Ve Španělsku startuje předvolební kampaň, lídr opozice se zjevil jako hologram

Originálně zahájil předvolební kampaň, která ve Španělsku začala v noci na dnešek, lídr strany Ciudadanos Albert Rivera. Voličům se "zjevil" hned na dvou místech - ve vesničce Pedraza u Segovie osobně a v Madridu jako hologram. Favoritem parlamentních voleb, které se ve Španělsku konají 28. dubna, jsou vládní socialisté, kteří ale nebudou moci vládnout bez podpory další levicové strany a některých stran regionálních. Vládu však může nakonec sestavovat i pravice, protože více než třetina voličů je zatím nerozhodnutá.

"Španělsko nemusí jít ani doleva, ani doprava, nemusí se vrátit ani do rudých, ani do modrých časů," uvedl v noci na dnešek Rivera s odkazem na centristické kořeny strany. Minimálně v posledním roce se ale podle místních médií jasně přikláněl doprava.

Skutečný Rivera i jeho trojrozměrná vizualizace žádali dnes voliče, aby řekli "ne" šéfovi socialistů Pedru Sánchezovi i separatismu. Sánchez totiž po nástupu do čela vlády loni v červnu zahájil dialog s katalánskými separatisty, jimž nabídl širší autonomii.

Comparto con vosotros todo lo que no se vio del inicio de campaña por holograma ayer desde Pedraza a Madrid. ¡No os lo perdáis! ???#VamosCiudadanos ????? pic.twitter.com/U0XdQl2fvn

— Albert Rivera (@Albert_Rivera) 12. dubna 2019

Boj o pravicového voliče zahájil v noci na dnešek předseda zatím nejsilnější pravicové strany Pablo Casado, který vede lidovce od loňska. V čele Lidové strany (PP) nahradil Mariana Rajoye, jehož loni parlament sesadil z úřadu premiéra kvůli korupční kauze bývalých regionálních politiků PP. Podle některých průzkumů by nyní lidovci získali zhruba polovinu křesel oproti minulým volbám, které v roce 2016 vyhráli.

Casado dnes vyzval voliče, kteří se "cítí zklamaní" dřívějšími chybami lidovců, aby nehráli "ruskou ruletu". Podle televize RTVE se snaží zabránit útěku voličů ke straně Ciudadanos a k ultrapravicové straně Vox.

Právě tyto tři strany (PP, Ciuadadanos a Vox) by mohly utvořit po volbách pravicový blok schopný sestavit vládu. Šéf socialistů Sánchez, který oficiálně zahájil kampaň v jihošpanělské Seville, vyzval voliče, aby zastavili "tři pravice", které označil za hrozby. Připomněl také loňské regionální volby v Andalusii, jejíž je Sevilla hlavním městem, díky nimž strana Vox získala jednoho senátora. Ten se stal prvním ultrapravicovým politikem ve španělském parlamentu od pádu diktatury v roce 1975.

Straně Vox v posledních měsících výrazně vzrostly preference a průzkumy jí dávají šanci koncem dubna ve volbách získat kolem 30 křesel v 350členném Kongresu poslanců. Poprvé od svého vzniku v roce 2013 se tato strana zřejmě dostane do dolní komory parlamentu. Její šéf Santiago Abascal zahájil kampaň v Toledu v duchu svých tradičních útoků proti feministkám, nelegální migraci a proti separatismu.

Kampaň zahájili i katalánští separatisté, na jejichž mítincích ale chyběli lídři barcelonských kandidátek Oriol Junqueras a Jordi Sánchez, kteří jsou od podzimu 2017 ve vězení kvůli obvinění ze vzpoury. Té se měli podle prokuratury, stejně jako někteří další členové bývalého vedení Katalánska, dopustit uspořádáním referenda o nezávislosti regionu v říjnu 2017. Soud s nimi začal letos v únoru.

Související

Více souvisejících

Španělsko volby ve Španělsku

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Co bude dál ukáží až příští dny

Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, ředitelka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný.

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy