Finskem před volbami otřásl skandál. Co se děje v domovech důchodců? Veřejnost v šoku

Obyvatelé Finska, zvyklí na vysokou úroveň státní sociální péče, byli v šoku, když slyšeli, že v některých domovech s pečovatelskou službou jsou senioři ponecháváni po celou noc s mokrými plenami. Skandál může sehrát roli i v nacházejících parlamentních volbách a pomoci levici vrátit se po dvaceti letech v opozici k vládě, píše agentura Reuters.

Populace Finska patří k nejrychleji stárnoucím na světě a podobně jako většina západních zemí se potýká s problémem, jak financovat péči o stále početnější řady starých a nemocných občanů.

Finsko předpokládá, že jeho roční náklady na sociální a zdravotní péči vzrostou do roku 2035 na 26,5 miliardy eur (přes 678 miliard Kč) z 18,7 miliardy eur v roce 2018. To by znamenalo, že v roce 2035 budou představovat 9,6 procenta hrubého domácího produktu oproti 7,9 procenta v roce 2018.

Centristický premiér Juha Sipilä chtěl problém růstu těchto výdajů řešit omezením služeb a postupnou privatizací pečovatelského zdravotnického sektoru. Reforma zdravotnického systému se ale ukázala pro středopravou vládu jako příliš velká výzva a kabinet podal 8. března demisi.

Parlamentní volby jsou ve Finsku plánovány na 14. dubna. Obavy o kvalitu sociální péče přitahují voliče k opoziční Sociálnědemokratické straně Finska, která už téměř rok vede průzkumy veřejného mínění. Podle posledního zveřejněného průzkumu televize Yle měli sociální demokraté podporu 20,1 procenta respondentů.

Sociálnědemokratická strana ve svém volebním programu slibuje zvýšit daně, stanovit limity pro privatizaci zdravotnických služeb a zvýšit všechny státní důchody pod 1400 eur měsíčně o 100 eur.

Strach z nejistého stáří je zvlášť patrný v takových lokalitách, jako je město Forssa se 17.000 obyvateli ležící na jihozápadě země. Více než 150 let bylo město závislé na textilním průmyslu, který tam ale od konce 80. let upadal. S úbytkem pracovních míst mnoho mladých lidí Forssu opustilo.

"Doma už nikoho nemám. Můj manžel je po smrti a moje děti odjely do světa," říká 87letá Raili Huhtalaová v pečovatelském domě, kam se odstěhovala, když před pár lety po infarktu částečně ochrnula.

Stejně jako Huhtalaová nemá stále více starých lidí po celém Finsku nablízku rodinu, která by o ně mohla pečovat. V současné době si daňoví poplatníci stále ještě mohou dovolit platit 24hodinovou péči, u příštích generací to ale není tak jisté.

"Ve Finsku je jiná situace než například v jižní Evropě. Doposud totiž u nás byli lidé přesvědčeni, že se o ně postará stát," říká Annukka Kuisminová, vedoucí služeb pro seniory v oblasti Forssa.

Předseda Sociálnědemokratické strany Antti Rinne prohlašuje, že stát si může dovolit postarat se o starší občany, jeho hlavní oponent, ministr financí Petteri Orpo ale označuje jeho ekonomickou politiku za nezodpovědnou.

Orpova Národní koaliční strana skončila v průzkumu televize Yle na druhém místě s podporou 15,8 procenta dotázaných před třetí populistickou Stranou Finů s 15,1 procenta.

Podle Tuoma Turji z institutu pro výzkum veřejného mínění Taloustutkimus popularitu vlády nejprve snížila opatření, která nutí nezaměstnané přijmout krátkodobé pracovní úvazky či kurzy, aby jim nebyla snížena finanční podpora. "Potom přišla neúspěšná reforma zdravotních a sociálních služeb," připomněl Turja.

K problémům vládní koalice se následně přidal ještě skandál s domovy pro seniory. Po vyšetřování případů úmrtí a obvinění z nedbalosti několik soukromých pečovatelských zařízení úřady uzavřely. V jednom z těchto domovů provozovaných firmou Attendo ve městě Forssa úřady zjistily, že kvůli nedostatku zdravotních sester jsou staří lidé ponecháváni po celou noc s mokrými plenami. Firma Attendo uvedla, že už podnikla patřičné kroky ke zlepšení služeb - včetně přijetí více zaměstnanců na zajištění úklidu a stravování tak, aby se sestry mohly soustředit na péči o klienty.

Řada voličů už ale z krize vyvodila své závěry a vkládá naděje do sociální demokracie, která tradičně hájí finské sociální hodnoty.

Související

Více souvisejících

Finsko Domov důchodců volby ve Finsku důchodci, senioři

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy