obhajuje své rozhodnutí začít o dalším postupu na cestě k odchodu Británie z Evropské unie jednat s opozičními labouristy. V prohlášení, které zveřejnila v sobotu pozdě večer, píše, že to je jediný způsob, jak zajistit brexit s dohodou. Podle dnešního vydání listu The Sunday Times chce premiérka nejsilnější opoziční stranu k podpoře své brexitové dohody přimět změnou zákona o odchodu Británie z EU, do kterého by vložila zmínku o "celních ujednáních" s EU.

"Pravdou je, že v otázce brexitu jsou oblasti, v nichž se obě hlavní strany shodují: obě chceme ukončit volný pohyb, obě chceme odejít (z EU) s dobrou dohodou a obě chceme chránit pracovní místa," uvedla Mayová. "To je základem pro kompromis, který může v parlamentu získat většinu," dodala.

Mayová varovala, že čím déle vyjednávání potrvá, tím větší je riziko, "že Spojené království (z EU) nikdy neodejde". "Jelikož parlament dal jasně najevo, že zastaví odchod Británie bez dohody, máme nyní jasnou volbu: buď odejít z EU s dohodou, nebo neodejít vůbec," uvedla Mayová.

V prohlášení Mayová rovněž uvedla, že udělala vše, co bylo v jejích silách, aby přiměla své konzervativce a severoirskou Demokratickou unionistickou stranu (DUP) k podpoře její brexitové dohody s unií. Když se jí to nepodařilo, musela "zvolit jiný přístup".

Premiérka v úterý překvapivě vyzvala předsedu Labouristické strany Jeremyho Corbyna k jednání o východisku z brexitového patu. Hovořili spolu ve středu a v následujících dnech vedly "technická jednání" jejich týmy. V pátek Mayová požádala předsedu Evropské rady Donalda Tuska o druhý odklad brexitu do 30. června. Zatím platí, že Británie má opustit EU 12. dubna.

Podle The Sunday Times má ale Mayová plán, jak přesvědčit labouristy k podpoře brexitové dohody, kterou loni vyjednala s Bruselem a kterou už poslanci třikrát odmítli. Podle listu chce budoucí "celní ujednání" s EU vložit do zákona o odchodu Británie z EU. Labouristé dlouhodobě požadují, aby Británie po brexitu zůstala členem celní unie.

Podle The Sunday Times by mohla vláda labouristům nabídnout i místo v delegaci, která vyrazí na středeční summit EU. Na něm by měla Mayová předložit "důvěryhodný plán" vedoucí ke schválení brexitové dohody. Lídři zemí EU pak rozhodnou, zda Mayové povolí další odklad brexitu.

V případě posunutí brexitu za 22. květen by se ale musela Británie účastnit voleb do Evropského parlamentu, jež začnou 23. května. Podle dnešního vydání listu The Observer premiérce spolustraníci pohrozili, že se jí pokusí svrhnout, pokud se Británie evropských voleb zúčastní.

”⁦@UKLabour⁩ has maintained the charade that it could deliver a #Brexit deal that delivers all the benefits of EU membership with none of costs.” Isn’t that as much of a lie as ”£350 m a week for the #NHS”? ? https://t.co/a6KxKADGk7

— Peter ?️‍???✊? (@PeterNHerold) 7. dubna 2019

List The Sunday Telegraph dnes napsal, že řada členů vlády zvažuje, že by v případě účasti Británie v eurovolbách na kabinetní posty rezignovala.

Nespokojené hlasy se ozývají také z místních organizací Konzervativní strany. "Naše strana a naše vláda úplně ztratily kontakt s voliči," napsala v dopise Mayové stovka kandidátů v místních volbách, které se budou 2. května konat ve větší části Anglie a v Severním Irsku.

Těžké situaci uvnitř strany čelí i šéf labouristů Corbyn. Osm desítek jeho poslanců ho v dopise vyzvalo, aby v jednáních s vládou trval na druhém referendu. Vyjádřili též obavu, že cokoli labouristé vyjednají s Mayovou, nemusí po případném odchodu premiérky z čela vlády platit.

Související

Ursula von der Leyenová

Brexit zpečetěn. Lídři EU podepsali dohodu, britští poslanci ji schválili

Britští poslanci dnes ve druhém čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli proti. Nyní se dokumentem zabývá Sněmovna lordů. Po schválení v horní komoře, které britská média považují za hotovou věc a které se očekává pozdě v noci, musí dohodu podepsat královna Alžběta II.
Brexit, ilustrační foto

Brexit: Rozvod Británie s EU byl turbulentní, trval přes čtyři roky

Referendum o brexitu, kterým Britové v červnu 2016 vyslovili souhlas s odchodem z EU, odstartovalo pracná vyjednávání s konečným cílem dosáhnout obchodní dohody mezi EU a Británií. Ke svému konci dospěla po mnoha odkladech až dnes, kdy úřad britského premiéra Borise Johnsona oznámil, že se obě strany dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období.

Více souvisejících

Theresa Mayová Brexit Labouristická strana (VB) Velká Británie Jeremy Corbyn Demokratická unionistická strana (DUP) Dominic Raab

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy